Neovisni novinarski portal
21.8.2019.
brejkingnjuz / satira
Ilustracija: Hotel, odnosno bivši zatvor u Bangkoku (foto: coconuts.co)

Ministarstvo pravoluđa:
Zatvaramo zatvore, otvaramo hotele

Ilustracija: Hotel, odnosno bivši zatvor u Bangkoku (foto: coconuts.co)

Zatvori u Hrvatskoj će biti zatvoreni, a u njima će biti otvoreni hoteli, resorti i ekskluzivna odmarališta, doznajemo vrlo ekskluzivno u Ministarstvu pravoluđa.

– Već dulje vremena razmatramo, u sklopu Vladinih mjera štednje i reformi koje se provode, zatvaranje zatvora. Razlog za to je jednostavan: sa sudova nam stiže sve manje osoba koje trebamo zatvoriti, jer budu oslobođeni optužbi, pa time ta djelatnost duguročno postaje neisplativa – otkriva nam izvor iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravoluđa koji nas je zamolio da ne ističemo njegovo ime (podaci nepoznati redakciji).

Kako kaže, do zamisli o zatvaranju zatvora nije se došlo preko noći, niti je potaknuto ishodima nekih sudskih slučajeva bivših premijera i aktualnih gradonačelnika i gospodarstvenika u posljednje vrijeme, nego pak brižljivim i analitičkim praćenjem trendova na hrvatskoj sudskoj i zatvorskoj sceni tijekom nekoliko desetljeća.

– Kako bi bolje razumjeli dat ću vam primjer: punionicu vode nećete otvoriti u pustinji, jer tamo nema sirovine, odnosno vode. Jer je to pustinja, shvaćate… – pojašnjava naš izvor.

Nema zatvaranja zatvorskih radnih mjesta

No, što će se desiti s golemim kapacitetima, odnosno smještajnim jedinicama u hrvatskim kaznionicama, zatvorima i odgojnim ustanovama? Računa se s negdje oko 3700 ležajeva – hoće li nakon zatvaranja biti prepušteni propasti, kako se to kaže.

– Ne! Već dulje razmišljamo, u skladu s hrvatskim gospodarskim kretanjima, o pretvaranju zatvora u objekte namijenjene prihvatu turista. U nekima od njih, ako promotrimo aktualnu turističku ponudu, biti će potrebna tek mala ulaganja za prenamjenu i adaptaciju zatvorskih objekata u hotele, ili resorte… – opet ekskluzivno doznajemo od gore navedenog neimenovanog izvora.

Hotel Malmasion u Oxfordu, bivši zatvor (foto:www.ontheluce.com )

Nakon zatvaranja zatvora ne bi se zatvorilo nijedno radno mjesto, nego bi u sklopu mjera cjeloživotnog učenja zatvorski čuvari bili čuvari hotelskih naselja i soba, a kuhari bi i dalje bili kuhari, navodi.

Kako turizam u Hrvatskoj odavno nije rezerviran samo za hrvatsko priobalje i otoke, smatra se kako su već ispunjeni uvjeti za razvoj masovnog turizma i na kontinentu. Time bi se, veli on, značajno pomoglo i operacionalizaciji Vladinog akcijskog plana za revitalizaciju napuštenih dijelova Hrvatske iz kojih je stanovništvo otišlo u Irsku, Njemačku i Švedsku.

Handmade art&craft workshop umjesto zatvorske radionice

– U tome bi nam pomoglo i rebrandiranje zatvorskih objekata. Kako bi izbjegli da turiste, kao domaće tako i strane, njihov smještaj podsjeća na zatvor, u planu je i, osim preuređenja ćelija, i potpuna izmjena imena objekata prilagođena međunarodnom turističkom tržištu. Tako bi se Lepoglava zvala Beauty Head spa, a za kaznionici u Glini planiramo naziv koji bi bio privlačniji za tu destinaciju: Earth&Water Resort – veli naš izvor informacija.

Kako se ističe, budući Beuty Head spa, uz standardnu bogatu ponudu programa za wellness i uljepšavanje, bazene, sportske terene, širok asortiman ekološki uzgojene hrane i vina iz bogatog okolnog vinorodnog kraja, nudio bi i izlete u obližnji dvorac, Trakošćan, dvorac Vragović-Patačić-Schlippenbach, Muzej krapinskih neandrtalaca itd. Od prijašnih sadržaja sačuvala bi se samo radiona u kojoj su kažnjenici izrađivali namještaj, a koja bi se pretvorila u svojvrsni interaktivni Handmade art&craft workshop namijenjen djeci koja bi bila pod nadzorom stručnog osoblja dok su roditelji na tretmanima uljepšavanja. I još nešto…

– Imali bi i Dane zatvorenih vrata, na kojima bi, za grupe posjetitelja organizirali teambuliding programe u kojima bi naši gosti na tri dana bili zatvoreni u podrumu resorta, ali uz bogatu ponudu jela i pića. No taj dio ponude još nije detaljno razrađen – kaže naš informator.

S priobalnim zatvorskim smještajnim jedinicama bi bilo još manje problema s prenamijenom. Na primjer, kaznionica otvorenog tipa u Valturi se nalazi u srcu Istre, naše najturističkije regije. U toj regiji vlasti ionako planiraju na desetke golf igrališta, a u Valturi je jedan od poznatijih kažnjenika, bivši ministar, za vrijeme odsluženja kazne već igrao golf, pa se sve slaže, mišljenja je naš sugovornik iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

– Valtura bi se zvala Valtours Golf Resort – otkriva.

Ipak, neki stručnjaci za turizam i brandiranje i tome slično upozoravaju kako možda ne bi baš trebalo posve bježati od tradicije, u ovom slučaju zatvorske, jer su turisti sve zahtjevniji i vole originalne, pa makar i besmislene doživljaje. Primjerice, zatvaranje zatvora pa otvaranje hotela u bivšim zatvorima i nije osobito originalan postupak. Dok neki naši osuđenici uspješno bježe od zatvora, drugi masno plaćaju kako bi se osjećali kao zatvorenici, i po par stotina britanskih funti na dan. Na ovoj poveznici The Telegrapha možete vidjeti prizore iz čak 19 takvih hotela otvorenih u Engleskoj, Njemačkoj, Latviji, Australiji itd.

Nekadašnji zatvori su odlično popunjeni, a i traži se ležaj više, kako se tvrdi.

-Ne treba biti zatvoren za nove ideje – pojašnjavaju stručnjaci za zatvorski turizam.

Ilustracija: Hotel, odnosno bivši zatvor u Bangkoku (foto: coconuts.co)

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI