Neovisni novinarski portal
25.1.2020.
(NE)RED / KULTURA / SLIKA I NEPRILIKA
Smeće na otočiću kod Sv. Nikole (snimio čitatelj)

Otočić kod tvrđave sv. Nikole:
‘Neka potroše 500 kuna i očiste smeće’

Smeće na otočiću kod Sv. Nikole (snimio čitatelj)

Evo prilike za podsjetiti se na vijest kojom su se nedavno pohvalile Šibensko-kninska županija i ustanova kilometarskog naziva Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda. Dakle, još u travnju ove godine župan Goran Pauk i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji, a početkom ovoga tjedna potpisan je i dodatak tom ugovoru kojim Šibensko-kninska županija na korištenje dobiva i otočić Školjić za uređenje kojega već postoji spreman idejni projekt, kako je rečeno.

Sad već kad su ‘dobili’ otočić, u duhu dobrih gospodara bi novi ‘vlasnici’ trebali povesti i malo računa o istome, sudeći prema fotografiji i primjedbama koje nam je uputio naš čitatelj. Prošlo je sedam mjeseci i nešto dana otkad je potpisan ugovor o korištenju, no značajnijih promjena na tom otočiću nema. Izuzetak je novo smeće koje se tamo može ugledati zapleteno među kamenitom obalom i grmljem.

– Otok Školjić nalazi se u ceremonijalu prilaza tvrđavi sv. Nikole, a izvedbom pješačkog mosta prema tvrđavi, postat će njezino predvorje. Na njemu će, unutar zidova postojeće prizemne ruševne građevine koja se nalazi na strani prema tvrđavi, biti smješten info centar tvrđave, a sve ostale intervencije na Školjiću odnose se na „pospremanje“ stanja u prostoru. Sadržajno, radi se o jednostavnom programu koji obuhvaća prodaju ulaznica za posjećivanje Tvrđave, info i promo materijala te suvenira, manji bar s osvježavajućim napitcima te sanitarni čvor za posjetitelje – pojasnili su planove s otočićem u ŠKŽ-i. 

Ovo je taj otočić

Čini se kako u tim grandioznim planovima u međuvremenu nije predviđeno najobičnije čišćenje od smeća: plastičnih boca, kanti, užeta, ambalaže, odbačenih hrđavih predmeta, cipela i tome slično. Nije valjda problem u novcu? Izgleda da nije, jer EU debelo plaća – bit će tu 26 milijuna kuna za ‘raspolaganje’.

Potpisivanjem ovog dodatka ugovoru Šibensko-kninska županija kao korisnik nekretnine i kao osnivač Javne ustanove Priroda, rješava imovinsko-pravne odnose koji su preduvjet provedbe II. faze projekta „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku“ kao i realizacije uređenja Posjetiteljskog centra koji će se sufinancirati od strane fondova EU u ukupnoj vrijednosti od 26 milijuna kuna.  Šibensko-kninska županija sada je spremna za nastavak provedbe ovog vrlo značajnog projekta i uređenje otočića površine 19738 m2- kazao je župan Goran Pauk prilikom potpisivanja dodatka ugovoru, dodavši kako uređenje Školjića počinje uskoro.

Čini se kako to ‘uskoro’ još nije došlo. Naplavljeno i odbačeno smeće je i dalje tamo. S obzirom da se govori o 26 milijuna kuna, evo skromnog prijedloga našeg čitatelja koji, kaže, svaki dan šeta tuda sa svoja dva psa.

-Neka nađu dvojicu nezaposlenih i daju im dnevnice po 200 kuna. Neka kupe one velike vreće za smeće za 50 kuna. Još neka plate gorivo da odvedu smeće. Trošak im je 500 kuna, a očistit će otok u pola dana. Sramota  – predlaže čitatelj koji nam je poslao fotografiju smeća.

Smeće na otočiću kod Sv. Nikole (snimio čitatelj)

Prema njegovom izračunu, nakon što potroše oko 500 kuna za poludnevnu akciju čišćenja, zaštitnicima tvrđave i okolice još uvijek će ostati 25 milijuna na i 999 tisuća i 500 kuna za daljnje uređenje.

– Uređenje otoka Školjića obuhvaća čestice koje su dio značajnog krajobraza Kanal – Luka, a zaštita se odnosi na njegove prirodne značajke. Međutim kao i unutar čitavog zaštićenog područja brojni su i jednakovrijedni slojevi nastali kao posljedica ljudskog djelovanja. Na samom Školjiću nalaze se ostaci iz doba vojne uprave: bunkeri i strukture pokraj bunkera, uređenje kojih obuhvaća čišćenje i pokrivanje sigurnosnim mrežama. Bunkeri će se osvijetliti iznutra, što će se izvana doživljavati kao ambijentalna rasvjeta. Uređenje građevnih struktura pored bunkera uključuje čišćenje i sanaciju suhozida, a pojedine od ovih ploha će se opremiti klupama i stolovima za sjedenje – vele u ŠKŽ-i

Dobro je ipak što su, nakon niza desetljeća u kojima im se ukazivalo na važnost, tragičnu zapuštenost i potencijal ove tvrđave, lokalne i nacionalne vlasti konačno shvatile s čim raspolažu.

– Gospodarski potencijal ovog prostora je izniman, a njegov značaj postat će još veći po završetku sanacije i revitalizacije zaštićenog kulturnog dobra tvrđave sv. Nikole koja se od lani nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Kanal sv. Ante proglašen je njezinom buffer zonom, čime Minerska kao takva postaje ključna za zaštitu UNESCO-vog spomenika kulture – bisera renesansne fortifikacijske arhitekture za koji su već osigurana sredstva od strane EU fondova za izradu projektne dokumentacije – kako kažu.

Nije sigurno je li se UNESCO-va zaštita odnosi i na plastične boce coca-cole, kante i kanistere s fotografije.

*P.S. pozivamo čitetelje da nam i dalje šalju svoje fotografije i opaske ukoliko žele upozoriti na neke probleme ili pak pohvaliti i ukazati na primjere nekih dobrih praksi u svojem životnom okruženju putem mail adrese: tris@tris.com.hr ili posredstvom Facebooka.  

‘Biser’ pod ‘zaštitom ‘


VEZANE VIJESTI