Neovisni novinarski portal
6.7.2020.
HRVATSKA
S promocije: Z. Restović (prvi s desna) pokušava čitati imena ubijenih. publika viče... (foto Valerio Baranović/Šibenik.in)

Vanka s njim! Ajte ća!:
Svjetina izvikala antifašista koji je na promociji knjige ‘Radni logor Jasenovac’ htio pročitati imena ubijenih u logoru

S promocije: Z. Restović (prvi s desna) pokušava čitati imena ubijenih. publika viče... (foto Valerio Baranović/Šibenik.in)

– Vanka s njim. Vanka šnjin! Vanka! Izbacite ga vanka. Van! Niste dobrodošli… Ajte ća! – uzvikala se večeras unezvjerena svjetina u multimedijalnoj dvorani šibenske Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, a koja je pristigla na predstavljanje knjige na 350 stranica koja se prodaje na poustu za 117 kuna te se zove ‘Radni logor Jasenovac’, a koju je napisao Igor Vukić, rođen 21 godinu nakon zatvaranja zloglasnog logora.

Zašto su pobješnjeli? Koga su htjeli izbaciti iz dvorane? Što je taj netko skrivio?

Htjeli su, u atmosferi linča nalik onima iz western filmova, Zorana Restovića, predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije, izbaciti iz dvorane. Ali zašto?

‘Antifašisti ošli ća, hehe…’

Zato jer se ustao iz stolice, te je htio pročitati imena Šibenčana koji su bili zatočeni i ubijeni u Jasenovcu.

– Pročitat ću vam imena spaljenih i strijeljanih… Čiji su potomci danas ovdje došli… – pokušavao je Restović čitati imena ubijenh.

Bezuspješno. Nadglasan je povicima i zvižducima. Skupina Restovićevih prijatelja koja je došla s njim stala je zaštitnički u njegovu blizinu, jer su iz publike dobacivale uvrede, te prijetnje. Nastalo je i komešanje.

Skupina antifašista, valjda osjetivši kako bi moglo doći i do fizičkog obračuna, je tada napustila dvoranu. Oni koji su došli slušati o knjizi koja govori kako Jasenovac nije bio stravični logor u kojemu je ubijeno oko 80 tisuća ljudi su se tad umirili, zadovoljni jer su pobjedili.

S promocije: Z. Restović (prvi s desna) pokušava čitati imena ubijenih. publika viče… (foto Valerio Baranović/Šibenik.in)

– Antifašisti ošli ća, hehe – rekao je jedan od njih.

– Šta me slikaš koji kurac… – prijeteći je povikala jedna muška osoba u jakni na kojoj je bio amblem HOS-a (čije su se postrojbeinače  na početku Domovinskog rata također borile protiv JNA-fašizma)  novinaru portala Šibenik.in koji je snimao tribinu mobitelom (ima i video zapis)…

– Zato šta sam novinar. A i šta te briga – odvratio je kolega novinar navedenome heroju koji se prepao mobitela, te je poslije zamukao.

Juha od povrća i konjetina, te Jasenovac Welness Resort?

Inače, promocija knjige koja zgraža mnoge povjesničare, te posebno članove obitelji ubijenih u ustaškom logoru Jasenovac započela je iznošenjem podatka kako je ‘radno vrijeme’ tog radnog logora Jasenovca bilo samo do podne, eventualno do 12.30 sati. Onda bi se, vele, jelo toplo jelo. Uslijedila bi vegetarijanska zdrava juhica od povrća, a ponekad bi se dobila i goveđa juha. Od mesa se često servirala konjetina, rekoše.

Nije nam poznato što se moglo čuti do kraja promocije. Možda da je Jasenovac zapravo bio Jasenovac Welness Resort s iznimnom gastro ponudom lokalnih specijaliteta od ekološki uzgojene hrane uz koju se serviraju najfinija moslavačka, slavonska, međimurska, baranjska  i ostala vina.  Te da je u ponudi osim bazena, sportskih terena, jaccuzija, sauna imao i jahanje konja, biciklizam, medicinske masaže, disco-klub itd.

Nadalje, danas su se dramatičnim apelom državnoj vlasti oko današnje promocije u Šibeniku i drugih sličnih pojava u Hrvatskoj oglasili  Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik u Hrvatskom saboru, Veljko Kajtazi, zastupnik u Hrvatskom saboru, Ognjen Kraus, predsjednik koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, i Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, kao predstavnici naroda-žrtava: Roma, Židova, Srba te antifašista… (vidi TRIS). 

– Ovim načinom rada prikupili smo do sada (ožujak 2013.) imena i podatke za 83.145 žrtava. U KCL Jasenovac umoreno je prema naprijed navedenim podacima 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti – stoji na internetskim stranicama Spomen područja Jasenovac.

S promocije: Z. Restović (prvi s desna) pokušava čitati imena ubijenih. publika viče… (foto Valerio Baranović/Šibenik.in)

Tags:

VEZANE VIJESTI