Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
GRAĐANI / HRVATSKA / POLITIKA
Danas u Veloj Luci, prosvjednici pod oblačnim nebom

Velu Luku mala ti zaboravi?:
Prosvjed Velolučana protiv gradnje marine usred velolučke vale

Danas u Veloj Luci, prosvjednici pod oblačnim nebom

– Velu Luku mala ti zaboravi – parafrazirao je poznatu pjesmu netko od Velolučana koji su se žestoko usprotivili gradnji marine, odnosno tzv. luke nautičkog turizma usred velolučke uvale, te su danas priredili još jedan prosvjed na rivi, ispred Ingleza.

Građani se protive namjeri izgradnje marine temeljem ugovora kojeg je u rujnu prošle godine Ivo Šegon, sin Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija potpisao s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem o koncesiji na gospodarsko korištenje Luke nautičkog turizma, marine u Veloj Luci kapaciteta do 200 vezova. Posebno za tu namjenu obitelj Šegon, koja inače već imaju hotel u sjedištu mjesta, je u travnju prošle godine tvrtku Ovalis Nova za 20 tisuća kuna osnovala Ivna Šegon, supruga Branka Šegona i bivša članica Uprave Financijske agencije (FINA). Za razliku od glavnine građana Vele Luke, za gradnju marine se iz petnjih žila zalaže, dakako,  lokalni i nacionalni HDZ, kao i načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić (SDP).

Početak današnjeg prosvjeda u Veloj Luci

-Smatramo da izgradnja “parkirališta” na moru u uvali Vele Luke u okviru projekta izgradnje Luke nautičkog turizma, nije u skladu s konceptom održivog razvoja te da će navedeni projekt umanjiti vrijednost prirodnih i kulturnih resursa Vele Luke. Vela Luka je luka svih njenih stanovnika koji moraju biti uključeni u donošenje odluka o intervencijama u prostor, a pogotovo onih koje će trajno izmijeniti izgled uvale. U slučaju navedenog projekta stanovništvo je većinom izuzeto te se zbog toga i ostalih činjenica (koje navodimo u nastavku) u potpunosti protivimo izgradnji kapaciteta LNT Vela Luka na odabranoj lokaciji koja se odnosi na morski obalni pojas od Šimetova (Inglezova) mosta do sadašnjeg trajektnog pristaništa na Badu. Taj prostor – s čistim i otvorenim pogledom na mitski Ošjak – temelj je identiteta naše opjevane vale. Taj prostor je omiljena šetnica Velolučana i posjetitelja te predivan zaljev sa tri gradske plaže koje su tu odkad je i Vele Luke. Na tom prostoru je Vela Luka nastala i razvijala se do danas. Što je Vela Luka sutra bez tog jedinstvenog pogleda na svitanja i zalaze s Bada? – ističu Velolučani u tekstu Peticije za HITNO zaustavljanje radova LNT Vela Luka na trenutnoj lokaciji.

Peticiju su već potpisali mnogi, a oni koji se protive ovom, jednom u nizu slučajeva u kojem se nedvojbeno u interesu moćnih političko-poduzetničkih krugova žrtvuju javni prostori i resursi, mogu potpisati i putem interneta ako kliknu na ovu poveznicu. 

– Uvidom u elaborat ovog projekta, stajališta smo da će izgradnja i opterećenje veloluškog akvatorija kapacitetima luke nautičkog turizma na odabranoj lokaciji prouzročit trajnu štetu imidžu i identitetu Vele Luke, prvenstveno stvarnu fizičku štetu veloluškoj uvali, što će onemogućiti daljnji održivi razvoj mjesta… Stajališta smo da se ovdje radi o eventualnom profitu užeg broja pravnih I fizičkih osoba, a na štetu današnjih I budućih generacija Velolučana… Analizom utjecaja zahvata na morsko dno i pripadajuću biocenozu utvrđeni su negativni ekološki utjecaji. Uočeni su negativni utjecaji zahvata na kvalitetu morske vode I ekološku raznolikost. Takvi utjecaji su zanemareni iako 90 posto turista koji posjećuju Hrvatsku u anketi koju je proveo Institut za turizam ocijenilo upravo čisto more kao glavni motiv dolaska u Hrvatsku… – uz ostalo ističu mještani Vele Luke.

No nakon njihova otpora projektu krenuo je i propagandna ofenziva lokalnih političara, pa je Općinski odbor HDZ-a Vele Luke krenuo u obračun tako što je lijepio plakate sa svojim priopćenjem preko onih koje su prethodno zalijepili prosvjednici.

Plakati ‘za plakati’

– Pozivanje na referendum, prikupljanje potpisa po Veloj Luci i po raznim gradovima bivše države je danas bespredmetno, jedina poruka koja se može na taj način odaslati je poruka investitorima da u buduće u širokom luku zaobilaze ovo mjesto, čemu ćemo se mi kao Hrvatska Demokratska Zajednica odlučno suprotstaviti – napisali su uz stalo u tom svom priopćenju lokalni hadezeovci, u kojem su naziv svoje stranke napisali pravopisno pogrešno.

Građani Vele Luke ipak ne odustaju od namjere da zaustave spomenute radove.

 

Shema izgleda eventualne buduće marine

-S obzirom na sve navedene I druge nepravilnosti te s obzirom na to da su stanovnici Vele Luke dosad uglavnom bili izuzeti iz procesa razmatranja i usvajanja projekta LNT Vela Luka od strane nadležnih institucija i Općine Vela Luka, ponajviše zbog netransparentnosti samog projekta, odnosno izostanka javnog prezentiranja istog i njegovih dugoročnih učinaka, tražimo urgentno zaustavljanje radova na sadašnjoj lokaciji izgradnje 1. faze LNT Vela Luka – traže prosvjednici. 

Kako će završiti ovaj žalobni slučaj, jedan od bezbroj sličnih u nizu u Hrvatskoj: hoće li se uvažiti mišljenje građana i povesti računa o dugoročnom boljitku, ili će se lokalni resursi, unatoč nedvojbenom negativnom utjecaju na lokalne društvene i okolišne prilike, eksploatirati radi profita nekolicine?

Doznat će se za koji dan, za kada je najavljen nastavak radova na spornoj marini.

Danas u Veloj Luci, prosvjednici pod oblačnim nebom

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI