Neovisni novinarski portal
18.9.2020.
POLITIKA / ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Ispaljenje (foto MORH)

Mala zemlja za veliko ispaljenje:
Neka pati koga smeta, lansirana je – raketa

Ispaljenje (foto MORH)

Dok ovo pišemo, čuju se duboke, potmule detonacije, tresu se stakla na prozorima u Dalmaciji, primjerice u Šibeniku. Ljudi gledaju u oblačno nebo, i pitaju se: šta je ovo, gromovi… Iskusniji i nedavnim ratom opterećeni odmah prepoznaju zlokobne zvukove ispaljivanja teškog naoružanja iz daljine, pa onda detonacije eksplozija, trešnju, podrhtavanje… U isto vrijeme, u šibenskom arhipelagu prema Kornatima i dalje prema Svecu i Visu na laganom vjetru klize brojne jedrilice, a u Šibeniku između Zablaća i Zlarina pluta – jedan bijeli kruzer. A u daljini tutnje –  bombe.

Na idiotske, apsurdne i štetne politike u Hrvatskoj smo već navikli. No toga nikad dosta. Država čiji opstanak trenutačno ovisi o (inače štetnom) masovnom turizmu, jer su se lopovi i  polusvijet na pozicijama vlasti potrudili u par desetljeća iscijediti i uništiti glavninu gospodarstva, dok se u priobalju još lješkare turisti, priređuje masovnu vojnu vježbu, ispaljuje se rakete, granate, bombe…

Mala zemlja za veliko ispaljenje.

-Vidjeli smo jedno vrhunsko lansiranje… rakete… i… sa trideset kilometara. Pogodak točno u sridu. Čestitam vam na tome – rekao je jučer novinarima nakon ispaljenja jedne rakete Damir Krstičević , aktualni ministar obrane, general Hrvatske vojske i nekadašnji oficir bivše JNA.

Vijesti o ispaljenjima raketa, doduše nešto većih, često su se mogli čuti i na državnoj televiziji Sjeverne Koreje.

Ispaljenje (foto MORH)

Vijesti, dnevnici, prvi, drugi.., teme dana i noći na državnoj televiziji i radijima, tzv. javnom servisu koji učinkovito servisira propagandne potrebe vladajućih, danima epskim izvještajima bombardiraju  pučanstvo o velebnoj Združenoj intergranskoj sveobuhvatnoj vježbi Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga 18. 

Militarni igrokaz u državi čija se predsjednica, bivša dužnosnica NATO-a, rado fotografira s puškama i u kojoj bi, da si na vlasti, morao pojesti se, razmišljajući hoćeš li prije rješavati problem kaosa u zdravstvu, egzodusa stanovništva u daleke zemlje, ili pak zaostalog školstva, nereda u pravosuđu itd.

– Savjetnik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina i umirovljeni general Mladen Markač prisustvovat će u ponedjeljak, 15. listopada 2018., na završnom dijelu vježbe Velebit 18 – združena snaga na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju. Provedbu vježbe napadnih operacija koju će provesti više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona – planirana su gađanja iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, Panzer haubice 2000, samohodnih višecjevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja na promatračnici “Debela glava” na VP na Slunju promatrat će i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima – nastavljaju jutros s ispaljivanjem novih priopćenja iz MORH-a.

Ispaljenje (foto MORH)

To nije sve, nije ratna tehnika i tehnologija mirovala ni noćas. Kako kažu, letačke posade helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u sklopu vojne vježbe Velebit 18 – združena snaga izvele su u nedjelju, 14. listopada 2018., na vojnom poligonu “Crvena zemlja” kod Knina bojna djelovanja na ciljeve na zemlji u noćnim uvjetima.

I to u kninskom zaleđu, na rubnim dijelovima nacionalnih parkova, izvorišta rijeka iz kojih vodu pije pola Hrvatske.

I na koncu, koliko košta 72-satna vojna vježba u kojoj sudjeluje 5500 ljudi, gotovo svo raspoloživo brodovlje, letjelice, tenkovi, kamioni…?

Što se sve moglo s tim novcem? Tko to ugrožava hrvatsku nacionalnu sigurnost?

Teško ćemo doznati.

Neka pati koga smeta, lansirana je – raketa.

Mala zemlja za (pre)veliko ispaljenje.

Ispaljenje (foto MORH)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI