Neovisni novinarski portal
26.3.2019.
IZDVOJENO
In memoriam: Gordan Baraka, kapetan, političar i poduzetnik na svojoj zadnjoj plovidbi

In memoriam:
Gordan Baraka, kapetan, političar i poduzetnik na svojoj zadnjoj plovidbi

Rano jutros, u Zagrebu je iznenada, u 71. godini, preminuo bivši šibensko-kninski župan, kapetan duge plovidbe i poduzetnik Gordan Baraka.

Vijest o njegovoj smrti preplavila je začas društvene mreže, a prva ju je objavila Udruga pomorskih kapetana i časnika iz Šibenika na svojoj službenoj Facebook stranici. Baraka je bio kapetan, poduzetnik, i političar, iako ovo potonje s najmanje žara i ambicije.
Plovio je sve do potkraj 80-ih godina prošlog stoljeća kad se usidrio u rodnom gradu i odlučio okušati u poduzetničkim vodama. Osnovao je agenciju za posredovanje u zapošljavanju pomoraca “Adria Mar”, pokrenuo turističku agenciju “Mag Tours”, a uspješno je vodio i Pučko otvoreno učilište “Libar” na kojem su brojni pomorci stekli nužno obrazovanje i dobili “matrikule”.
U politiku se uključio nakon Domovinskog rata, kao član HDZ-a, iako je njegov prvi politički izbor ranih 90-ih bio HDS Marka Veselice. Tek s HDZ-om je dobio pravu priliku da se okuša u politici, kada postaje župan, ali ne zadugo, jer se nije uklapao u klasični profil HDZ-ovog političara. Vrlo dobro je kao župan surađivao i s drugim strankama, lijeve i desne opcije, nije bio politički ostrašćen i isključiv i to ga je na kraju stajalo pozicije župana, bez koje ostaje nakon previranja i sukoba u stranci. Bio je to i njegov razlaz sa HDZ-om, a nešto kasnije još jednom će se okušati u politici, ali ovaj put s “pravašima”. No, nikad više nije se ozbiljnije posvetio politici, nego se, naprotiv, okrenuo poduzetništvu i vinarstvu.
Nedaleko Šibenika ( blizu gradskog naselja Jadrija) imao je poljoprivredno dobro ( Prižba ) gdje je otvorio i vinariju Baraka, i pokazalo se da je puno bolji i uspješniji vinar nego političar. Njegova su vina osvajala nagrade, a kapetan je našao svoj mir i preokupaciju “na kraju”. Sve dok ga bolest nije iznenadila…

Adio, kapetane, i mirno ti more.

Foto: Duško Jaramaz, Pixell

VEZANE VIJESTI