Neovisni novinarski portal
19.9.2020.
GRAĐANI / HRVATSKA / POLITIKA
Ilustracija

Lovci zaštićeni kao lički medvjedi:
‘Olovo u tanjuru hrvatskih građana, ali o tome ne smijete ništa znati!’

Ilustracija

 – Olovo je u tanjuru hrvatskih građana, ali o tome ne smijete ništa znati! Saborski zastupnici su 31.10. potvrdili da javnost nema pravo pristupa informacijama koje se odnose na upravljanje općim dobrom i da je olovna sačma u hrani prirodna stvar, upozoravaju udruge za zaštitu prirode BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode – u zajedničkom upozorenju hrvatskoj javnosti  povodom netom izglasanog novog Zakona o lovstvu.

To da su lovci zaštićeni ‘kao lički medvjedi’, jer se tom etički upitnom razonodom ubijanja divljih životinja često bave i politički i gospodarski utjecajne osobe, i nije neka novost. Pritužbe građana, najčešće na  otocima i u priobalju, gdje su se mnogi žalili kako skupine lovca poput dobro naoružanih paravojski pucaju po poljima i uokolo maslinika dok traje sezona branja maslina i drugih poljodjelskih radova, uglavnom ostaju bez ikakvih reakcija mjerodavnih institucija.

Iznova je jasno kako je lovstvo i rekreativno pucanje iz pušaka, te zarada na iznajmljivanju lovišta bitnija od činjenice da takva praksa ugrožava druge: preostalo stanovništvo u opustjelim selima, izletnike u prirodu, planinare, bicikliste, turiste, poljoprivrednike… Tome se sada pribraja i odgovor Hrvatskog sabora kako javnost nema pravo na informacije koje su u neposrednoj vezi s lovačkom praksom – zagađenjem okoliša olovnom sačmom. 

– Udruge za zaštitu prirode, stručnjaci s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Povjerenica za informiranje i Pučka pravobraniteljica više su puta ukazali na nepravilnosti u prijedlogu Zakona o lovstvu, no komentari su – odbijeni! -ističu.

Najveći problemi u novom Zakonu za ove udruge su što se javnosti zabranjuje pristup informacijama o lovstvu i to što i dalje nije moguće kazniti one koji love olovnom sačmom na močvarnim staništima. Udruge su pripremile amandmane za ove dvije sporne stvari, no – uzalud. Podsjećaju i kako je prije dvije godine Europska komisija protiv Hrvatske pokrenula postupak jer tada važeći Zakon o lovstvu nije usklađen s direktivama EU o prirodi, zbog čega se pristupilo izradi novog Zakona. Javna rasprava o novom Zakonu je provedena prije godinu i pol dana i tada su svi komentari pravnih stručnjaka i organizacija za zaštitu prirode odbijeni.

Čahure olovne sačme, Ornitološki rezervat Prud na Neretvi, Andrea Rutigliano, 2017.

– Novi Zakon kaže da javnost nema pravo znati kako se lovi u Hrvatskoj jer je potrebno zaštiti komercijalne interese lovaca. Da je ovo protivno Ustavu, međunarodnim ugovorima i hrvatskim zakonima, ukazivali su zadnjih godinu i pol dana stručnjaci s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Povjerenica za informiranje, a kasnije i Pučka pravobraniteljica – međutim, ništa nije pomoglo. Osim toga, u novom Zakonu je ostala rupa iz postojećeg kojim se zaobilazi zabrana lova na slatkovodnim ribnjacima pod izlikom da su ribnjaci samo uzgajališta divljači zbog čega svake godine strada između tri do četiri tisuće strogo zaštićenih ptica. Udruge ističu da bi lov na ribnjacima trebao biti zabranjen bez iznimke jer je riječ o mjestima za proizvodnju hrane kao i da su slatkovodni ribnjaci važna staništa ptice. U pravilu na ribnjacima ne postoji uzgoj divljači već samo lov prilikom kojega nije moguće razlikovati pticu koja je lovna vrsta od zaštićene. Hrvatska se prije 8 godina obvezala da će zabraniti uporabu olovne sačme na ribnjacima, propisala je zabranu pravilnikom i onda u važećem Zakonu, i sada ponovno, zaboravila propisati da će kazniti one koji prekrše tu zabranu – ističu.

Udruge upozoravaju da upotrebom olovne sačme u močvarnim staništima kao što su i ribnjaci dolazi do kontaminacije okoliša olovom i olovnim spojevima pri čemu od akutnog trovanja stradaju ptice i druge divlje životinje i najvažnije – olovna sačma je opasnost za ljudsko zdravlje budući da je kontaminacijom olovom zahvaćena i riba namijenjena ljudskoj prehrani koja se uzgaja na ribnjacima.

Udruge za zaštitu prirode Udruga Biom, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te WWF Adria su i ranije (vidi TRIS) upozoravali na ovu tematiku, , primjerice, Ivan Dobra Žirjanin s otoka Žirja je apelirao na vlasti da zausrtaveinvatije lovaca na otok Žirje (poveznica: Kako je počeo hibridni rat na mom otoku).

Ilustracija: Lovac ubio lava (foto Facebook)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI