Neovisni novinarski portal
2.6.2020.
POLITIKA
Migrantska kriza na graničnom prijelazu Maljevac: Zašto bi htjeli ostati u zemlji gdje nas tuku dok pokušavamo prijeći granicu?

Migrantska kriza na graničnom prijelazu Maljevac:
Zašto bi htjeli ostati u zemlji gdje nas tuku dok pokušavamo prijeći granicu?

Migrantska kriza na graničnom prijelazu Maljevac (BiH ), nedaleko Kladuše, gdje se trenutno nalazi oko 200 izbjeglica odlučnih prijeći na hrvatsku stranu, tijekom dana je eskalirala. Migranti su probili kordon BiH policajaca i krenuli kamenjem na hrvatske policajce, pri čemu su dva zadobila ozljede i pružena im je medicinska pomoć.

Danas je i premijer Andrej Plenković komentirao događaje na graničnom prijelazu Maljevac, napominjući da su snage granične policije pojačane postrojbom specijalaca, te da će Hrvatska štititi hrvatsku granicu od ilegalnih ulazaka , poštujući pritom sve standarde međunarodnog humanitarnog prava.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović večeras je za RTL televiziju izjavio da su postojeće policijske snage na granici sposobne spriječiti nasilni prelazak granice, no ustvrdio je također, da ova situacija nije iznenadila hrvatsku policiju kao i nijedan drugi događaj u zadnjih godinu dana ( valjda otkako je on preuzeo ministarsku dužnost!). Božinović tvrdi da hrvatski policajci ne primjenjuju nikakve mjere nasilja, ali je njihov posao spriječiti upad na teritorij RH, kao što rade i sve druge policije uređenih država kad je u pitanju ilegalni prelazak granice. Napomenuo je i da nitko nije uspio nasilno ući na teritorij RH.

Demantirao je glasine koje su jutros proširene, kako će hrvatska policija otvoriti granicu, jer to nije točno i izbjeglice bi trebalo uvjeriti, kazao je, da na takav, nasilni način, neće provesti svoj naum.

– Policija ima svoje načine djelovanja, ne želimo dizati zidove, granični prijelaz je od 10 sati jutros zatvoren za promet i građani su upućeni na drugi granični prijelaz, Bogomolju. Hrvatska policija će provoditi sve što joj zakon nalaže jer je njezina uloga ustavom i zakonom definirana- poručio je ministar Božinović.

Bijes migranata s mrakom se postupno stišao, podigli su šatore i upalili vatru kako bi se tijekom još jedne noći koju kane provesti na otvorenom, zaštitili od hladnoće. Nitko od ovih migranata ne želi ući na tlo Hrvastke kako bi tu i ostao, jer, kako reče jedan od izbjeglih, ako ih ovdje tuku dok pokušavaju prijeći granicu, jasno je da to ne može biti zemlja u kojoj bi htjeli ostati. To je samo točka preko koje moraju prijeći kako bi se domogli cilja- Njemačke, Danske, Švedske, Norveške…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI