Neovisni novinarski portal
10.7.2020.
brejkingnjuz / KRONIKA 112
Ležeći spomenik (foto Facebook)

Srušio ‘Radu Končara’, spomenik mu pao na nogu, spasili ga vatrogasci, eno ga u bolnici

Ležeći spomenik (foto Facebook)

Spomenik Radi Končaru, organizatoru otpora protiv okupatora Dalmacije i Hrvatske, kojega su talijanski fašisti s još 25 građana strijeljali u Šibeniku 1942. godine, srušen je noćas oko 4 sata u Splitu u parku na Bačvicama, kod vrlo prometnog križanja Šetališta Bačvice i Pojišanske ulice.  ‘Hrabri’ rušitelj završio je u bolnici, jer mu je teški spomenik zajedno s postoljem pao na nogu i slomio mu potkoljenicu. Junaka s Bačvica, kojemu liječnici u splitskoj bolnici liječe prijelom, morali su spašavati vatrogasci splitske Javne vatrogasne postrojbe koji su izašli na intervenciju kako bi dizalicom uklonili teški spomenik s njegove noge.

-Nakon što bude pušten iz bolnice nad njim ćemo obaviti kriminalističko istraživanje – kazala je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske, .

Nije prvi put da se ruše uništavaju i spomenici, pogotovo oni koji su vezani uz Drugi svjetski rat i borbu hrvatskog naroda protiv nacističkih, fašističkih, četničkih i ustaških okupatora i zločinaca u tome ratu. Rušitelji takvih spomenika i spomen-obilježja, nesretnici koji su krivo informirani i neupućeni u povijest vlastitog naroda, uglavnom iz nekih razloga rijetko budu otkriveni i kažnjeni.

Ovoga puta se počinitelj (65) otkrio sam, u čemu mu je pomogla i bista pokojnog Končara.

Zbog njegova obračuna sa komadom bronce kojega je očito htio odraditi neopažen i u ilegali, intervenirali su sve raspoložive službe: vatrogasci, policija i hitna medicinska služba.

Nedostajao je još samo ministar Krstičević i Hrvatska vojska, civilna zaštita, te NATO pakt.

Ležeći spomenik (foto Facebook)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI