Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
KULTURA
Spomen park na Šubičevcu (foto TRIS/G. Šimac)

Tribina Otvorenog likovnog pogona:
Što nam znače spomenici

Spomen park na Šubičevcu (foto TRIS/G. Šimac)

O kulturi sjećanja i našem odnosu prema spomenicima, povijesti i spomeničkoj baštini biti će riječi na tribini “Demokratizacija kulture sjećanja” koju u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”, sutra (subota 6. listopada) s početkom u 11 sati, organizira umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon.

Demokratizacija kulture sjećanja je višegodišnji, interdisciplinarni i participacijski projekt umjetnice Kristine Leko, koji uključuje različite skupine građana, kao i umjetnike te stručnjake na području spomeničke baštine. Cilj mu je uvesti demokratsku raspravu o našem odnosu prema spomenicima, povijesti i spomeničkoj baštini.
-Spomenici u osnovi komemoriraju ljudske žrtve. Međutim, jednako tako oni posjeduju snažan ideološki naboj, koji rezultira intenzivnom polarizacijom i konstrukcijom konfliktnih odnosa među građanima, koji se u ponekad katastrofalnim razmjerima odražavaju na život unutar zajednice u cjelini. Spomenici se instrumentaliziraju u korist sukoba poklonika određene ideologije ili političkog sustava; s primjerima se susrećemo na dnevnoj bazi, ističu iz Otvorenog likovnog pogona.
Smetaju li Vas neki spomenici? Ili Vas smeta što se o spomenicima govori i piše u medijima? Ili Vas pak smeta što su neki spomenici nestali ili oštećeni? Možda smatrate da u Vašem mjestu ili gradu nedostaje spomenik ili spomen ploča koji bi svakako trebali biti postavljeni? Ili ste i sami dijelom inicijative koja je postavila spomenik?
Odgovarajući na ova pitanja, kroz projekt se zajedno s građanima nastoji osmisliti prijedloge za spomenike budućnosti, te potaknuti pomirenje i međusobno uvažavanje. Budući se radi o prijepornoj temi u hrvatskom društvu, projekt se odvija kroz kroz radionice i razgovore kako bi se prikupili stavovi, mišljenja i iskustva građana kao korisnika javnog prostora, ističu organizatori:
“Svrha projekta je baviti se trenutnom bolnom točkom hrvatskog društva koristeći radionice s građanima/kama i udrugama, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama, intervjue s akterima i stručnjacima/ stručnjakinjama, prikupljanje arhive spomen obilježja Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata, sve u svrhu suočavanja s prošlošću i rekoncilijacije. Projekt propituje, traži i želi pospješiti procese demokratizacije u kulturi sjećanja.
U okviru projekta, a pod vodstvom umjetnice Kristine Leko i kulturalne antropologinje Jozefine Ćurković, u Šibeniku i Vodicama održane su dvije radionice koje su okupile učenike srednjih škola i građane,a kao završni dio je sutrašnja javna tribina u šibenskoj gradskoj knjižnici.
Program je dio redovnih aktivnosti Umjetničke organizacije OTVORENI LIKOVNI POGON koju u 2018. podržava Zaklada Kultura Nova, te je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH, a realiziran je u suradnji s Gradskom knjižnicom u Šibeniku i Pučkim otvorenim učilištem u Vodicama.
Otvoreni likovni pogon – OLP je neprofitna umjetnička organizacija osnovana 1997. godine, koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI