Neovisni novinarski portal
25.5.2019.
KRONIKA 112
MUP: Grozomorne vijesti koje se šire o migrantima su lažne

MUP:
Grozomorne vijesti koje se šire o migrantima su lažne

'Zbog mogućnosti brzog širenja informacija suočeni smo s većim brojem lažnih vijesti. Većina događaja koji su se u proteklom razdoblju dovodili u vezu s migrantima pokazali su se lažnima nakon provjera.'

 Posljednjih dana i tjedana se društvenim mrežama i po opskurnim internetskim portalima šire brojne grozomorne vijesti o izbjeglicama koje nastoje iz ratom zahvaćenih područja stići u zapadnu Europu, odnonso o migrantima, kako ih se sada naziva. Glavnina tih vijesti temelji se na izmišljenim događajima po kojima su izbjeglice ovdje ili ondje U Lici, Slavoniji, Dalmatinskoj Zagorti itd…) nekog opljačkali, napali, silovali ili počinili neko drugo gnjusno zlodjelo.

U nekim vijestima se izmišljaju i konvoji puni oružja kojime će se pokoriti Europa, masovna silovanja, brojni oružani incidenti, tvrdi kako hrvatski policajci pucaju po izbjeglicama itd. Takve se vijesti munjevitom brzinom šire društvenim mrežama, te je po komentarima vidljivo da zabrinjavajuće veliki broj hrvatskih građana na njih nasjeda, te nastavlja širiti histeriju, mržnju  i neutemeljenu paniku i strah od ‘hordi zlih migranata.’

– Zbog mogućnosti brzog širenja informacija suočeni smo s većim brojem lažnih vijesti. Većina događaja koji su se u proteklom razdoblju dovodili u vezu s migrantima pokazali su se lažnima nakon provjera. Ne može se sve dovesti u vezu s migrantima niti za to postoji opravdanje. O takvim sigurnosnim incidentima redovito ćemo obavještavati javnost i demantirat ćemo sve laži. Naravno, ako itko posumnja u bilo kakav kriminal, može se obratiti policiji koja će, kao i dosad, doći na svaku intervenciju – kažu u MUP-u na upit 24 sata o takvim vijestima.

Neke od lažnih informacija ticale su se i hrvatske policije, pa se u BiH i Srbiji tvrdilo kako će hrvatska policija otvoriti granice i slobodno propustiti izbjeglice u EU, a u drugima se izmišljalo kako hrvatska policija upada na prostor BiH,puca po migrantima, napada ih, zlostavlja i slično.

Poruka konzumentima takvih vijesti s društvenih mreža  da takvim navodima pristupe s razumom i da promisle o porijeklu i istinitosti takovih vijesti prije nego li o zauzmu stajalište, te ih prošire dalje, čime cijelome društvu u konačnici čine značajnu štetu, te stvaraju ozračje straha, panike i neutemeljene ugroženosti.

Ilustracija: Suze (foto: SOS MEDITERRANEE FR)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI