Neovisni novinarski portal
12.7.2020.
EKOLOGIJA / Sport
Pobjednici 1. polumaratona

Polumaratonci trče drugi krug:
Veliki interes za 2. Krka polumaraton

Pobjednici 1. polumaratona

Dok je grčki vojnik, kako legende kažu, trčao oko 35 kilometara od predjela Maraton do Atene kako bi glavešinama dojavio da su Grci pobjedili  Pezijance u jednome od niza besmislenih ratova, vjerojatno nije imao pojma kako će dvadesetak stoljeća kasnije svijetom zavladati manija trčanja. Ali ne zbog surove vojne službe, nego radi dokoličarske rekreacije. Tako je Nacionalni park Krka postao omiljeno odredište trkača, pa iz te ustanove već sad javljaju kako je za subotu, 13. travnja 2019.,  zakazan  2. po redu Krka polumaraton, međunarodna atletska utrka kroz Nacionalni park „Krka“.

Zbog već poznatih prirodnih ljepota, mnoštvo želi trčati uz rijeku, kroz šumarke i pored slapova, te između suhozida… No trčat će upola manje nego spomenuti grčki soldat, koji je prema predajama nakon iscrpljujućeg maratona, kako su poslije nazvali utrke na 40-ak i više kilometara (službeno: 42,195 km), umro.

-Nakon iznimno uspješne ovogodišnje utrke, u kojoj su sudjelovali brojni trkači, ali i navijači, Atletski klub Maraton 2000 iz Karlovca, kao organizator, i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, kao partner, odlučili su sve ponoviti i utrci otvoriti put da postane tradicionalna. Krka polumaraton pruža trkačima jedinstveni ugođaj trčanja u jednom od najljepših dijelova Hrvatske, u okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine. Staza polumaratona ima međunarodni certifikat AIMS-a (Association of International Marathons and Distance Races), što znači da rezultat postignut na Krki vrijedi svugdje u svijetu. – vele u NP Krka.

S 1. polumaratona u Krki

Kao i ove godine, utrka starta u Eko kampusu Krka u Puljanima, zatim se trči u smjeru Oklaja, spušta do same rijeke, uz Brljansko jezero, nakon čega slijedi jedini uspon u smjeru amfiteatra Burnum, gdje je i cilj. Novost 2. Krka polumaratona je da će se posebno mjeriti i nagrađivati vrijeme upravo toga uspona. Za sve one kojima je 21 098 km polumaratona prevelik izazov a željeli bi sudjelovati u ovom lijepom događaju na programu je i kraća utrka, na 5,5 km.

Zbog velikog zanimanja, za 2019. godinu je povećan maksimalan broj trkača na objema utrkama – 650 na utrci polumaratona i 350 na utrci građana. Sudionike očekuje bogat startni paket s ulaznicom za Nacionalni park „Krka“. Prijave su otvorene a svoje mjesto možete osigurati na vrijeme klikom na poveznicu., kako javljaju.

-Posljednjih godina u Hrvatskoj raste zanimanje za trčanje, a samim tim i za boravak u prirodi, na svježem zraku. Tako je i nastala ideja da se ovaj sportski događaj održi upravo u Nacionalnom parku „Krka“, i to u njegovom sjevernom dijelu, manje poznatom široj javnosti, ali bogatom netaknutom prirodom i spomenicima koji svjedoče o burnoj prošlosti toga kraja. Staza polumaratona prolazi zanimljivim i lijepim dijelovima Parka, prelazi rijeku Krku i završava u biseru antičke arhitekture, rimskom vojnom amfiteatru. Organizator će utrku predstaviti i na europskim sajmovima – u Slovačkoj i Sloveniji, odakle je ove godine došao veliki broj trkača, Mađarskoj i Italiji – kako bi sudionike, kao ljubitelje kulturnopovijesne baštine, privukao upravo vrijednim lokalitetima u Nacionalnom parku „Krka“ pored kojih utrka prolazi – pojašnjava ravnatelj Parka Krešimir Šakić.

Pobjednici 1. polumaratona

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI