Neovisni novinarski portal
27.2.2020.
EKOLOGIJA
Kada će Dinara dobiti status Parka prirode? Kad zaštita prirodnih vrijednosti bude važnija od vojnog vježbališta…

Kada će Dinara dobiti status Parka prirode? Kad zaštita prirodnih vrijednosti bude važnija od vojnog vježbališta…

Hoće li najviši hrvatski planinski vrh Dinara napokon biti proglašen Parkom prirode što bi mu jamčilo sustavniju zaštitu, pa makar takva inicijativa problematizira pitanje izmještanja vojnog poligona na Crvenoj zemlji, ili će “vojna pitanja i interesi” ostati iznad interesa zaštite prirode? To pitanje već niz godina muči mnoge ekološki osviještene građane koji priželjkuju Knin više kao turistički, nego kao vojni grad, a ovih dana ga je, kako piše kninski portal HukNet, aktualizirala Ekološka udruga Krka, izravno se obraćajući Ministarstvu zaštite okoliša i energetike radi očitovanja o perspektivama Dinare kao zaštićenog područja.

Eko udrugu Krka na reagiranje je potakao ponešto ogorčeni tekst na Huknetu u kojem se apostrofiraju zapreteni turistički potencijali dinarskog masiva u korist vojnih manevara koji svako malo Kninjanima ograničavaju i zabranjuju kretanje na Crvenoj zemlji. Pomalo rezignirano u motivirajućem članku Hukneta, uz ostalo, stoji: Hoćemo li ikad mi Kninjani i svi oni koji vole Knin uspjeti izlobirati u Zagrebu da se vojska makne na prikladniji poligon – negdje drugdje u Hrvatskoj – i ustupi mjesto Parku prirode?
Kninska ekološka udruga  zatražila je konkretan i precizan odgovor o tome dokle se stiglo s procedurom proglašenja Dinare zaštićenim područjem. No,  dobili su tek naznaku , više nego obećanje, da će se u konzultacijama s nadležnim ministarstvom pitanje eventualnog izmještanja vojnog poligona staviti na dnevni red…

Inicijativa o proglašenju Dinare zaštićenim područjem, nije novog datuma. No, godinama kao da se preko nje olako prelazilo, kao da se nikome sa zaštitom Dinare nije žurilo.

Na pismo-apel kninske udruge, koje potpisuje tajnica Inga Kukolj, stigao je odgovor pomoćnika ministra zaštite okoliša Igora Kreitmeyera koji podsjeća kako su prve radnje na ovoj inicijativi, kojoj je cilj masiv Dinare staviti u jednu od kategorija zaštite, pokrenute još 2010., da bi u prosincu 2013. tadašnji Državni zavod za zaštitu prirode ( danas Hrvatska agencija za okoliš i prirodu- HAOP) izradio stručnu podlogu za zaštitu Dinarskog masiva u kategoriji parka prirode. A u kolovozu 2018. , na inicijativu šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i kninskog gradonačelnika Marka Jelića, održan je sastanak s ministrom Tomislavom Ćorićem o toj temi. U rujnu je zatraženo očitovanje Splitsko-dalmatinske županije o pokretanju postupka zaštite Dinare, s napomenom da se u komunikaciji s predstavnicima lokalne vlasti identificiraju mogući problemi i planovi razvoja s obzirom na ograničenja koja diktira zaštita prirode unutar stručnom studijom predloženih granica parka.Trenutno se, naveo je u očitovanju pomoćnik ministra Kreitmeyer, čekaju povratne informacije iz Splitsko-dalmatinske županije.

-Napominjemo kako je masiv Dinare, Uredbom o ekološkoj mreži (Narodne novine, br. 124/13 i 105/15) uvršten u europsku ekološku mrežu Natura 2000, čiji je cilj očuvanje i ostvarivanje povoljnog stanja divljih vrsta ptica i drugih vrsta i stanišnih tipova od interesa za Europsku uniju tako da izjava da Dinara nije zaštićena ni u kojem obliku ne stoji- ističe se iz Ministarstva te konstatira kako je jedan od razloga zbog kojih Dnara dosad nije proglašena parkom prirode upravo vojni poligon Crvena zemlja. Naime, prema Zakonu o zaštiti prirode nije moguće proglasiti zaštićeno područje tamo gdje se nalazi vojni poligon. Rješenje je u izmještanju poligona ili smanjenju njegovog obuhvata, a to je, pak, u ingerenciji drugog ministarstva s kojim treba otvoriti proces konzultacija o tim opcijama- pojašnjava u odgovoru pomoćnik ministra Igor Kreitmeyer.

To može značiti samo jedno: proglašenje Dinare Parkom prirode je na “dugom štapu”, pogotovo s obzirom na visokokotirajuće dionice ambicioznog ministra obrane Damira Krstičevića u Vladi. Teško da će se “pobjednička hrvatska vojska” tako skoro odreći svoga kinskog poligona, osim ukoliko joj se ne osigura neko drugo prikladno vježbalište takvih karakteristika i ranga…

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI