Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
POLITIKA
Da nastavnici, liječnici, sestre…imaju klub u Saboru kao Bandić, i s njima bi Plenković drugačije razgovarao…

Da nastavnici, liječnici, sestre…imaju klub u Saboru kao Bandić, i s njima bi Plenković drugačije razgovarao…

Nije Milan Bandić zaludu okupljao tzv. nezavisne i druge zastupnike u svom klubu koji je od jednog izabranog zastupnika narastao na njih desetak. Upravo je, javlja RTL televizija, stavio Vladi na stol svoju ponudu koju će Andrej Plenković teško moći odbiti. Bandić traži da Vlada osigura besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u Hrvatskoj, čime će osigurati potporu Bandićevog kluba kod izglasavanja proračuna u Saboru 3. prosinca. Zanimljivo, u Vladi svi imaju itekako razumijevanja za zahtjev svog političkog partnera težak oko 300- 400 milijuna kuna.  Za plaće nastavnika, liječnika, medicinskih sestara… nije bilo šanse dobiti više od mizernih 3 posto povećanja, pa i pod cijenu štrajka!

Daleko od toga da je Bandićev zahtjev rezultat njegove brige za mlade i njihovo obrazovanje, to je tek njegovo populističko ulaganje u vlastitu političku budućnost. Jer, tko neće dati glas za gradonačelnika koji se bori za financijsko rasterećenje roditelja od skupih školskih udžbenika, a djeci jamči ” besplatno obrazovanje”?!

A tako brižan kakav već jest, populist i politički trgovac kojem nema premca kod nas, Bandić je bez imalo srama istodobno srezao za 50 milijuna kuna zagrebački proračun u dijelu koji se odnosi na obrazovanje. Dakle, u svojoj kući štedi, baš na obrazovanju, a od Vlade, koja o njegovim glasovima u Saboru ovisi, ultimativno zahtijeva besplatne udžbenike za sve školarce, a ne samo zagrebačke.
Bandić, dakako, tvrdi da nikakvog ultimatuma tu nema, on nikad nikoga nije ucjenjivao, ali ne treba podcjenjivati ministra Marića, kaže, jer naći će on već načina da tih 250 – 350 milijuna namakne.

– Ne možemo prije izbora govoriti da smo za demografiju, obrazovanje, a istovremeno nemati novaca za udžbenike- izjavit će licemjerno zagrebački gradonačelnik koji je u vlastitom proračunu obrazovanju uzeo čak 50 milijuna. Ali, njega ne brine nekonzistentnost, nedosljednost, kontradiktornost, njegova je pozicija tako komforna da može čak izjaviti i da njegov Klub zastupnika neće rušiti državni proračun ako se besplatni udžbenici ne osiguraju. Jer, zna Bandić da je u Vladi prava uzbuna, da svi sad panično traže načina da mu udovolje i proračunu u Saboru osiguraju većinu. To objašnjava i njegovu samouvjerenost. Siguran je, veli, da će Vlada novac osigurati za udžbenike, pozivajući se , štoviše, na ustavnu odredbu o obaveznom obrazovanju koje je besplatno . A nije mala stvar i da se time financijski pomaže roditeljima… Posredno, i Gradu Zagrebu. Jer, Bandić se nada da će obvezu besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola generalno preuzeti Vlada.  I rasteretiti zagrebački proračun .

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak komentirala je najnoviju akrobaciju zagrebačkog gradonačelnika opaskom :

– Zanimljivo je da gradonačelnik koji smanjuje budžet za obrazovanje za 50 milijuna kuna drži lekciju nama koji smo budžet povećali za 500 milijuna kuna. I za razliku od nekih koji su se sada sjetili o tome govoriti, mi na tome sustavno radimo. Ako smanjujete proračun za 50 milijuna, ne možete reći da brinete za obrazovanje-  kazala je ministrica obrazovanja .

U cijeloj ovoj političko-trgovačkoj manipulaciji, zanimljivo je vidjeti kako nikomu od Plenkovićevih ministara i HDZ-ovih čelnika nije nimalo neprihvatljiv Bandićev ultimatum, čak ga i ne vide, kažu, to nije ultimatum nego prijedlog našeg partnera, analizirat ćemo ga i vidjeti što se može učiniti. Ni ministar financija Zdravko Marić, ne vidi tu nikakve ucjene, o besplatnim udžbenicima još će razgovarati, da se vidi koliki je ukupni potencijalni efekt te mjere na proračun. Nema odbijenice Bandiću kao što je bila sindikatima javnih službi…

Prema Bandićevom prijedlogu ide se oprezno, s razumijevanjem, a prema zahtjevu sindikata javnih službi nepomirljivo. Vlada neće ni čuti o povećanju plaća za 6 posto u javnim službama kako sindikati traže, kamoli analizirati, vidjeti, procijeniti. Više od tri posto ne dolazi u obzir. Pa i po cijenu štrajka. Iako je riječ o onima bez kojih sustav ne može, čiji je rad neprihvatljivo podcijenjen i obezvrijeđen, o nastavnicima, liječnicima, medicinskim sestrama, radnicima u znanosti, kulturi, socijalnoj skrbi. Da oni imaju svoj klub zastupnika u Saboru, vjerojatno bi Plenković i s njima drugačije razgovarao…

M. Bandić – Foto TRIS/G.Šimac

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI