Neovisni novinarski portal
29.1.2020.
HRVATSKA / POLITIKA
Štrajka neće biti,  Vlada korigirala ponudu sindikatima za dodatnih 150 milijuna

Štrajka neće biti, Vlada korigirala ponudu sindikatima za dodatnih 150 milijuna

Ništa od štrajka! Vlada se , javlja N1, izmirila s predstavnicima osam sindikata javnih službi i obećala povećati osnovice plaća za 3 posto od 1. siječnja, a još dodatnih 2 posto od 1.rujna iduće godine. Stajat će to državni proračun novih 150 milijuna kuna, koje će, veli ministar Marko Pavić, osigurati uštedama u resorima. I prebacivanjem iz “šupljeg u prazno”…

– Zahtjevi sindikata su bili puno veći, ali, ovo je maksimum koji smo mogli dati u ovom trenutku. Zadovoljstvo je što smo uspješno završili proces mirenja… Vlada će izdvojiti dodatnih 150 milijuna kuna uštedama u resorima- pojasnio je Pavić, najavljujući da će poslijepodne s istom ponudom izaći pred predstavnike sindikata državnih službi.
Da sindikalisti nisu bili baš jedinstveni otkrio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec:
-Odluka nije bila unisona, ali dovoljan je broj predstavnika sidnikata za prihvaćanje ove odluke. Ovih osam sindikata prekida sve štrajkaške aktivnosti- poručio je Mihalinec, relativno zadovoljan postignutim.
Iako su, čini se, sindikati obrazovanja bili protiv vladine ponude. O tome je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja , Sanja Šprem, uz ostalo, kazala:
-Mirenje je uspješno okončano jer je većina sindikata prihvatila ponudu. Sindikati obrazovanja su se u svojim tijelima izrazili protiv. Sustav obrazovanja nije bio za ovu ponudu.
Ali, bolje vrabac u ruci nego golub na grani…
Pa, ako se Vlada predomisli, i nađe još stotinjak milijuna kuna po resorima, lako će se anketirati članstvo o tome. Malo pomalo, možda dođu i do onoga što su tražili : 5,8 posto povećanja osnovice plaća u idućoj godini. Uostalom, Vlada je tvrdila da je njezin maksimum 3 posto povećanja osnovice, a onda su zaključili, pritisnuti štrajkom najavljenim za sutra, 28. studenoga, u slučaju da do mirenja ne dođe, da bi od rujna ipak mogli naći dodatnih 150 milijuna za nezadovoljne u javnim službama.
Možda bi se trebalo još ljutiti, jer, Vladi je štrajk očito “crvena krpa”…

 


VEZANE VIJESTI