Neovisni novinarski portal
26.3.2019.
EKOLOGIJA
Štuka u ustima ima 700 zuba

Štukolov ‘na struju’ u rijeci Krki:
Proždrljiva strana riba dobra je u umaku od rajčice

Štuka u ustima ima 700 zuba

Štuka, proždrljiva riba koja tamani sve manje ribe odreda te koju je neka budala ili više njih donijela u rijeku Krku, i dalje prijeti i proždire endemske ribe u Nacionalnom parku Krka. Zato u toj ustanovi ovoga petka, 2. studenoga 2018. od 11 sati, priređuju novu antištuka akciju, kojom namjeravaju ukloniti opasnost za druge riblje vrste u rijeci Krki.

– Na donjem pristaništu ispred vodenica na Roškom slapu će se okupiti tridesetak ovlaštenih ribolovaca u okviru ciljanog izlova štuke (Esox Lucius), strane invazivne vrste. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predvidjela je u svom Godišnjem programu zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka „Krka“ za 2018., u sklopu aktivnosti zaštite i očuvanja biljnih i životinjskih svojti, izlov štuke iz rijeke Krke. Slijedom toga, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je Rješenje kojim se projektnom partneru, tvrtki BIOTA j.d.o.o. i voditelju projekta dr. sc. Dušanu Jeliću dopušta korištenje elektroagregata kao neselektivne metode hvatanja riba na području vodotokova u Nacionalnom parku „Krka“ u okviru ciljanog izlova štuke – kaže Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka.

Dakle, štuke će biti stresene strujom.  Prva faza štukolova, odnosno izlova štuke ribolovnim alatima i elektroagregatom započela je 3. veljače 2018. na području Ćorića jezera/ Brljanskog jezera i 4. veljače 2018. na području manastira Krka. Sudjelovali su članovi športsko-rekreacijskog društva Krka Knin, djelatnici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), BIOTA j.d.o.o., Hrvatskog instituta za biološku raznolikost i djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. U drugoj fazi izlova koja će se odvijati u petak, 2. studenoga na području Visovačkog jezera i između kanjona Među gredama i pristaništa na Roškom slapu naći će se isti sudionici.

Štuka grize (foto: internet)

-Štuka je u Krku unesena iz dunavskog slijeva i kao predator predstavlja opasnost za autohtone ribe. U rijeci Krki obitava 30 vrsta riba, među kojima je čak deset endema, što je svrstava u prirodne spomenike najviše kategorije. Izraziti endemi su glavatica i zlousta, a brojnošću prevladavaju ilirski klen i potočna pastrva. Posebnost Nacionalnog parka „Krka“ su i dva stenoendema, endemi usko lokalizirani na manja područja, visovačka pastrva i visovački glavočić te je njihovo očuvanje od iznimne važnosti, zbog čega je JU „NP Krka“ i pokrenula projekt uklanjanja štuke. Stručno mišljenje je dala i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP), koja navodi kako radnje koje se provode u cilju uklanjanja štuke neće negativno utjecati na populacije strogo zaštićenih riba – veli Šakić.

Inače, štuku neki nazivaju riječnim vukom. Glava joj podsjeća na bezazleni pačji kjun, no u njoj je čak 700 oštrih zubiju. Priče kažu kako je znala ugristi i čovjeka za nogu ili kravu koja pije za njušku. Jede sve odreda: ribe, žabe, miševe, zmije i jadne ptice koje se dođu napiti vode na rijeku.

Štuka u ustima ima 700 zuba

Navodno je ulov najveće štuke zabilježen u Češkoj: ribetina je bila teška 27 kila i duga 137 cm (!).

Za štuku ribolovci tvrde kako ima izuzetno kvalitetno bijelo meso, pa će akcija od petka možda okončati u loncima i na tanjurima.

Inače ne objavljujemo recepte, ali evo jednoga: Štuka s rezancima u umaku od rajčica.

  1. Luk nasjeckamo, a ribu očistimo i narežemo na odreske debljine 3-4 centimetra.
  2. U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo, dodamo protisnuti češnjak i pržimo 2-3 minute.
  3. Zatim ulijemo bijelo vino i kuhamo 5-6 minuta dok vino napola ne ispari.
  4. Potom dodamo lovorov list, pelat rajčicu i malo ju izgnječimo te kuhamo dalje na srednje jakoj vatri.
  5. Nakon 7-8 minuta dodamo odreske ribe, kuhamo ih 5 minuta, potom ih okrenemo, posolimo i kuhamo još toliko.
  6. Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo tjesteninu i kuhamo ju po uputama na pakiranju.
  7. U zasebnoj ugrijanoj tavi rastopimo maslac, dodamo ocijeđenu tjesteninu, posipamo sjeckanim peršinom, promiješamo i maknemo s vatre.
  8. Na tanjure rasporedimo kuhanu ribu s umakom i tjesteninu te poslužimo.

 

Štuka u umaku od rajčica (foto: printscreen youtube)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI