Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
GRAĐANI / HRVATSKA / izbjeglice
Aktivisti CMS-a i KLJP-a ispred Prihvatilišta za tražitelje azila

CMS:
MUP nas izbacuje iz prihvatilišta za tražitelje azila! – MUP:
netočne i nedopustive tvrdnje CMS-a

Aktivisti CMS-a i KLJP-a ispred Prihvatilišta za tražitelje azila

-Ministarstvo unutarnjih poslova je Centru za mirovne studije onemogućilo ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila, odbivši produžiti sporazum o suradnji organizaciji koja pruža podršku izbjeglicama već 15 godina – upozorili su predstavnici Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava na konferenciji za medije održanoj danas ispred  Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu.

Aktivisti CMS-a i KLJP-a ispred Prihvatilišta za tražitelje azila

Neuvjerljivo objašnjenje MUP-a za takvu odluku su navodni nedostatak fizičkog prostora u kojem bi se aktivnosti mogle odvijati te tvrdnja kako ima dovoljno drugih angažiranih organizacija u prihvatilištima. Smatramo kako se radi o političkoj odluci, kojoj je cilj zastrašiti, marginalizirati i udaljiti organizacije koje javno govore o problemima s kojima se izbjeglice suočavaju, kao i o nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a prema izbjeglicama. CMS od samih početaka pruža ljudima koji stanuju u prihvatilištima informacije o sustavu azila, kulturi i društvu, provodi tečaj hrvatskoga jezika te im pokušava olakšati proces integracije. Zahtjevamo od MUP-a da poništi spornu odluku te s CMS-om potpiše sporazum kojim će nam se vratiti pravo ulaska u prihvatilišta kako bismo mogli nastaviti s aktivnostima koje su potrebne tražiteljima azila. – kazala je Julija Kranjec iz CMS-a.

MUP tražio i zabranu rada organizacije Are You Syrious?

U posljednje dvije godine CMS je jedna od organizacija koje javno upozorava na onemogućavanje pristupa sustavu azila izbjeglicama i ilegalna protjerivanja te se uz udrugu Are You Syrious? (vidi Tris) aktivno zalaže za procesuiranje odgovornih u slučaju smrti djevojčice Madine, koji direktno inkriminira MUP i koji se trenutačno nalazi na Europskom sudu za ljudska prava.

Vandalski grafiti na sjedištu inicijative Are You Syrious?

-Prije nekoliko mjeseci Ministarstvo unutarnjih poslova sudski je tražilo zabranu rada organizacije Are You Syrious?, a sada pokušava opstruirati rad Centra za mirovne studije i smanjiti mogućnost djelovanja organizacija koje upozoravaju na kršenja ljudskih prava. Vidimo ovo kao nastavak sustavnog onemogućavanja rada organizacija koje štite ljudska prava izbjeglica. Ovaj negativan trend pritiska na organizacije civilnog društva prisutan u nekim djelovima EU nije u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava –  poručio je Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava.

CMS upozorava kako MUP-ova tvrdnja da su trenutne aktivnosti drugih organizacija u prihvatilištima dovoljne ne stoji, jer mnoge nisu dostupne svim izbjeglicama, posebice smještenima u prihvatilištu u Kutini. Potrebe izbjeglica analizirane su za izradu važećeg Akcijskog plana za integraciju u čijoj izradi su sudjelovale brojne organizacije i institucije, a mjere koje su tim planom donesene nisu se mijenjale i za neke od njih sunositelj je CMS. Ironično, za dio mjera tog plana nadležan je upravo MUP, koji ovim potezom ugrožava provedbu Akcijskog plana. Zbog toga se postavlja pitanje kome odgovara ovakva odluka MUP-a, jer ne ide na korist niti hrvatskom društvu, ni državnim institucijama, a niti izbjeglicama, vele.

CMS neće prestati prozivati odgovorne za kršenje ljudskih prava

To je posebno istaknuo volonter CMS-a s petogodišnjim iskustvom Dag Oršić, koji je rekao: „mi smo tim ljudima najčešće prvi kontakt s društvom u kojeg su došli, s nama nauče prve riječi hrvatskog jezika i zovu nas kada im treba objasniti kako negdje doći ili kako nešto obaviti. Ljudi koji nam dolaze su različiti ipristupamo im individualno, zato je svaki volonter i svaka organizacija potrebna i za svakog mora biti mjesta.“

Naime, Centar za mirovne studije je od 2003. godine prisutan u prihvatilištima, najprije u Šašnoj Gredi, zatim u Kutini od 2006. te potom u Zagrebu od 2013. godine. Nakon 15 godina rada u prihvatilištima, preko 300 angažiranih volontera i volonterki, preko 6000 volonterskih sati u prihvatištima, preko 1000 tražitelja koji su sudjelovali u aktivnostima, sada se CMS-u zatvaraju vrata jer je upozoravao na nezakonita postupanja MUP-a, kako tvrde.

-Izbacivanjem MUP pokušava ugušiti kontakt tražitelja azila s organizacijama civilnoga društva koje će zagovarati prava koja im se ugrožavaju. CMS neće prestati prozivati odgovorne za kršenje ljudskih prava i traži od predsjednika Vlade da stane na kraj MUP-ovom kažnjavanju onih koji progovaraju o nezakonitim praksama policije! – poručuju iz CMS-a. 

MUP je reagirao na istup CMS-a. U nastavku je njihovo podulje priopćenje, u cijelosti:

Vezano na optužbe Centra za mirovne studije (CMS) kojim prozivaju Ministarstvo unutarnjih poslova RH da im uskraćuje pristup Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu, Ministarstvo unutarnjih poslova priopćuje

U potpunosti su netočne i nedopustive tvrdnje Centra za mirovne studije, kojima nepotpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji na području pružanja podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenima u Prihvatilište za tražitelje azila (u daljnjem tekstu Sporazum o  međusobnoj suradnji) tumače kao političku odluku s ciljem zastrašivanja, marginaliziranja i udaljavanja organizacije koja u javnosti upozorava na nezakonito postupanje djelatnika Ministarstva prema izbjeglicama.

Naime, s obzirom da Centar za mirovne studije nema važeći Sporazum o suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Ministarstvo nije u mogućnosti omogućiti ulazak volontera CMS-a u Prihvatilište za tražitelje azila.

Ministarstvo unutarnjih poslova nije pronašlo stvarne potrebe za potpisivanjem Sporazuma s Centrom za mirovne studije iz slijedećih razloga:

1.    S obzirom na dostavljena izvješća Centra za mirovne studije o provedenim aktivnostima koje su uključivale učenje hrvatskog jezika i razgovore s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu kojih su tražitelje informirali o sustavu azila i integraciji, kao i uvidom u trenutno važeće sporazume koje Ministarstvo ima sklopljene s drugim udrugama i projekte u tijeku, nametnuo se zaključak da Centar za mirovne studije sadržajno nudi iste ili slične aktivnostima koje već provode ostale udruge koje djeluju u Prihvatilištu. Ministarstvo unutarnjih poslova u ovom trenutku ima sklopljene sporazume o suradnji na području pružanja podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenim u Prihvatilištu za tražitelje azila i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita sa sljedećim udrugama: Isusovačka služba za izbjeglice (Jesuit Refugee Service); Hrvatski pravni centar; Ruke Nade (Croatian Baptist Aid); Baptistička Crkva Zagreb – Malešnica; Zemljani – Are You Syrious. Također, pružanje podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenim u Prihvatilištu za tražitelje azila i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita osigurano je i kroz projekt „Psihosocijalna podrška i socijalne usluge tražiteljima međunarodne zaštite“ koji provodi Hrvatski Crveni križ te projekt „Prevencija bolesti, psihološka podrška, pristup i pomoć u zdravstvenoj skrbi za tražitelje međunarodne zaštite – 4P“ koji provodi Medecins du Monde (MDM – Belgique).

2.    Kako bi omogućili primjerenije i dostojanstvene uvjete stanovanja tražiteljima međunarodne zaštite, u međuvremenu je započela i ranije planirana rekonstrukcija Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu. Time su smještajni prostori za tražitelje međunarodne zaštite, ali i radni prostori smanjeni za više od trećine. To uključuje i prostorije koje su ustupljene na korištenje svim ranije navedenim udrugama s kojima Ministarstvo ima sklopljene (važeće) sporazume o suradnji. Naravno, primarni cilj je bio tijekom rekonstrukcije prihvatilišta osigurati adekvatan smještaj tražiteljima međunarodne zaštite čiji je to životni prostor.

3.    Ministarstvo ni na koji način ne sprječava rad Centra za mirovne studije u pružanju podrške tražiteljima međunarodne zaštite i osobama s odobrenom zaštitom budući da svoje aktivnosti mogu provoditi u svojim prostorima. Naime, tražiteljima međunarodne zaštite osiguran je besplatan javni prijevoz te im ni na jedan način nije ograničen pristup Centru za mirovne studije, niti kontakt s volonterima bilo koje udruge. Ministarstvo će vrlo rado, kao i za niz drugih aktivnosti putem oglasne ploče u Prihvatilištu omogućiti dostupnim kontakt podatke i informativne letke o aktivnostima koje nudi Centar za mirovne studije.

Naglašavamo kako ni u jednom trenutku Ministarstvo unutarnjih poslova nije tretiralo Centar za mirovne studije kao nepoželjnog partnera ili ga se iz bilo kojih razloga tretiralo na neprimjeren način.

No, ono što smatramo nedopustivim je inzistiranje na tvrdnjama kojima se Ministarstvu unutarnjih poslova pripisuje odgovornost za smrt djevojčice Madine, unatoč tome što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u lipnju 2018. godine donio rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv nepoznatih policijskih službenika granične policije.

Nadalje, tvrdnje kako MUP onemogućava pristup sustavu azila nemaju uporište u stvarnosti. Napomenut ćemo da je samo u 2018. godini Ministarstvo zaprimilo 998 zahtjeva za međunarodnom zaštitom i odobrilo 226 međunarodnih zaštita.

Zaključno, prema volonteru udruge Are You Syrious, Policijska postaja Vrbanja podnijela je optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 43. Zakona o strancima, jer je isti zatečen u pomaganju grupi migranata na način da im je mobitelom, a zatim i svjetlosnim signalima na osobnom vozilu davao upute gdje i kada mogu prijeći državnu granicu.

Prekršajni sud u Vukovaru, Stalna služba u Županji, je nakon provedenih usmenih rasprava donio presudu kojom je volontera proglasio krivim zbog prekršaja iz članka 43. Zakona o strancima. Protiv navedene presude mogla se izjaviti žalba Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu u roku od 8 dana.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI