Neovisni novinarski portal
24.9.2020.
hrvatsko novinarsko društvo / MEDIJI
Arhiva: Velimir Bujanec i Tomislav Karamarko - jedan od ranijih susreta podijeljen na Faceboku (Foto FB)

HND pozdravlja kazne televizijama zbog govora mržnje i Bujice, ali smatra kako su preblage

Arhiva: Velimir Bujanec i Tomislav Karamarko - jedan od ranijih susreta podijeljen na Faceboku (Foto FB)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja kazne televizijama koje su emitirale TV emisiju Bujica koja je sadržavala govor mržnje, ali smatra kako su  izrečene kazne preblage, kaže Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a. U nastavku je priopćenje HND-a o tom slučaju, a ovdje poveznica na naš tekst (Voda odnosi Bujicu…) o istome, a potom i link na tekst o odluci Vijeća za elektroničke medije da šest televizija kazni zabranom emitiranja programa na 4 sata, odnosno na jedan dan.  Podsjetimo, Z1 TELEVIZIJA, SBTV i OSJEČKA TELEVIZIJA dužni su prestati emitirati program u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 00:00 do 23:59 sati, a televizije SRCE TV, ADRIATIC TV i TV JADRAN u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 18:59 do 22:59 sati.

 

Ilustracija – Arhiva: Velimir Bujanec i Tomislav Karamarko – jedan od susreta podijeljen na Faceboku (Foto FB) 

Hrvatsko novinarsko društvo pozdravlja mjeru privremenog oduzimanja koncesije koju je Vijeće za elektroničke medije zbog govora mržnje odredilo televizijskim nakladnicima koji su 5. studenoga emitirali emisiju “Bujica”, ali ujedno izražava nezadovoljstvo smatrajući je preblagom s obzirom na težinu izrečenog neprimjerenog sadržaja u televizijskom eteru.

U emisiji koja je trebala tematizirati političke i sigurnosne aspekte migrantske krize pozivalo se na mržnju i nasilje prema migrantima dodatno ih stigmatizirajući i raspirujući antiimigrantsku histeriju u javnosti.

Budući da je Vijeće zaključilo kako su nakladnici prekršili članak 12. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima, prema kojem, među ostalim, “u audio ili audiovizualnim medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja te nacionalnog ili socijalnog podrijetla”, HND smatra da se na takvo kršenje zakona trebalo odgovoriti znatno oštrijom mjerom. Vijeće je, naime, nakladnicima Z1 televizije, Osječke i Slavonsko-brodske televizije oduzelo koncesiju na 24 sata, a Srce TV-u, Adriatic TV-u i TV-u Jadran na četiri sata.

HND podsjeća da je Vijeće za elektroničke medije u siječnju 2016. godine nakladniku Televizije Z1 već jednom privremeno oduzelo koncesiju, i to na tri dana, zbog govora mržnje u emisiji “Markov trg”. To, međutim, zakonski nije ograničilo niti je onemogućilo nakladnika te lokalne televizije da već iduće godine dobije javna sredstva iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, koja dodjeljuje isto to Vijeće.

Hrvatsko novinarsko društvo poziva Vijeće za elektroničke medije da kao tijelo koje nadzire provedbu Zakona o elektroničkim medijima agilnije reagira na sve učestalije pojave govora mržnje u medijskom prostoru. Također poziva Vijeće da prekine šutnju o činjenici da mu postojeći Zakon o elektroničkim medijima ne pruža jasan i konkretan zakonski okvir za sankcioniranje govora mržnje u elektroničkim medijima i da zajedno s HND-om i zainteresiranom javnošću učini pritisak na zakonodavca da se za medijsko širenje govora mržnje i diskriminacije po vjerskoj nacionalnoj, rasnoj i bilo kojoj drugoj osnovi propišu konkretne i oštre zakonske kazne.

Isto tako, HND sa žaljenjem konstatira da je u prethodnim slučajevima govora mržnje u medijima izostala reakcija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Također, Hrvatsko novinarsko društvo poziva medije te kolegice i kolege novinare da se drže zakona i Kodeksa časti hrvatskih novinara da profesionalno izvještavaju o izbjegličkoj krizi te da pritom budu osobito osjetljivi na svaki pokušaj širenja dezinformacija i lažnih vijesti, kojima je cilj poticanje netrpeljivosti prema ljudima u nevolji.

Za Izvršni odbor HND-a:

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Arhiva: Velimir Bujanec i Tomislav Karamarko – jedan od ranijih susreta podijeljen na Faceboku (Foto FB)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI