Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
POLITIKA
Anton Dobra, nezavisni šibenski vijećnik, priprema teren za Bandićevu dalmatinsku enklavu

Anton Dobra, nezavisni šibenski vijećnik, priprema teren za Bandićevu dalmatinsku enklavu

Bandićeva stranka koja se poziva na solidarnost i to svih 365 dana u godini, a nosi u nazivu ime svoga šefa, mogla bi uskoro dobiti svoju podružnicu i u Šibensko-kninskoj županiji. S Antonom Dobrom na čelu. Šibenskim poduzetnikom koji je “u dobre” sa svim strankama, nešto kao i sam Milan Bandić. Još ako mu budu pristupali članovi kao Bandiću zastupnici, uskoro će Šibensko-kninska županija biti pod paskom zagrebačkog gradonačelnika. Kao njegova dalmatinska enklava. Srećom da župan Goran Pauk kani u Bruxelles, inače bi pred Dobrom morao abdicirati…

Dakle, stvari stoje tako da je Bandićeva ekipa zamijetila kontroverznog poduzetnika i ugostitelja intrigantne biografije,  Antona Dobru, i njegov politički angažman u šibenskom Gradskom vijeću, koji redovito osvaja zapažen medijski prostor iz različitih razloga. A kako je formalno nezavisan, pozvali su ga na druženje i razgovor, i započeli pregovore. Zadatak šibenskog poduzetnika u politici bio bi da pripremi teren za osnivanje podružnice. Što u tome bude uspješniji, to će i njegova buduća pozicija biti bolja. A nema sumnje da će Dobra zadatak obaviti.

Na njegovoj strani je i iskustvo i upornost i fleksibilnost. Toliko je fleksibilan da je i puno prije novovalnih trendova u politici pokazao da se može biti član HDZ-a, i dospjeti na izbornu listu SDP-a. I to ne kao bilo tko. Dobra je na prošlim lokalnim izborima bio kandidat za zamjenika SDP-ovom potencijalnom gradonačelniku Josipu Živkoviću. Jasno, izbore nisu dobili, HDZ-ov kandidat Željko Burić uvjerljivo ih je porazio, ali se Dobra prethodno osigurao. Bio je i visokopozicioniran na SDP-ovoj listi za Gradsko vijeće, u kojem danas ponosno sjedi i to na “lijevoj strani”. Ali, s SDP-om se razišao.

Iz HDZ-a su ga izbacili, onog trenutka kad je njegova kandidatura sa SDP-om bila službena. Iako on sam nije vidio razlog za to i, štoviše, nije nikad krio kako je HDZ njegova “prva ljubav”. S kojom se nerado rastao. Ali, da ga je matična stranka bolje na listi smjestila, ne bi joj okrenuo leđa odlaskom u protivnički tabor…

U SDP nikad nije ušao. U Gradskom vijeću sjedi kao nezavisni vijećnik. I mada se činilo kako će u Vijeću braniti boje HDZ-a, jer je s njihovim ljudima i danas u prijateljskim odnosima, i često je na početku mandata dijelio brojne komplimente HDZ-ovoj gradskoj vlasti, pomalo se otklonio od HDZ-a prema centru i sve češće počeo govoriti “u ime građana” koje predstavlja u GV-u. I ta mu “fora” ide dobro. Njegova politička fleksibilnost donijela mu je i medijski prostor i prihvaćenost.

Trenutno je solidaran s oporbom u šibenskom GV-u i spremno je, dapače srčano, napustio zadnju sjednicu Vijeća na kojoj se donosio proračun za 2019. Kao i ostatak oporbe traži da se produži trajanje “aktualnog sata”. Da vijećnici mogu “ispucati” sva pitanja koja imaju, da mogu ispuniti, kako veli Dobra, obavezu prema građanima.
I tako, malo pomalo eto Dobre političara. I to one vrste koja najduže traje. Pragmatičnog.  Bandić mu najviše odgovara, kaže, jer miri lijeve i desne, ne svađa ih.

Uspije li još i ova priča s Bandićem i njegovom strankom, gdje će Antonu Dobri biti kraj?

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI