Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
POLITIKA
Ivica Todorić izručen Hrvatskoj: Gazda se vratio…

Ivica Todorić izručen Hrvatskoj:
Gazda se vratio…

 Gazda se vratio kući! Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, najvećeg koncerna u regiji, stigao je iz Londona u pratnji policije, u srijedu navečer oko 20:50, u zagrebačku zračnu luku te je policijskim automobilom odmah prepraćen u Remetinec jer mu je još dok je bio u Londonu određen 30-dnevni istražni zatvor. Todorić je izručen Hrvatskoj nakon što je godinu dana proveo u Londonu gdje se sklonio pred hrvatskim pravosuđem i uz pomoć jakog odvjetničkog tima u kojem je bila i Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premjera, pokušao pred britanskim sudom dokazati kako je žrtva političkog progona i tako spriječiti izručenje u Hrvatsku.

Tijekom leta na relaciji London – Zagreb, hrvatskim novinarima koji su se istim avionom vraćali s turističkog sajma u Londonu, Todorić je kazao kako se dobro osjeća. Njegova supruga Vesna, potresena neizvjesnošću koja nakon povratka u Hrvatsku čeka obitelj, u razgovoru s novinarima, zaklela se na svoje unuke da njezin suprug nije ništa kriv, ništa nije ukrao, sve su mu to namjestili, on nije stavio ni euro u svoj džep. A na pitanje otkud im sve ono bogatstvo kojim su raspolagali, u čudu je rekla- kakvo bogatstvo, ma dajte molim vas.

Po dolasku u Remetinec , Todorića preuzimaju čuvari, čeka ga suhi obrok jer je vrijeme večere prošlo, i po svoj prilici će, kako je za N1 televiziju izjavio bivši voditelj zatvorskog sustava Miroslav Mihoci, prvu noć provesti sam u ćeliji ili će eventualno biti smješten u dvokrevetnu ćeliju.

Očekuje se da bi Todorić uskoro mogao biti pušten da se brani sa slobode, a prema riječima predsjednika Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Ivana Turudića, odluka o tome hoće li biti zadržan u istražnom zatvoru ili pušten na slobodu, mogla bi biti donesena do kraja tjedna. Moći će, tijekom boravka u Remetincu, kontaktirati s odvjetnicima, i pripremati svoju obranu, kao i s članovima obitelji.

Todoriću je svojedobno određen istražni pritvor zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke, i opasnosti od bijega. Većina, navodno 60-ak, svjedoka je ispitano, a čini se, bar kako je kazao sudac Turudić, da se odustalo od traženja i saslušanja preostalih , trenutno nedostupnih svjedoka. Nalog za izručenje Ivice Todorića izdan je prije godinu dana.

Britanski sud odbio je Todorićevu žalbu 25.listopada i odlučio ga izručiti Hrvatskoj gdje će se, kako se smatra, voditi jedan od najvećih i najkompliciranijih sudskih postupaka što je ikad vođen pred hrvatskim sudovima. Istragom, koja je otvorena prošle godine, obuhvaćeno je ukupno 15 osoba, uz Todorića i njegove sinove, tu je još i 12 Agrokorovih vodećih menadžera i revizora, a tereti ih da su nezakonito iz Agrokora izvukli i komaniju oštetili za preko milijardu kuna. Istražni zatvor određen je samo za Ivicu Todorića.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI