Neovisni novinarski portal
14.8.2020.
POLITIKA
Šibenski mural Vukovaru na dar

Šibenski mural Vukovaru na dar

Šibenčani su odlučili u svojoj Vukovarskoj ulici napraviti mural u spomen na grad heroj, a u povodu skore 27. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Bude li vrijeme povoljno, mural bi trebao biti dovršen u narednih nekoliko dana kako bi bio šibenski dar Vukovarcima za obljetnicu stradanja grada.

Uređenje murala je počelo, a kako kaže dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić ” odlučili smo se potporni zid u ulici koja nosi ime ovog grada oslikati prepoznatljivim simbolima obaju gradova te na taj način simbolično odati počast herojskoj obrani Vukovara i svim žrtvama Domovinskog rata”.

Šibenik i Vukovar imaju puno toga zajedničkog, a povezuje ih ponajviše prijateljstvo koje su osnažili i posebnim Sporazumom , a k tome, oba grada su ujedno i stradalnici Domovinskog rata, ističe Rakić.

Mural izrađuju umjetnici Lovro Vudrag i Karlo Plahinek, a prema idejnoj skici,  sastoji se od dva segmenta koja čine prepoznatljivi simboli dvaju gradova, Vukovarski vodotoranj i Šibenski most.
Prema objašnjenju autora murala, ” lijeva kompozicija prikazuje vodotoranj u nastanku i nakon Domovinskog rata, dok desna kompozicija sačinjava staru grafiku panorame Šibenika i Šibenskog mosta kao simbola modernijeg doba, ali ujedno i obrane grada Šibenika u Domovinskom ratu.“

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI