Neovisni novinarski portal
6.6.2020.
IZDVOJENO
Udruga Dugine obitelji: U Zakon o udomiteljstvu uključite istospolne parove

Udruga Dugine obitelji:
U Zakon o udomiteljstvu uključite istospolne parove

Udruga Dugine obitelji pozvala je saborske zastupnice i zastupnike da u konačnom Zakonu o udomiteljstvu uključe formalne i neformalne životne partnere u definiciji udomiteljske obitelji u članaku 9. Zakona o udomiteljstvu. Prema konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu koji se trenutno nalazi na dnevnom redu Sabora, kako ističu iz udruge, otvoreno se diskriminira životne partnere i partnerice.

– Većina modernih i razvijenih europskih država kroz svoje zakone i praksu otvara pristup stručnoj procjeni podobnosti za udomljavanje djece koja nemaju adekvatnu skrb i istospolnim parovima, a podaci iz SAD-a govore da baš istospolni parovi šest puta češće udomljavaju djecu u odnosu na heteroseksualne parove i time predstavljaju važan resurs državi u zbrinjavanju djece bez adekvatne roditeljske skrbi, navode iz udruge Dugine obitelji u svom priopćenju povodom konačnog prijedloga Zakona o udomiteljstvu o kojem će se odlučivati u Saboru.
U konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu , ističu,Vlada otvoreno diskriminira životne partnere i partnerice i time pokazuje da joj nije stalo do dobrobiti djece i prava na najbolje moguće udomitelje.
-Još jednom vidimo da je politika stala ispred struke budući da su dugogodišnja i opsežna znanstvena istraživanja pokazala da ne postoji razlika u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni ili istospolni parovi te stoga ne postoje znanstveni temelji za ograničavanje prava istospolnim parovima na pristup stručnoj procjeni podobnosti za udomljavanje djece.
Za Dugine obitelji je posebno ponižavajuća poruka da u konačnom prijedlogu Zakona građani i građanke mogu pristupiti stručnoj procjeni ukoliko nisu sklopili životno partnerstvo, kao pojedinačne osobe gdje ih se nigdje ne pita koje su seksualne orijentacije. Međutim, ukoliko su se odlučili sklopiti životno partnerstvo, koje je 2014. godine izglasano velikom većinom u Saboru i prepoznato kao obiteljska zajednica, poruka države je – ipak radije ostanite u svoja četiri zida.
 -U trenutku kada sve više i više zemalja, kako u svijetu tako i u Europi, otvara institut udomiteljstva i uvodi bračnu jednakost, sramotno je da demokršćansko-liberalna koalicija zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina, koja se nominalno zalaže za europske vrijednosti poput ravnopravnosti, zaštite ljudskih prava i obiteljskog života, diskriminira kako obitelji koje čine istospolni parovi tako i djecu koja su smještena u domovima, stoji u priopćenju udruge Dugine obitelji koja poziva saborske zastupnice i zastupnike da u konačnom Zakonu o udomiteljstvu uključe formalne i neformalne životne partnere u definiciji udomiteljske obitelji u članku 9. Zakona o udomiteljstvu.
Time bi pokazali da Hrvatska uistinu pripada europskoj obitelji i stoji uz bok zemljama poput Njemačke ili većinski katoličkih zemalja poput Španjolske i Irske, koje jednako tretiraju svoje građane neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji i štite sve obitelji, zaključuju u udruzi Dugine obitelji.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI