Neovisni novinarski portal
3.6.2020.
POLITIKA
Ante Bačić Baćo, “čoban” nad “čobanima”

Ante Bačić Baćo, “čoban” nad “čobanima”

Saborske predstave najveći su i najskuplji trash kojega se kod nas dade vidjeti. A glumci koji igraju u tim predstavama najnetalentiraniji su i najprizemniji likovi koje smo ikad gledali. Recimo ovaj splitski glumac Ante Bačić Baćo, mlada snaga HDZ-a, ravno iz Mladeži u saborske klupe, jedva da je stigao igdje išta raditi, a već se komoda u parlamentu na tuđi, naš trošak. Ne bi, doduše, ni primijetili njegovu mikroskopsku ulogu u sabornici da se nije raspojasao u već proizvedenom kaosu oko poljoprivrednog zakona i oporbenog prosvjeda za govornicom.

Doduše, što to govorim? Pitanje je je li Baćo uopće i znao što je tog trenutka na dnevnom redu i oko čega je izbila frka između pozicije i opozicije. Ali, bože moj, on je HDZ-ovac i red je da brani “svoje”. Pa se odvažno uključio u kaos dodajući malo svoga, primitivnog “prkanskog” začina.
Kolegu Mira Bulja nazvao je “čobanom”, očito smatrajući da je to najveća pogrda koju smije izgovoriti pred kamerama i mikrofonima sabornice. Zašto je njemu čoban nešto nečasno i prljavo, nepto što ne zaslužuje poštovanje, možemo samo nagađati. Valjda zato što čoban itekako teško zarađuje za svoj kruh, što je predan svom poslu, odgovoran svoje stado izvesti na pašu i vratiti sito i zadovoljno u tor, a da pri tom nijednu ovcu ne izgubi. Za Baću, valjda, znači biti glup, bijedan, nesposoban, da bi tako potratio život. A Bulju je baš to htio reći, da je primitivna budala, ergo – “čoban”.
Za razliku od njega koji nije lud raditi ako se može politikom baviti! Nije stigao zbog “karijere” ni faks završiti, tražili ga u stranci da uskoči u Sabor kad su se svi njihovi s liste rasporedili po ministarskim i drugim pozicijama, pa je morao biti zamjena. Za ministra obrane, Damira Krstičevića. Dosta prikladna zamjena.
Otkako je ušao u svijet politike, nekako ga je odmah krenulo. Najprije se iskazao svojom izjavom o politici i prostituciji, još 2012., kad je bio šef HDZ-ove splitske mladeži. A već je, sudeći po opservacijama o politici, bio seniorski zreo… U komunikaciji na društvenoj mreži s tajnikom ŽO HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Tomislavom Prljevićem, Baćo je na Prljevićevo pitanje – Baćo, odustaješ od politike, ideš u prostituciju?, brzopotezno odgovorio- Al se to dvoje na kraju ne svede na isto…?
No, to je bilo samo “zagrijavanje”. Više verbalno. Kasnije će preći na materijalno. I vrlo brzo postati saborski rekorder. Po troškovima. Dobro, nije važno u čemu, ali činjenica je da se proslavio rastrošnošću. Na račun poreznih obveznika. U čemu mu nema premca. Najrastrošniji je saborski zastupnik iz redova HDZ-a, a drugi u ukupnom poretku saborske “elite”. “Šije” ga za oko 500 kuna samo SDP-ov Domagoj Hajduković. U samo sedam mjeseci ove godine Bačić je uspio potrošiti oko 90 tisuća kuna na troškove prijevoza, koristeći osobni automobil, marke Golf, godina proizvodnje 2013.. Ali, kako su mediji registrirali, još nije kasno da Baćo nadmaši i Hajdukovića, jer sva njegova putovanja nisu bila obračunata ni obuhvaćena tom sjajnom statistikom. A što će tek biti do kraja godine, do kraja mandata… ? Ima Hajduković da se sakrije u mišju rupu pred ovim ambicioznim Splićaninom koji voli putovati. A isplati se to, što gorivo, što amortizacija, pa dnevnice, stanarina u Zagrebu, odvojeni život, skupi se toga. Zanimljivo, Baćo je svojim putnim troškovima i dodacima značajno nadmašio i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji mu je s tričavih 36 tisuća kuna putnih troškova u pola godine mandata, ostao daleko iza leđa. Svaka čast, Baćo !
I jasno da se iz pozicije mladog HDZ-ovog pulena, Bulj sa svojim jednostavnim, nepraktičnim stajalištima, čini poput “čobana”. Jer Baćo zapravo ne zna što je čoban. Da zna, ne bi mogao ispasti takav primitivni, karijeristički “čoban”. “Čoban” nad “čobanima” !

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI