Neovisni novinarski portal
15.7.2020.
SCENA
Mixed up Mary - Umolomni

Mixed up Mary ‘Umolomni’:
Obavezna pop lektira

Mixed up Mary - Umolomni

Obiteljski glazbeni obrt bračnog para Lovrenčić proizveo je prvi album.

Rastegli su pop okvir koliko god su mogli, nisu iskoračili iz žanra, ali su zato nebrojenim nijansama na svom prvom albumu dotaknuli sve ono što se u popu moglo čuti u zadnja tri, četiri desetljeća. Mixed Up Mary su od albuma „Umolomni“ napravili sažetak pop lektire, široku paletu konceptualno povezanih podstilova, a pritom isporučili koherentnu glazbenu cjelinu.
Koliko je u svemu tome bilo namjere, a koliko su članovi benda samo slijedili unutarnje porive, nije ni važno. „Umolomni“ je album koji stremi ka mainstreamu, mada nijedan ton na njemu nije odsviran iz komercijalnih pobuda. Radiofoničnost se na njemu provlači između pomno brušene poetike i pritajene dramatike, između višeslojnog gradiranja atmosfere i lako protočnih melodija.
Većina tog izražajnog arsenala oružja ogleda se već u uvodnoj, naslovnoj pjesmi, dream-pop dragulju koji je odabran za najavni singl. Slijedi „Jan“, pjesma prozračne atmosfere koja sadrži još jedan značajan  nusproizvod čitave ploče – nostalgičan prizvuk i sjetu, premda se za album nipošto ne može reći da je tugaljiv i spor. Iza svog tog omamljivog ozračja konstantno proviruje zraka optimizma, komadić feelgood naboja koji cijeli album čini lako probavljivim. Takve namjere naočitije su u opuštenoj „Zetovskoj“, sanjivoj „Zauvijek“ i ugodno ljepljivoj „Ti si jedno čudo“, kao i u vintage popu „Moja bedra te pamte“.

Mixed up Mary obiteljski je projekt pjevačice Ane Lovrenčić i basista Konrada Lovrenčića, kojima leđa drže članovi Elementala, ABOP-a, Kriesa, Mangroovea i Rundekovog benda. Takva je kombinacija, nimalo čudno, proizvela i nekoliko retro plesnih komada, u prvom redu „Daj mi tren“, a potom i „Obračun s Mjesecom“ u kojoj vokal ustupa prilično prostora trubi i violončelu. „Let“ je jedina punokrvna balada na albumu, „Ako se sretnemo danas“ vokalno je najrazrađeniji komad, a cijela priča završava jazz-popom „Ljetna“.
Chamber, noir, alternativni ili indie pop, uopće nije važno. Mixed up Mary lakoćom ulazi u intimni prostor slušatelja i gradi nepretenciozne lirske slike. Album „Umolomni“ dovoljno je prijemčiv da se sluša neopterećeno i dovoljno kompleksan da obuzme pažnju.

Mixed up Mary – Umolomni

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI