Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
HRVATSKA / MEDIJI / PRIOPĆENJE
Ogranak HND-a na HTV-u: Postoji li Kazimir Bačić?

Ogranak HND-a na HTV-u:
Postoji li Kazimir Bačić?

'Članovi Ogranka HND-a na HTV-u, zgranuti su demantijem objavljenim 9. listopada 2018. na portalu Novosti, koji potpisuje glavni ravnatelj HRT-a, Kazimir Bačić.'

Novinari i urednici, članovi ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji, poslali su priopćenje za javnost naslovljeno: Postoji li Kazimir Bačić? Prenosimo ga u nastavku: 

Članovi Ogranka HND-a na HTV-u, zgranuti su demantijem objavljenim 9. listopada 2018. na portalu Novosti, koji potpisuje glavni ravnatelj HRT-a, Kazimir Bačić. Glavni ravnatelj, naime, u demantiju na tekst Gorana Borkovića naslovljen „Katedrala istanbulskog duha” tvrdi: „Hrvoje Zovko nije podnio ostavku na mjesto izvršnog urednika na HTV4 jer to navedeno mjesto ne postoji. Hrvoje Zovko imao je zaključen ugovor o radu za radno mjesto urednik-koordinator, dok je poslove tzv. back urednika obavljao u sklopu emisije Studio 4 na HTV-u 4.”

Takve navode demantira odluka tadašnje v. d. rukovoditeljice IMS-a, Katarine Periše Čakarun, koja je elektroničkom poštom poslana zaposlenicima IMS-a a u kojoj se izričito navodi: „.. obavještavam vas da je prema odluci v. d. rukovoditeljice IMS-a Katarine Periše Čakarun od sutra 23. ožujka, v. d. izvršnog urednika HTV4 Hrvoje Zovko.”  Istina ,koju mogu potvrditi mnogobrojni svjedoci, jest da je Hrvoje Zovko, upravo u statusu izvršnog urednika HTV 4 bio na kolegijima IMS-a, koordinirao i pripremao sadržaje dnevnih emisija te radio rasporede novinara i urednika. Zanimljivo je i da su za zaključak o „nepostojanju” radnog mjesta na kojem je, prema svemu sudeći, ipak radio Hrvoje Zovko, ravnatelju HRT-a bila potrebna više od dva tjedna.

Plasira li Kazimir Bačić namjerno neistinu kako bi još dublje diskreditirao otpuštenog Hrvoja Zovka? Ili je HRT, na čijem je čelu, u takvom kaosu da se zaposlenicima dodjeljuju nepostojeće dužnosti, i nepostojeći poslovi? Kako je moguće da sam ravnatelj javne medijske kuće demantira postojanje radnog mjesta na koje je raspoređen jedan od njegovih zaposlenika? Tko je onda „izmislio” posao koji je radio Hrvoje Zovko?  O zabrinjavajućem stanju na HRT-u najbolje svjedoči to da ni sam ravnatelj više nije u stanju odrediti što postoji, a što ne postoji. Pa čak i tu neugodnu činjenicu sam dati na uvid javnosti, i to u obliku demantija. No to nije jedini slučaj.

U demantiju od 1. listopada 2018., poslanom portalu hnd.hr zbog priopćenja naslovljenog „Ogranak HND-a na HTV-u protiv manipulacija i neodgovornog ponašanja privilegirane manjine” glavni ravnatelj tvrdi:

„Netočni su i paušalni navodi da bi bilo kojem radniku HRT-a bilo zabranjeno govoriti, odnosno da su radnici ograničeni i često cenzurirani. Naime, radnici HRT-a mogu javno istupati bez ikakve prethodne dozvole njihovih urednika ili drugih rukovodećih osoba, kao što mogu i slobodno izražavati svoje mišljenje o svim društvenim temama poštujući pri tom akte HRT-a kao svog poslodavca.”

Prije samo godinu dana, isti je gospodin Bačić, novinarki, koja je imala pisano dopuštenje za gostovanje u emisiji druge televizijske kuće, poslao poziv za iznošenje obrane prije namjeravanoga redovitog otkaza ugovora o radu. Najtežu disciplinsku mjeru Bačić je, uz ostalo, objasnio rečenicom:

„… U navedenoj emisiji iznosili ste svoja politička mišljenja i stavove, te po mom saznanju o namjeri i općem sadržaju predmetnog javnog istupa niste pravodobno izvijestili svog rukovoditelja, odnosno mjerodavnog ravnatelja PJ Program.”

Iako je iz navedenog jasan logički i pravni apsurd „optužnice”, jer je u emisiju pozvana kako bi komentirala aktualne događaje, ključno je da je zaposlenica pravodobno izvijestila nadređene o spomenutome javnom istupu.

Zato nisu samo, kao i u slučaju Hrvoja Zovka,  netočna „saznanja” Kazimira Bačića o tome što, i po čijem nalogu ili dopuštenju, radnici rade, nego je iz istaknutoga vidljivo i s kakvom se zapanjujućom lakoćom na HRT-u barata otkazom kao metodom discipliniranja zaposlenika. Opomene pred otkaz, ili barem usmena upozorenja, zaposlenici dobivaju i zbog facebook statusa na privatnim profilima.  A sve to potpisuje glavni ravnatelj, koji u medijima blagonaklono objavljuje da radnici „mogu slobodno izražavati svoje mišljenje” i to – „bez ikakve prethodne dozvole”?

Teško je ne zapitati se čita li gospodin Bačić sve što potpisuje. Jer kako drukčije objasniti da potpisuje rečenice i mišljenja koja su međusobno potpuno oprečna? I što od toga što potpisuje uistinu misli? Istrošena floskula o „časti i ugledu” HRT-a, na koje se u demantijima poziva, pritom je do kraja lišena smisla jer bi je spomenuti istupi, i „demantiji”, posve pobili.

Još jednom pozivamo Nadzorni odbor i Programsko vijeće HRT-a, te ostale mjerodavne institucije, da što hitnije provedu nadzor nad radom i poslovanjem HRT-a.

Ogranak HND-a na HTV-u

Ilustracija: Zgrada HRT-a

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI