Neovisni novinarski portal
11.7.2020.
BANDIĆGRAD
Smeće u Zagrebu (foto Facebook)

Zagreb u smeću, Bandić u Rusiji, veterani i logoraši u šoku

Smeće u Zagrebu (foto Facebook)

Dok je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u Moskvi primao priznanje nazvano Red prijateljstva, u to vrijeme su ogorčeni Zagrepčani po društvenim mrežama objavljivali fotografije grada koji je zatrpan otpadom i smećem, a još ogorčeniji zagrebački veterani branitelji i splitski logoraši su mu slali pisma u kojem iskazuju šokiranost i ljutnju jer je u petak primio Dragana Markovića Palmu, čelnika Jagodine u Šumadiji (Srbija) i bivšeg suradnika Željka Aržnjatovića Arkana (poveznica na tekst u Trisu). Izgleda da Milan Bandić neko vrijeme neće biti baš popularan među braniteljima iz Domovinkog rata, kao što mu je to uspijevalo do sada.

Udruga zagrebačkih veterana branitelja Vukovara poslala mu je otvoreno pismo zbog posjeta Zagrebu Dragana Markovića Palme, predsjednika Skupštine općine Jagodina. Evo tog pisma:

‘U ime Udruge zagrebačkih veterana branitelja Vukovara, moramo reći kako smo zgroženi činom gradonačelnika grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, a koji je u Zagrebu ugostio Dragana Markovića Palmu, predsjednika skupštine općine Jagodina – potvrđenog četnika, Arkanovog potrčka.

‘Taj sramotni susret u glavnom gradu svih Hrvata, Zagrebu, dogodio se na na sam dan obilježavanja 27. godišnjice pada Lužca, a zločina kojega su počinili upravo Arkanovci. Toga dana pobijeno je 69 hrvatskih branitelja i civila, a 30 osoba još se vode kao nestali. Naravno, za taj zločin još nitko nije odgovarao.

U dane sjećanja na naše poginule i umrle suborce, naše članove obitelji, u dane kada cijela Hrvatska posjećuje grobove svojih najmilijih, a mnogi nemaju ni tu mogućnost, Milan Bandić ugošćuje notornog četnika Palmu, te otvara rane koje još nisu zacijelile.

Ovim putem se obraćamo Milanu Bandiću sa jasnim i nedvosmislenim pitanjem – Otkuda Vam pravo i imate li imalo obraza?

Pismo ZG veterana foto Facebook)

Milane Bandiću, gradonačelnik ste grada iz kojega je u Domovinski rat otišlo 80 000 ljudi, braniti svoju zemlju od upravo ovakvih besprizornih koljača kao što je Dragan Marković Palma.

Gradonačelnik ste grada koji je svojom žrtvom, potvrdio stvaranje slobode, one univerzalne slobode, za lijeve i desne, za sve.

Nismo Vas doduše vidjeli na ratištima, nismo a koliko znamo niste bili dječarac. Vi ste upravo potvrdili kako vlast i sve što ide uz nju, osobama poput Vas, doista udari u glavu i kako ste u stanju za slavu i novac, odreći se vlastitog naroda i njegove žrtve.

Nas ne zanima jeste li to učinili sami ili po nečijem naputku, no ono što znamo jest  kako ste Vi na platnoj listi građana grada Zagreba i kako ste svojim Neronovskim postupkom ponizili sve nas.

I ne samo građane grada Zagreba, već cijelu Hrvatsku.

Pogazili ste i najmanje postulate časti i poštenja. Svojim ste činom žrtve nametnutoga nam i krvavog rata predali na pladnju krvniku – ugostivši ga na račun svih nas, a poslužili ste mu naše kosti i naše rane.

Sramite se!

Čak je i Juda imao savjest…’,

To piše u pismu kojeg potpisuje predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvone Ćurković.

Palma i Bandić (foto N1)

Dan ranije je na Bandićevo druženje s Palmom već reagirala Splitsko-dalmatinska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora .

Ocijenili su sramotnim postupak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je službeno primio, kako su naveli,”osvjedočenog četnika” Dragana Markovića Palmu te mu poručili kako zbog toga nije više dobrodošao na događanja tog društva.


“Iznenađeni smo sramotnom viješću kako je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u Zagrebu u službeni posjet primio Dragana Markovića Palmu, kontroverznog predsjednika skupštine općine Jagodina u Srbiji, osvjedočenog četnika, suradnika ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Takav Bandićev čin je sramotan i bolan i stavlja sol na ranu svima koji su tijekom Domovinskog rata izgubili svoju mladost, udove pa i svoje živote.

Od Milana Bandića, čovjeka koji je dugo godina dokazan kao osoba s tisuću lica, smo naviknuti na iznenađenja, ali ovim sramotnim činom je prešao sve granice i uspio je nadmašiti samoga sebe.

Bandić će već danas ili sutra pristupiti hrvatskim braniteljima kao da se ništa nije odgodilo i “bez iti imalo srama nazočiti tužnim obljetnicama koje predstoje pravdajući se kao da se ništa nije dogodilo.

To mu ne smijemo dopustiti i svi zajedno mu trebamo jasno poručiti da se zbog ovakvog sramotnog čina, kojim je ponizio sve hrvatske branitelje i instituciju glavnog hrvatskog grada, treba duboko ispričati. Ono što možemo izjaviti kao Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije je da na naša obilježavanja nije više dobrodošao.

Našim okupljanjem podsjetili smo se na sve boli i patnje koje su proživjeli hrvatski branitelji i civili, sve fizičke i psihičke torture od strane upravo ovakvih poput Palme i njegovih suradnika koji su danas uz sve počasti primljeni u glavnom gradu Republike Hrvatske,” ističe se u njihovu priopćenju, kako prenosi Hina.

Smeće u Zagrebu (foto Facebook)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI