Neovisni novinarski portal
18.7.2019.
EKOLOGIJA
Zelena akcija: Blizu smo opasne granice nakon koje nema povratka

Zelena akcija:
Blizu smo opasne granice nakon koje nema povratka

Vlada se mora okrenuti prema obnovljivim izvorima energije te mora prestati gurati daljnja ulaganja u fosilna goriva i projekte poput LNG terminala na Krku, poruka je aktivista Zelene akcije sa prosvjedne akcije održane ispred zgrade Vlade RH.

Aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije održali su akciju tijekom koje su izvjesili crveno platno dugo 12 metara s natpisom “Stop! 1.5C”. Time su na simboličan način prikazali granicu koju ne smijemo prijeći ukoliko želimo spriječiti nepojmljive posljedice klimatskih promjena. Naime, novi znanstveni izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) upozorava kako moramo zadržati porast globalne temperature ispod 1.5 °C, a za to imamo svega desetak godina.

– Klimatski pokret je godinama govorio upravo ono što su sada znanstvenici potvrdili. No političari su to konstantno ignorirali, što je rezultat lobiranja fosilne industrije. A posljednjih godina najviše dominira plinski lobi. Trenutna energetska politika Republike Hrvatske je potpuni promašaj. Ako ne napravimo brzi zaokret, naći ćemo se na strani gubitnika u borbi protiv klimatskih promjena, izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije tijekom današnje prosvjedne akcije ispred zgrade Vlade RH.
Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) upozorava kako se već sada nalazimo na 1°C povećanja globalnog zagrijavanja, a svjedočimo razornim posljedicama. Uragan Florence i supertajfun Mangkhut poharali su obale SAD-a i Jugoistočne Azije te ostavili za sobom stotine žrtava, a izravno pogodili milijune ljudi. Portoriko se i nakon godinu dana oporavlja od uragana u kojem je život izgubilo 4.600 ljudi, dok su mnogi morali napustiti svoje domove zauvijek. Ekstremne vrućine i požari u Europi postaju svakodnevica. Prema IPCC-u, Mediteranu prijete teške suše, ali i nestašica hrane. Popis se nastavlja.

– Neugodna je istina da kao rezultat politika zapadnog svijeta, koje su uzrok klimatskih promjena, oni najpotlačeniji i najsiromašniji u društvu umiru. Deseci tisuća svake godine. A sa svakim povećanjem globalnog zagrijavanja, ta će brojka drastično rasti. I ne više samo u tim zemljama, jer smo sada svi u istom košu, kazala je Mileta.
Hrvatska, koliko god mala bila, ima svoju ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.
– Umjesto loših politika koje produbljuju nejednakosti u društvu, Vlada RH može ovo promatrati kao priliku da se postavi kao jedan od predvodnika u izgradnji održivijeg i ravnopravnijeg sustava. No za takvu je korjenitu promjenu potrebna snažna politička volja i hrabrost, zaključila je Mileta.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI