Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
KULTURA
Ilustracija

Novo u UNESCO-u:
Reggae, gruzijsko hrvanje, suhozidanje, kazahstansko ispijanje kobiljeg mlijeka, mongolsko nagovaranje deva…

Ilustracija

Reggae glazba, gradnja suhozida, ritual kojime se u Mongoilji odrasla deva navodi da prihvati novorođenu devu, španjolska škola jahanja u Beču, jordanska tradicionalna vjenčanja, gruzijsko hrvanje s plesom i pjesmom, hurling – igra udaranja loptice drvenim štapovima, japansko ritualno maskiranje na prelazima godišnjih doba, tradicionalni proljetni svečani rituali kazahstanskih uzgajivača konja i egipatsko lutkarsko kazalište dodani su na popis svjetske “nematerijalne kulturne baštine” odnosno kulturnih blaga koje je Ujedinjeni narodi smatraju dostojnim zaštititi i promicati, javlja UNESCO.

– Reggae je misaona, društveno-politična, senzualna i duhovna glazba – pojasnili su u UNESCO-u, nakon što su prihvatili preporuku Jamajke.

– Oduševljen sam, divna je vijest – izjavio je BBC za veteran ‘puštanja’ reggaea u Velikoj Britaniji Dave Rodigan.

– Reggae je jedinstven, s Jamajke. To je glazba koju smo stvorili i koja je prodrla u sve krajeve svijeta – pohvalila se jamaičanska ministrica kulture Olivia Grange, klasično politički prezuevši zasluge pokojnog Bob Marleya, Peter Tosha i drugih pionira reggae-glazbe.

Najavljujući odluku, UNESCO je ustvrdio kako je ‘reggae doprinos međunarodnom diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječanstva”.

Nadalje, UNESCO opisuje igru Hurling kao “terensku igra koju igraju dvije ekipe koje datiraju 2000 godina i imaju snažno uporište u irskoj mitologiji”, te koja ‘promiče zdravlje i dobrobit, uključivost i timski duh.’

Kako javlja BBC, poseban status dobila je i umjetnost gradnje suhozida u europskim zemljama kao što su Francuska, Grčka i Italija.

– U Velikoj Britaniji, neki suhozidni zidovi datiraju više od 600 godina, kada su izgrađeni da odbijaju vukove – veli BBC-ijev novinar, koji nije upoznat s činjenicom kako su brojni suhozidi u Hrvatskoj znatno stariji od britanskih.

Nadalje, na popisu UNESCO-baštine se našao i stari oblik egipatskog kazališta nazvanog Al-Aragoz koji se koristi tradicionalnim ručno izrađenim lutkama.

Chidaoba (hrvanje) je drevni oblik borilačke vještine koju prakticira veliki dio muške populacije u svim regijama Gruzije.

 

Japanski Raiho-shin rituali se održavaju jednom godišnje u različitim regijama Japana – osobito u Tohoku, Hokuriku, Kyushu i Okinawi – na danima koji označavaju početak godine ili kada se godišnja doba mijenjaju. Tijekom rituala, lokalni ljudi obučeni kao božanstva u neobičnim kostimima i zastrašujućim maskama, posjećuju kuće, opominju na lijenost i poučavaju djecu dobrom ponašanju.

Zauzvrat od domaćina dobiju večeru.

Tradicionalni proljetni svečani rituali kazahstanskih uzgajivača konja sad su nematerijalna baština, a njihov dio je i ispijanje fermentiranog pića od kobiljeg mlijeka.

Potom jordanski vjenčani show-program koji započinje otac mladoženje gurkanjem svatova itd.

Možda bi mi iz Hrvatske mogli predložiti nešto.

Možda našu tradicionalnu nematerijalnu sposobnost da upravljanje državom prepustimo gramzivim političkim nakupinama i najgorima među nama (HDZ, SDP, HNS, Most itd.) , te da slavnu povijest zamijenimo neslavnom, pobjedničku – gubitničkom, antifašističku – fašističkom itd.

Takvu sposobnost nema svaki narod.

Za kraj, evo jedna umalo reggae pjesma.

 

Ilustracija

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI