Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
FESTIVALI / književno / kulturno
Sa(n)jam knjige u Istri: Knjižara iz sjećanja

Sa(n)jam knjige u Istri:
Knjižara iz sjećanja

Najveći festival knjige, knjiga i autora knjiga u Hrvatskoj: 24. po redu Sa(n)jam knjige u Istri – otvara se prekosutra, tj. u četvrtak, 29. studenog 2018. u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Organizatori najavljuju kako će festival otvoriti u društvu dobitnika Nobelove nagrade za književnost Wole Soyinke, te kako je poseban program za tu prigodu pripremljen prema scenariju Gorana Ferčeca, postavlja ga Matija Ferlin, vodit će ga Livio Badurina, dok će u njegovom središnjem dijelu nastupiti Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić.

-Premda je naš Sajam prepoznat po programskoj razlici na koju smo ponosni, a u čijoj nas realizaciji društvena zajednica podupire na gradskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, ove godine želimo posebno skrenuti pozornost na ishodište Sajma – knjižaru, kakvu smo kao čitatelji i kultura sačuvali u sjećanju. Kroz tematski raspored naše velike sajamske knjižare dolazi do izražaja čitav niz novih izdanja, ali i kontinuitet u nastojanju nakladnika da knjigu održe prisutnom i vidljivom. Knjižarski postav Vlatke Balinčić, u kojem sudjeluje više od 200 nakladnika, komunicira s čitateljem tako da ga ohrabri u odabiru knjige kao osobnom činu. Ove godine premijerno ćemo predstaviti više od 30 novih knjižnih naslova, otvoriti četiri autorske izložbe, sjetiti se prijatelja, prirediti kulinarski trenutak, a kroz programe, njih više od 70, vodit će nas: Aljoša Pužar, Andrea Matošević, Paola Orlić, Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke, Tanja Mravak, Vladimir Šagadin i Stjepan Štef Bartolić. Niz intelektualaca i umjetnika svojom participacijom programima daju dodanu kulturnu vrijednost. Ove godine će tako s nama biti i Danijel Žeželj, Lordan Zafranović, Mirjana Karanović, Dino Mustafić, Vladimir Jankovski, Ante Tomić, Vladislav Bajac, Vladimir Kopicl – napominje direktorica festivala Magdalena Vodopija.

Festivalsko vodstvo (foto: Tanja Draškić Savić)

Za praćenje sajamskih programa najavilo se do sada više od 50 novinara iz Hrvatske, Italije, Francuske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

-Treći program Hrvatske radiotelevizije izravno će prenositi Doručak s autorom od 30. studenog do 8. prosinca točno u 11 sati. Svakodnevni live streaming izabranih programa s Facebook stranice Sajma preuzimat će se na Facebook stranici kultura.tportal.hr, a dio programa moći će se pratiti preko valova pulskog Radija Rojc. Sa(n)jam knjige u Istri posebno je ponosan na svoje najmlađe posjetitelje i programe koje za njih oblikuje Slavica Ćurković kroz Librić na Sajmu Sajam svoje sjećanje obnavlja iz niza kataloga, kojima stoga pridajemo toliku važnost. U ovogodišnjem katalogu, kojeg su uredili Vlaho Bogišić i Sanja Jovičić, posebno su razrađeni glavna tema Sloboda, regionalni program Makedonija čita, najpoznatiji program Sajma Doručak s autorom, bibliografski su opisane knjige koje se predstavljaju te biografski notirani svi sudionici programa. Katalog je likovno oblikovao, kao i sve promotivne materijale Sajma, Mauricio Ferlin – veli Iris Mošnja, koja je na festivalu zadužena ua odnose s javnošću.

Program festivala je uistinu bogat i raznovrtsan. Nećemo ga ovdje prepisivati, nego ga pronađite klikom na ovu poveznicu na internetskim stranicama festivala Sa(n)jam knjige.

U nastavku pročitajte nekoliko rečenica o festivalu:

Sa(n)jam knjige u Istri nastao je 1995. iz smjele geste jednog čovjeka da netom po završetku rata malu izložbu knjiga “na kraju svijeta” nazove 1. Sajmom knjiga u Istri. U njegovim je temeljima duh šezdesetih i sedamdesetih, sjećanje na rast novoga grada, urbanog i kreativnog, obilježenog stvaralačkom snagom ondašnjih Puljana, njihovom hrabrošću da mijenjaju svijet s geografske margine.
Nit se plete i proteže do današnjeg sajma, festivala knjiga i autora, relevantnog i prepoznatljivog u hrvatskim, europskim i svjetskim koordinatama, originalnog i autentičnog u načinima predstavljanja knjižnih sadržaja, u otvaranju prostora za dijalog autora s autorima, autora s čitateljima, čitatelja s knjigom, te u postavljanju uporišnih točaka za vrednovanje tradicije i suvremenosti. Dakle, i nadalje kao sudbinskog mjesta vjere u sebe.
Sajam je u svojim počecima skvotirao prostore od kojih je grad odustajao, a onda se odomaćio u austrougarskoj palači, monumentalnoj građevini Doma hrvatskih branitelja, gdje svakoga prosinca, zajedno s pulskim zaljubljenicima u knjigu, prima goste i namjernike iz svih krajeva svijeta. Carski holovi, koncertne i balske dvorane na desetak dana postaju scenografija najveće knjižare (i tribine) u Hrvatskoj. Na Sajmu se izlažu naslovi više od 200 nakladnika iz Hrvatske i drugih zemalja, a uz knjige i stotinu programa, okupi se i do 60 000 posjetitelja.

Plakat 21. festivala /autor Danijel Žeželj

U razgovorima, stručnim skupovima, tribinama i okruglim stolovima, na izložbama, koncertima i kazališnim izvedbama sudjeluju deseci autorskih glasova, od kojih su mnogi postali dio kulturne memorije grada koji ne oskudijeva kulturom sjećanja: Umberto Eco, Orhan Pamuk, Péter Esterházy,Luko Paljetak, Claudio Magris, Alī Aḥmad Sa‘īd Asbar– Adonis, Irvin Welsh, Tess Gallagher, Nedjeljko Fabrio, Jiří Menzel, Alberto Manguel, Ljudmila Ulicka, Mirko Kovač,Daniel Dennett, Dragutin Tadijanović, Ece Temelkuran, Tatjana Tolstaja, Alexander Genis, Ljudmila Petruševska, Oksana Zabužko, Erri De Luca…
U programskoj je osnovi Sajma interkulturalnost, afirmacija unutrašnjeg i europskog regionalizma, održanje i promicanje posebnosti književne kulture. Nikad svrstani, uvijek u dijalogu, kreatori i gosti Sajma susreću se u Puli, rubnoj točki one društvene zbilje koja ne odustaje od kataloga ideala koji se dijeli – poput slobode.
Više o svim dosadašnjim temama pročitajte na: http://www.sanjamknjige.hr/hr/2015/sajam/teme-pulskog-sajma/

.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI