Neovisni novinarski portal
23.9.2020.
ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Trenutak ispaljenja (foto MORH/T. Brandt)

MORH kaže kako su na vježbu potrošili 8 milijuna kuna, a samo ispaljena raketa košta 7 milijuna kuna

Trenutak ispaljenja (foto MORH/T. Brandt)

Vojna vježba nazvana Velebit 18 koštala je više od 8 milijuna kuna, rekli su danas u MORH-u. Ipak, ‘zaboravili’ su u ukupni trošak vježbe uračunati trošak ispaljenog streljiva, granata, raketa, aktviranja tona eksplozivnih sredstava i tome slično.  Naime, samo ispaljena raketa čijim su se isplajivanjem pohvalili košta oko milijun eura. Doznali smo i kako bojne glavešine ispaljivanje takve rakete nazivaju njezinim ‘zbrinjavanjem’.

– Vezano uz troškove vježbe, istaknuo je kako svaka vježba iziskuje određene troškove te da su planski troškovi vježbe Velebit 18 iznosili ukupno 8.075.000,00 kuna, što je oko polovice iznosa od ukupnih sredstava koje je MORH planirao za vojne vježbe u 2018. godini. Najveći dio tih planiranih troškova odnosi se na terenski dodatak pripadnika HV-a i iznosi 5.000.000 kuna, a planirani utrošak energenata iznosi 2.800.000 kuna. Ostali dio planiranih troškova od 230.000 kuna odnosi se na korištenje digitalnih vodiča, zakup određenih frekvencija te najmanji iznos od 45.000 kuna za promidžbu – kazao je danas zamjenik zapovjednika vježbe i načelnik Operativne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Senad Fejzić. 

‘Ubojita borbena sredstva nas stoje 15-20 milijuna kuna’

Nije pojašnjeno zbog čega je Hrvatskoj vojsci trebala reklama i promidžba vojne vježbe.

Ipak, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov dodao je kako u tu sumu nisu uračunali trošak streljiva, a koji višestruko nadmašuje spomenutih 8 milijuna kuna.

– Oko 8 milijuna kn je trošak vježbe bez streljiva. Ubojita borbena sredstva nas stoje 15-20 milijuna kuna god. I moramo ih zanavljati, ali i trošiti –  dodao je Šundov. 

– Raketa RBS knjigovodstveno stoji 7 milijuna kuna, trošak ispaljivanja je zapravo otpis i zbrinjavanje otpisane rakete – otkrio je njegov kolega admiral Robert Hranj, javlja HRT. 

Ilustracija – Predsjednica RH s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Osim o zbrinjavanju bombi njihovim aktiviranjem doznali smo i kako je najdraža gošća na eksplozivnoj priredbi bila državna poglavarka K.G.Kitarović. Naime, od Šundova se moglo doznati i kako mu je posebno drago da je na vježbu došla i predsjednica države Hrvatske, a koja inače jako voli fotografirati se sa puškama, tenkovima i ratnim napravama, možda i zbog toga jer je prije nego li je postala predsjednica države bila na plaći zaposlena u NATO savezu.

“Izuzetno nam je drago da je sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović – reče prvi vojnik Hrvatske Šundov. 

Vojnu vježbu odradili vojnički, kažu

Od njega smo doznali i kako su vojnu vježbu planirali i proveli vojnički, kako reče.

– Vježbu smo planirali, pripremili, organizirali i proveli sigurno, odgovorno, združeno i vojnički – vojnički precizno je ustvrdio general Šundov.

Dakle, vojna vježba je provedena vojnički, a na istu nije potrošeno 8, nego barem 15 milijuna kuna, ako samo uračunamo i onu jednu vrlo uspješno ispaljenu raketu, čije je ispaljenje predstavljeno kao veliki hrvatski uspjeh.

No tu treba pribrojiti i silne tone ispucanog streljiva i raznih bombi, pa možemo reći kako hratskim građanima može biti jasno kako im ni nakon današnje MORH-ove ‘transparentne’ objave troškova vojne vježbe i dalje nije jasno koliki su njezini ukupni troškovi.

Do sljedećeg military show programa zapovijedNa mjestu – odmor!

Trenutak ispaljenja (foto MORH/T. Brandt)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI