Neovisni novinarski portal
10.4.2020.
brejkingnjuz
Predsjednici portret u plavoj opravi - foto: Facebook/Indijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj

Oproštajni diplomatski dernek:
Indijski veleposlanik-bodybuilder-slikar darovao slike predsjednici, premijeru, Daliću, Bandiću…

Predsjednici portret u plavoj opravi - foto: Facebook/Indijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj

Sandeep Kumar, indijski veleposlanik u Hrvatskoj, uskoro odlazi na drugo radno mjesto. Na svoj oproštajni diplomatski dernek pozvao je predsjednicu naše države Kolindu Grabar Kitarović, premijera Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, ZG-gradonačelnika Milana Bandića, aktualnog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ravnatelja hrvatske nogomentne reprezentacije Zlatka Dalića i brojne druge likove s hrvatske pozornice.

Svi gore navedeni su od njegove diplomatske ekselencije Kumara dobili i njegova vlastoručno izrađena likovna djela, tj. slike. Prema Facebook objavi Veleposlanstva Indije u Hrvatskoj, tako je predsjednica države dobila svoj vlastiti portret u plavoj opravi na kojemu se karakteristično osmjehuje, te dolazi do izražaja njezina standardna decentnost u javnim nastupima prilikom obavljanja presjedničkih zadaća, ako izuzmemo moskovsku epizodu, slučajeve u kojima je pozirala sa teškim strojnicama itd.

Sandeep Kumar poklonio je i diplomatskom kolegi u ulozi premijera Hrvatske A. Plenkoviću osebujni likovni uradak nazvan ‘Izbori 2016’, posvećen parlamentarnim izborima u Hrvatskoj otprije dvije godine, kad je Plenković zamjenio T. Karamarka na čelu HDZ-a, a začuđujućeg kanadskog trgovca lijekovima na mjestu premijera.

O ovom bi likovnom ostvarenju imali što reći bolji poznavatelji likovne umjetnosti, a mi ćemo se zadržati na njezinoj ekspresivnosti, snažnom koloritu i sugestivnoj kompoziciji. Slikar iz ptičje perspektive promatra ondašnje kaotične močvarne političke i društvene prilike u Hrvatskoj, a iz kojih je isplivala aktualna vlast. Za one koji žele bolje promotriti ovo slikarsko djelo, evo ga ispod ove rečenice:

ZG-gradonačelnik Bandić također je dobio slikariju jednostavno nazvanu Zagrebačka katedrala, a na kojoj se u desnom kutu vidi pola zagrebačke katedrale, gledane iz neke gornjogradske perspektive.  Na slici  u njezinu središnjem gornjem dijelu oku promatrača pažnju plijeni veliki oblak ili izmaglica pastelno narančaste boje kojom je slikar možda nešto htio reći, a možda i nije. Evo je:

Poznato je kako ambasador u odlasku Sandeep Kumar voli putovanja i sport, te kako obožava yogu i bodybuilding. Svakodnevno ide u teretanu kažu, a uzori su mu bili Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone i neki indijski glumci, zvijezde Bollywooda. Zato je na platnu ovjekovječio planetarni uspjeh hrvatskih nogometaša, odnosno srebrnu medalju na svjetskom nogometnom prvenstvu. Darežljivi Indijac spremno je i nesebično svoju sliku nazvanu ‘Vi ste naše zlato’ poklonio Zlatku Daliću i njegovom nogometnom dužnosniku iz HNS-a Anti Kulušiću, poznatom i kako je u Moskvi utakmice gledao s dr. Ivom Sanaderom. Na ovom likovnom djelu, izrađenom u tehnici kolaža, prikazani su, među ostalim,  euforični hrvatski nogometaši i zlatni pehar presvučen u standardne crveno-bijele kvadratiće.

Ipak, sljedeći likovni uradak se posebno odlikuje svojom aktualnošću ali i silinom likovnog izražaja. Djelo se zove ‘Kriza u Agrokoru’, te je poklonjeno aktualnom ministru Horvatu, inače nasljedniku kolegice Martine Dalić, autorice knjige koja također u nazivu ima pojam Agrokor. U prvom planu ovog impresivnog likovnog djela uočava se snažnim crnim linijama naslikana rešetkasta struktura. Možda je slikar svojim ekspresionističkim likovnim izričajem podsvjesno ili svjesno htio naglasiti kako bi netko vezan uz spomenutu krizu mogao i trebao završiti iza nekih rešetaka. No, čini se ovo njegovo djelo zasad ipak nema uporište u realnosti, pa ga možemo svrstati u sferu nadrealizma i slikarstva fantazije.

Dobri čovjek Sandeep K. pobrinuo se i da jedno njegovo likovno djelo završi u Muzeju suvremene umjetnosti, a ne samo kod političara, pa je sliku ‘Klizeći brod na azurnom Jadranu’ poklonio  MSU-u.

Za kraj, donosimo vam još jednu fotografiju indijskog veleposlanika, koji je prvi put bio u Hrvatskoj prije 10 godina, kada je, kaže, putovao s ruksakom na leđima. Evo i isječak iz filmića Novogodišnje odluke u produkciji indijskog veleposlanstva. Na njemu veleposlanik u svojoj radnoj sobi diže utege.

-Indija i Hrvatska zajedno… Ouch… – pozdravlja na kraju dok desnom rukom podiže uteg.

 

New Year Resolutions 2018

Indian Embassy renews New Year Resolutions: raring to go for 2018 with new energy, drive, and passion!

Objavljuje India in Croatia (Embassy of India, Zagreb) u Petak, 12. siječnja 2018.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI