Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
POLITIKA
Ilustracija: Varšava

‘Izdušila’ konzervativna desnica u Poljskoj:
Oporbena Građanska platforma osvojila sve gradove

Ilustracija: Varšava

Izgleda kako je konzervativna desnica u Poljskoj pomalo ‘izdušila’ te je doživjela veliki poraz na jučerašnjim lokalnim izborima, javljaju poljski ne-državni mediji i novinske agencije.

Poljska liberalna oporba kontrolirat će većinu velikih gradova zemlje nakon nedjeljnih lokalnih izbora, a konzervativna stranka na vlasti nije uspjela osvojiti niti jedan grad, kažu izlazne ankete. Građani Poljske birali su u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora gradonačelnike nekoliko velikih gradova i više od 640 manjih mjesta. U prvom krugu 21. listopada vladajuća stranka Pravo i pravda (PIS) osvojila je najviše glasova na izborima za regionalne skupštine, ali je u utrci za gradonačelnike više gradova, među kojima i Varšave, izgubila od centrističke proeuropske koalicije, predvođene Građanskom platformom – javlja Hina.

U Poljskoj već neko vrijeme vladaju desno orijentirani političari odnosno stranka Pravo i pravda (PIS). Stoga je u Poljskoj izraženiji nacionalizam, rigidna protumigrantska politika, ograničavanje ljudskih prava… te su, po nama u Hrvatskoj već poznatom scenariju, vlasti najprije zavladale tzv. javnim servisom i državnim medijima  (radio i televizija, novinska agencija…), uz konstantno optuživanje medija koji krizitiraju takve vlasti kako su ‘strani plaćenici’, ‘protupoljski orijentirani’ itd… S tim u vezi nedavno smo pisali o slučaju tužbe jednog Poljaka protiv državne Televizije Poljska jer konstantno propagira samo vladajuću stranku i ugrožava mentalno zdravlje građana Poljske (vidi Tris). 

Zgrada poljske državne televizioje –  ‘katedrale duha’ (foto Wikipedia/TRIS)

– Izlazne ankete pokazale su kako je populistička vladajuća stranka u Poljskoj izgubila izbore za gradonačelnike u nedjelju u ključnim gradovima, uključujući Krakov i Gdanjsk. Poljski lokalni izbori ove su godine ove godine dobili više međunarodne pozornosti zbog uspona populističkih vlada u drugim dijelovima Europe i širom svijeta.  Poljska vladajuća stranka snažno se protivi migracijama, poput američkog predsjednika Donalda Trumpa, premijera Viktora Orbana iz Mađarske i koalicijske vlade koja je vodila Italiju. Pravo i pravda također se sukobljavalo s Europskom unijom zbog poteza kojima su nastali kontrolirati pravosuđe – javlja The Washington Post. 

Inače, u Krakovu, Gdanjsku i Kielceu kandidati koje podržava oporba ove su nedjelje u drugom krugu osvojili više od 64 posto glasova, objavile su televizijske kuće.

Kada taj rezultat potvrdi Izborno povjerenstvo, on će predstavljati veliki poraz PIS-a Jaroslawa Kaczynskog u velikim gradovima. Oporba je vodila već u prvom krugu s rezultatima višim od 50 posto za mjesta gradonačelnika nekoliko velikih gradova, među kojima Varšave, Lodza, Poznana, Lublina i Vroclava. U drugom krugu, Poljaci su birali samo gradonačelnike, a sastav regionalnih skupština je bio izabran u prvom krugu prije 15 dana – javlja Hina.

 

Ilustracija: Varšava

 

Tags:

VEZANE VIJESTI