Neovisni novinarski portal
26.3.2019.
IZDVOJENO
Foto: Tihana Bertek/Vox Feminae

Prekinimo šutnju!:
Potresna svjedočanstva žena čitana pred Saborom

Foto: Tihana Bertek/Vox Feminae

U organizaciji udruge RODA-Roditelji u akciji jutros je pred Hrvatskim saborom održana akcija čitanja svjedočanstava žena o nasilnim praksama u zdravstvenim institucijama prikupljena u sklopu kampanje Prekinimo šutnju!

„15.3. 2017, Vukovarska bolnica. Kiretaža na živo, iako sam zamolila anesteziju zbog  psihičke rastresenosti. Trudnoća deseti tjedan, srce stalo… Držali su mi ruke, noge i glavu, doktorica mi je govorila da sam razmažena jer plačem. Žalba ravnateljici odbijena bez isprike, samo bol ostala.”
„Doktor mi je u KBC Split radio biopsiju vrata maternice na živo dok je u pozadini pojačano svirala nekakva klasična glazba. Na moju bol je rekao: ‘Hoćete li iskočiti kroz prozor?’ dva puta sam rodila, ali s tom boli ništa se ne može usporediti.” 
Aktivistice udruge Roda i drugih organizacija za zaštitu zdravlja žena i ženskih ljudskih prava jutros su pred Hrvatskim saborom pročitale ova i još dvadesetak svjedočanstva žena iz svih dijelova Hrvatske o poniženju, boli, bešćutnosti i neadekvatnim medicinskim postupcima koji su ugrozili njihovo psihičko i fizičko zdravlje i trajno produbili njihovo nepovjerenje prema zdravstvenom sustavu.
Akcije čitanja danas su održane i u Koprivnici te Rijeci, a kako najavljulju iz udruge Roda svjedočanstva žena će se čitati i sutra na javnim prostorima u Zagrebu i Puli kao dodatno upozorenje donositeljima odluka “da je sada krajnji trenutak da se žene sustavno zaštiti od reproduktivnog nasilja kojima su  godinama izložene u javnozdravstvenom sustavu”.

Foto: Tihana Bertek/Vox Feminae

“Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva –  zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice – koju kao zdravstvene osiguranice i porezne obveznice i plaćaju. Unatoč iskustvima tisuća žena koje o nasilju govore godinama, no čija su svjedočanstva ovih dana ponovno odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nismo dobile konkretno obećanje i informaciju kako i kada će se stanje promijeniti”, poručile su aktivistkinje.
Do promjene neće doći bez  konkretne političke akcije, ističu iz Udruge Roda koja traži hitno donošenje Akcijskog plana za zaštitu zdravlja žena koji će uključiti i mjere praćenja provedbe te adekvatna proračunska sredstva.To bi značilo da vlast napokon s riječi prelazi na djela i stvarnu zaštitu žena od poniženja, diskriminacije i reproduktivnog nasilja.
– Zbog iskustva i trauma svih nas, tisuća i tisuća žena, tražimo donošenje ovog akcijskog plana odmah  – do Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca 2018. godine.  Ovim se Akcijskim planom ne traži nikakav nadstandard već sustavna primjena postojećih zakonskih odredbi uz snažnu i neovisnu kontrolu kvalitete i sprječavanje i sankcioniranje zloupotreba u zdravstvu. Samo se tako Hrvatska može u praksi, a ne samo deklarativno, svrstati uz bok europskih zemalja s kojima se tako često voli uspoređivati po kvaliteti zdravstvene zaštite, kazala je Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Foto: Tihana Bertek/Vox Feminae

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI