Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
POLITIKA
Militantni Stevo Culej i naoružavanje Hrvata

Militantni Stevo Culej i naoružavanje Hrvata

Saborski zastupnik Stevo Culej, vinkovačka perjanica autentičnog HDZ-a, danas je u Saboru nadmašio samog sebe. U raspravi o prijedlogu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, Culej je dao apsolutnu podršku zakonu. Napose, ako bi zakon, kako je rekao, olakšao da “svaki psihički i fizički zdrav Hrvat, koji se nalazi u pograničnim dijelovima s bivšom neprijateljskom Srbijom, ima oružje pod kontrolom i pri ruci, jer tko zna što donosi noć i budućnost”. Nekim ljudima u ovoj zemlji, pače, zastupnicima, rata nikad dosta…

Stvar je, kako to u hrvatskom parlamentu često biva, brzo izmakla kontroli, i krenule su povijesne reminiscencije u kojima se militantni Culej, bravarsko-policijske struke ( kako stoji na stranicama Hrvatskog sabora),  dohvatio uloge SDP-a uoči rata 1991., i optužio pripadnike te stranke za razoružavanje Hrvatske. Jer, dobacio je,” to je njihov stil, razoružaj Hrvata i naoružaj nekog drugog”. A zbog takve politike, ustvrdio je, Hrvatska je morala kupovati skupo oružje na crnom tržištu.
Culejev ispad SDP-ov Nenad Stazić nazvao je opasnim i direktno fašističkim, jer što je drugo do li fašizam, zagovaranje naoružavanja pripadnika samo jedne nacionalnosti, isključivo hrvatske. – Kako biste vi utvrdili tko je Hrvat a tko nije, ne možete DNK analizom, ili bi po imenu, pa bi Štefu i Stjepanu dali oružje, a Stevi ne bi – kazao je Stazić i zaključio: Vi time pozivate da se dade oružje onome tko je neki dan napao na Dolcu Pupovca, jer nije trebao baciti na njega paradajz nego bombu. To vi zazivate!
Prijedlog zakona bio je tek okidač, sasvim prikladno onomu što tematizira, da bi krenula rasprava o “istočnom grijehu SDP-a” i tome tko je 90-te razoružavao Hrvatsku, a zbog čega se našao uvrijeđen SDP-ov Gordan Maras. S druge strane, Culeja je kolegijalno zaštitio predsjedavajući Sabora Milijan Brkić, tvrdnjom kako je ovaj HDZ-ov zastupnik govorio samo “povijesne istine”. Kojih se, potom, dohvatio i Ivan Pernar ( Živi zid ), pozivajući se na Wikipediu, sudeći po kojoj su se “gospoda iz SDP-a onda zalagala za razoružavanje Hrvatske, a čini se da im je to i danas trn u oku”. Valjda i Pernar misli da bi pogranične Hrvate trebalo naoružati, ili možda sve Hrvate, ma gdje bili…
I dok je Maras potezao kao argument zasluge Ivice Račana u osamostaljenju Hrvatske, što mu je, naglasio je, priznao i Franjo Tuđman, dotle se Brkić trudio dokazati da je u to vrijeme bio SKH koji je odgovoran za razoružanje Teritorijalne obrane. A da toga nije bilo, oružje bi, rekao je Brkić, došlo u ruke hrvatskih branitelja.
Na “povijesne istine” o razoružavanju Hrvatske nadovezali su se i Ivan Šuker ( HDZ ) i Peđa Grbin ( SDP ), pri čemu se jedan (Šuker ) bavio “istinama” iz 90-ih, a drugi ( Grbin) iz 2011., da bi poentirao porukom: “Neka prostitucije rade svoj posao”, aludirajući na najnoviju aferu “probijanja sustava” u kojoj je središnja figura upravo potpredsjednik Sabora, Plenkovićev zamjenik u HDZ-u, Milijan Brkić.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI