Neovisni novinarski portal
22.9.2020.
POLITIKA
Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: tris/H. Pavić)

Andrej Plenković o “udaru na državne institucije RH” :
Udar? Na koga? Mene? Ma neee…

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: tris/H. Pavić)

Tko na koga “udara”, tko koga u ovoj državi ruši, tko s kime paktira i s kakvim podlim planovima, zasad se može samo nagađati. No, da se u državi sve trese od neugodnog eha “afere SMS” koja u nastavcima curi u javnost, jasno je svima, a ne samo “političkim seizmolozima”. No, Vijeće za nacionalnu sigurnost se ne saziva, a i kad će, ne zna se. Kad bude potrebe, što bi rekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković. A kao, trenutno je nema…?!

Najprije se danas dramatičnim priopćenjem, kao da je ratno stanje, s Pantovčaka oglasila  predsjednica Kolinda Grabar Kitarović da bi s indignacijom odbacila sve spekulacije o njezinoj umiješanosti u rušenje vlade Andreja Plenkovića i ustvrdila kako su upravo takve konstrukcije udar na državne institucije RH, a napose na instituciju Predsjednice države. A onda je, spuštajući loptu na zemlju premijer novinarima smireno komentirao “dramu”, više kao promatrač negoli kao jedan od njezinih ključnih aktera. Udar? Na koga? Mene? Ma neeeee…

Nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a, Plenković je disciplinirano stao pred buket mikrofona i na pitanja o “potresu” s Pantovčaka kazao:

– Ja moram priznati da još nisam vidio to priopćenje.  Udar? Na koga? Mene? Ma neeeee… Gledajte, mi smo u političkoj utakmici svaki dan. Ja kad bi gledao koliko udara stiže sa svih strana od političkih suparnika, komentatora ili bilo koga drugoga, mogao bi reći da svaki dan imam buru ili neki ozbiljniji vjetar- kazivao je premijer, a da mu ni očni živac nije zaigrao.

– Međutim,  jedino što ja mogu doživjeti kao udar- u nastavku će Plenković-  je ono što se događalo prije nekoliko mjeseci, a to je da mi fabriciraju SMS i da se nastoji zbuniti javnost i cijela Hrvatska u tome da se meni podvali da sudjelujem u nečem što bi bilo s druge strane zakona. To je bio udar, ako već hoćemo. Ali, ja smatram uvijek da politički možemo raspravljati o svemu , a da postoje tijela nadležna u RH koja ovakve fenomene trebaju ispitivati i rasvjetljavati do kraja, utvrditi odgovornost onih koji to rade i na taj način stvar rješavati. Ja ne vidim ništa posebno novog što se ne zbiva svaki tjedan u našem političkom i medijskom prostoru- lakonski je zaključio.

Ni približno toj smirenosti i ležernosti nije, međutim, bio Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, koji je komentirajući najnoviju situaciju rekao:

– Za mene je od prvog dana ova afera zabrinjavajuća i izgleda jako loše. Rekao bih, sukus afere, a to je naručivanje lažnih SMS-ova kako bi se grubo kompromitiralo predsjednika vlade kroz projekt sanacije, odnosno provedbe zakona o izvanrendoj upravi u Agrokoru. I tu bi se složio s predsjednicom, potrebno je ispitati sve okolnosti, kako je do toga došlo, tko je to napravio, tko je odgovoran.

S Milijanom Brkićem je, kaže,  puno puta razgovarao, “on je rekao i predsjedniku Vlade i meni osobno da u tu aferu, na takav način, nije uključen”.

I što sad? Predsjendica je, kako kaže, još 26. listopada premijeru predložila da sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali do danas odgovor iz Banskih Dvora nije dobila.

-Obvezan je posao predsjednice države i premijera sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost- kaže Bačić-  i držim da je potrebno istragu dovršiti do kraja, utvrditi sve okolnosti, kako i na koji način je ta afera nastala i tko su njeni protagonisti. To je u ovom trenutku i za predsjednika vlade i za predsjednicu i cijelu hrvatsku javnost pitanje svih pitanja.
A kao što je danas ministar unutarnjih poslova rekao,  dodat će Bačić, teško je definirati vrijeme u kojemu tijela progona , dakle, i USKOK i policija mogu imati sva saznanja o toj aferi.

Što implicira da ovog trenutka nije moguće reći ni kada će se Vijeće za nacionalnu sigurnost sastati…

Ako se pita predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića ,  Vijeće će biti sazvano kad se procijeni da za to ima potrebe, a trenutno on to ne može procijeniti, mada, istina, priopćenje iz Ureda predsjednice prilično mu dramatično zvuči.

Hm, pa ima li drame ili nema? Ima li Vijeća ili nema ?

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Foto: tris/H. Pavić)

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI