Neovisni novinarski portal
26.9.2020.
RASKOPAVANJE
Bageri stigli na Poljanu (Foto: ŠibenikIN)

Petsto (a gotovo sigurno i više) dana strpljenja:
Počelo bušenje šibenske Poljane

Bageri stigli na Poljanu (Foto: ŠibenikIN)

Na glavni šibenski trg, koji je već godinama parkiralište, stigli su bageri.

Plan je da se automobili smjeste ispod zemlje, a Poljana vrati građanima. Bušit će se rupa od 13 metara, s nadom da se neće naići na kakav arheološki nalaz koji bi usporio radove. Šibenski arheolozi smatraju da na mjestu Poljane, što je dio koji je bio izvan nekadašnjih gradskih zidina, vjerojatno nema nikakvih srednjovjekovnih ostataka.
Tri podzemne etaže sa 256 parkirnih mjesta, obnovljen trg i uređenje okoliša Gradske knjižnice, to bi trebao biti rezultat ovog glomaznog projekta, koji košta 60 milijuna kuna (ugovorni izvođač je zajednica ponuditelja Lavčević). Građani su nekako naučili biti skeptični, pa je tijekom vikenda na Poljani opaljeno nebrojeno fotografija, od kojih je većina završila na društvenim mrežama. Jer, tko zna kako će to sve završiti, pa nek’ se nađe u arhivi.
A trebalo bi završiti, rečeno je, za 500-tinjak dana, točnije do ljeta 2020., kada će prve turističke noge prošetati novom Poljanom. No kako danas nije spomenut konkretan datum završetka radova, a do početka ljeta 2020. ima još točno 628 dana, čini se da će ovih “500-tinjak dana” biti dosta rastezljiv pojam.
– Ovo je zahtjevan projekt, kako za izvođače i Gradsku upravu, tako i za građane – kazao je danas gradonačelnik Šibenika Željko Burić, obraćajući se novinarima po zadnji put na staroj Poljani.
Gradskoj upravi sigurno neće biti lako, njihovi su prozori odmah uz gradilište. Neće biti lako ni obrtnicima u gradskoj jezgri, koje očekuje siguran pad prometa.
– Ovaj projekt tražit će puno suradnje svih subjekata. Mi ćemo u Gradskoj upravi biti otvoreni za sve prigovore građana – rekao je gradonačelnik, čija je teza da oni koji rade u centru ionako su fokusirani na ljetnu sezonu. Čuveni pojam „revitalizacija“ danas se nije spominjao.
U Gradskom parkingu su optimistični, svako novo parkirno mjesto znači više prihoda, a tri etaže garaže u centru znači i tri etaže veću zaradu.
– Izuzetno mi je drago da smo konačno krenuli u radove – rekao je Goran Bulat, direktor Gradskog parkinga. – Ovo je posljedica razvoja turizma u Šibeniku. Želim apelirati na građane da imaju strpljenja, jer ono što nas čeka po završetku radova je krucijalno važno i za dobrobit svih nas.
Traži se, dakle, 500 dana strpljenja. Živce će osim pješaka, vozača i okolnih stanara, morati kontrolirati i djelatnici Kazališta i Gradske knjižnice. Advent u parku navodno nije upitan.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI