Neovisni novinarski portal
3.7.2020.
FILM / KULTURA
Novi film Vinka Brešana predstavljen u Kulmerovim dvorima: Komediju apsurda predstavljamo na trenutno najapsurdnijem mjestu u Hrvatskoj

Novi film Vinka Brešana predstavljen u Kulmerovim dvorima:
Komediju apsurda predstavljamo na trenutno najapsurdnijem mjestu u Hrvatskoj

Kad bi kojim slučajem građani Hrvatske imali brojač koji će registrirati koliko puta dnevno izgovore: Koja je ovo država!, e taj bi brojač već do podne pregorio. Taj univerzalni komentar na sve “državotvorne” apsurde kojima svjedočimo, naslov je novog filma Vinka Brešana. A da bi apsurd bio još veći, predstavljanje svog novog filma Brešan je smjestio u  Kulmerove dvore. Baš danas u 11 sati. U isto vrijeme kada se iz Londona čekala vijesti hoće li vlasnik tih istih dvora, Ivica Todorić, biti izručen Hrvatskoj.

Kulmerovi dvori koji su postali svojevrsni simbol mnogih hrvatskih apsurda i nepravdi danas je prvi put bio otvoren za javnost. Ekipi filma “Koja je ovo država” dogodila se sretna okolnost jer je Torodićeva kćer Iva Balent odlučila dvore iznajmljivati pa su tako imali savršeno mjesto za prvu službenu promociju filma.
Koliko god je svaki novi Brešanov film sam po sebi dovoljan mamac za veliki interes novinara i javnosti, danas je ostao u sjeni velebnog zdanja. Dok se pred mikrofonom izmjenjiva ekipa filma, pogled, htjeli ili ne htjeli, bježi prema pozlaćenim ogledalima, stilskom namještaju, raskošnom lusteru, mramornom okviru kamina…u glavnom salonu Kulmerovih dvora u kojem je održana konferencija za novinare. Tko može reći da ga barem malo ne vuče znatiželja da vidi kako izgledaju dvori obitelji Todorić.
Na tu je kartu znatiželje lukavo zaigrao producent filma Ivan Maloča koji je rekao kako su odabirom Kulmerovih dvora anticipirali veliki interes medija. I bio je u pravu.
Na pitanje je li promocija filma, uz lokaciju, smišljeno tempirana za danas u 11 sati kada u Londonu počinje ročište na kojem se odlučuje o izručenju Ivice Todorića, ekipa filma zgodno je odgovorila: Datum nismo ciljali, ali nismo ga ni izbjegavali. Pa zaista zašto ne iskoristiti sve što vam ide u prilog za dobru promociju.
U novom filmu “Koja je ovo država”, Vinko Brešan nastavlja plodonosnu suradnju s Matom Matišićem.
-Ovaj film je na određeni način komedija apsurda. Scenarist Mate Matišić i ja tražili smo što su to apsurdi danas u Hrvatskoj i naravno to je jedno neiscrpno vrelo. Ali kad smo tražili mjesto za press konferenciju postavili smo sebi pitanje: Gdje taj apsurd može doći najviše do izražaja i zaključili smo da je ova prostorija najapsurdnije mjesto u ovom trenutku, danas u 11 sati i 16 minuta. I zato smo ovdje u Kulmerovim dvorima, kazao je Vinko Brešan.
Komedija Koja je ovo država, sastoji se od tri priče, objasnio je Brešan:
– Centralna priča je o ministru koji se prilikom postavljanja kamena temeljca u zatvoru i obilaska zatvora, zaključa u jednu od ćelija i ne želi izaći. U pokušaju da ga izvuku vani angažiraju se svi: od ministrove supruge, upravitelja zatvora, ravnatelja SOA-e, savjetnika predsjednika, državnog odvjetnika do premijera i predsjednika. Zašto se on zaključao i koje to posljedice ima, neću otkrivati.
S obzirom na sam naslov filma “Koja je ovo država” i da se film bavi državom, Brešan je istaknuo kako mu je bilo važno snimati na autentičnim lokacijama, a to su između ostalih zatvor u Lepoglavi i Banski dvori.
-Kako se radnja filma zbiva 2020. godine, ja sam anticipirao budućnost, možda sam malo pretjerao, ali zaključio sam da će ured predsjednika 2020. biti u Visokoj kako je bilo najavljeno pa sam tamo i snimao, dodao je Brešan.

Novi, šesti dugometražni film Vinka Brešana “Koja je ovo država” trenutno je u fazi postprodukcije pa je novinarima danas prikazan tek kratki foršpan. Svečana premijera filma najavljena je za 17. prosinca u Zagrebu, te u Splitu, Rijeci i Osijeku, a redovna kinodistribucija planirana je od 3. siječnja iduće godine.
U filmu glume Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Zdenko Jelčić, Slobodan Milovanović, Sebastian Cavazza, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Iva Mihalić, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić, Mate Gulin, Zvonimir Sunara Suki i drugi. U ulozi predsjednika Hrvatske je, kako je istaknuto, “ikona europskog umjetničkog filma”, poznati poljski glumac Daniel Olbrychski. Direktor fotografije je Branko Linta, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Željka Franulović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, a izvršna producentica Maja Vukić.
Sama priprema za realizaciju i snimanje filma trajali su dvije godine, a u projektu bilo je angažirano oko 300 ljudi, kazao je producent Ivan Maloča iz Interfilma. A uz  Interfilm, u koprodukciji su Orka Production Studio iz Varšave, Zillion film iz Beograda i Poljska televizija. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, HRT, Fondacija za kinematografiju Sarajevo,Eurimages i EU fond Kreativna Europa – MEDIA.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI