Neovisni novinarski portal
14.7.2020.
IZDVOJENO
Pršut (Foto: Tris/H. Pavić)

Slučaj “dvije fete pršuta” dobio sudski epilog:
Zbog nezakonitog otkaza Interspar će dvije fete pršuta platiti više od 60 tisuća kuna

Pršut (Foto: Tris/H. Pavić)

Poznati slučaj radnice koja je u zadarskom Intersparu dobila otkaz zbog toga što je na radnom mjestu pojela dvije fete pršuta  bez odobrenja uprave tog centra, nakon nekoliko presuda i žalbi, dobila je konačni sudski epilog. U korist radnice koja je u međuvremenu, baš čudno, otišla raditi u Austriju

Prodavačica na odjelu delikatesa u zadarskom Intersparu Suzana Šešo u rujnu 2015. godine dobila je otkaz pod optužbom da je bez plaćanja pojela sendvič na radnom mjestu uzevši prethodno dvije fete pršuta s plate i to golim rukama. Nakon nekoliko sudskih odluka i žalbi slučaj je konačno dobio sudski epilog.
Županijski sud u Zagrebu je prije dva dana dostavio Općinskom sudu Zadar presudu koja skoro u cijelosti prihvaća tužbeni zahtjev Suzane Šešo. Prema pravomoćnoj presudi Interspar bivšoj radnici mora isplatiti odštetu zbog nezakonitog otkaza, objavio je portal ezadar.
Sudsko vijeće presudilo je da Interspar nije smio donijeti odluku o izvanrednom otkazu i da taj otkaz “nije dopušten” pa stoga ni “radni odnos nije prestao”. Interspar prema presudi , u roku osam dana, bivšoj radnici treba isplatiti 23.093 kune na ime naknade štete zbog prestanka radnog odnosa zajedno sa zateznim kamatama, te još sedam bruto plaća u iznosu od po 6.297 kuna.
Županijski sud u Zagrebu presudu je obrazložio stavom da “konzumacija dvije šnite pršuta u vlasništvu tuženika ipak ne predstavlja osobito tešku povredu radne obveze zbog koje nastavak radnog odnosa, uz uvažavanje okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nije moguć”. Sud je zaključio i kako tvrdnja Interspara da je zbog te dvije pojedene fete pršuta tvrtka trpjela materijalnu štetu nije dokazana.
Suzana Šešo je tog dana bila opterećena poslom, uz rad na odjelu delikatesa, imala je obvezu slaganja paleta, rad u skladištu, pri kraju radnog vremena joj je došlo slabo i jednostavno je, kako je rekla, uzela dva zalogaja da se ne sruši. Otkaz  je dobila 29. rujna 2015. godine, 12 dana nakon što je pojela dvije fete pršuta bez odobrenja uprave tog centra.
Drugostupanjski sud složio se s njenim stavom da izvanredni otkaz “nije srazmjeran povredi obveze iz radnog odnosa (konzumacija hrane koju nije platila – 2 šnite pršuta) koju je tužiteljica nedvojbeno počinila”.
Suzana Šešo je, u odnosu na početak sudskog postupka, odustala od zahtjeva da se vrati na radno mjesto pa je sud donio presudu do kada je važio njen radni odnos. Interspar svojoj bivšoj prodavačici, koja je u međuvremenu našla bolji posao u Austriji, treba isplatiti oko 60 tisuća kuna plus zatezne kamate.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI