Neovisni novinarski portal
18.7.2019.
KRONIKA 112
Ivo Sanader proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora

Ivo Sanader proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader u ponovljenom je suđenju proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog ratnog profiterstva.  U slučaju HEP-Dioki Sanader je oslobođen optužbi baš kao i njegov suokrivljenik Robert Ježić.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić u presudi je navela i da Sanader državi treba vratiti tzv. nepripadnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna.
Sud je zaključio da je dokazano ratno profiterstvo i da je Sanader beskrupulozno doprinio destrukciji demokratskog sustava, srozavanju gospodarstva i ugleda države te da je iskoristio ratno stanje za osobno bogaćenje, stoji u presudi.
U aferi Hypo, Uskok je teretio Sanadera da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter.

HEP-Dioki: Sanader i Ježić oslobođeni optužbi za prodaju jeftine struje

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i njegov suokrivljenik Robert Ježić danas su nepravomoćno oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske eloktroprivrede (HEP) i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki. I ovo suđenje vodila je sutkinja Jasna Galešić.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI