Neovisni novinarski portal
26.3.2019.
EKOLOGIJA / eu
Foto: Greenpeace

Europska unija zabranjuje plastične proizvode za jednokratnu uporabu

Foto: Greenpeace

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su usvojili Direktivu o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš, a kojom se predlaže potpuna zabrana dijela plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Sve to zbog sve veće količine štetnog plastičnog otpada na europskim obalama i u morima. Zabrana kreće od 2021. godine.

Podsjećamo kako je Europska komisija u svibnju predložila Direktivu o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš kojom se ograničila na deset plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i ribolovni alat koji čine najveći dio otpada na europskim obalama i u morima. Na top listi deset nepoželjnih, kako smo već i pisali, našli su se štapići za uši, plastični pribor za jelo, slamke, štapići za miješanje pića te držači za balone, odnosno plastični predmeti za koje na tržištu postoji dostupna “neplastična” alternativa.
Ti proizvodi bi na tržištu EU-a trebali biti zabranjeni od 2021. godine. Na inicijativu Zelenih/ESS-a na popis zabranjenih dodani su i proizvodi od tzv. OXO plastike. OXO plastika je promovirana kao biorazgradiva, a riječ je o vrsti plastike kojoj su dodane određene kemikalije i soli metala kako bi se ubrzala oksidacija i proces prirodne degradacije. Međutim razgradnjom i te vrste plastičnih proizvoda u okolišu ostaju mikrofragmenti odnosno mikroplastika.
Direktiva o plastici u slučaju plastičnih proizvoda za koje ne postoje alternativa, kaže da države članice trebaju smanjiti njihovu upotrebu za barem 25% do 2025. godine. To se odnosi na jednokratnu ambalažu brze hrane, ambalaže za voće, povrće, deserte ili sladolede. Prema danas usvojenoj Direktivi, države će morati organizirati prikupljanje 90 posto jednokratnih plastičnih boca za napitke, primjerice putem povratne naknade.
Europarlamentarci su se složili i kako predložene mjere trebaju pokriti i otpad od duhanskih proizvoda, posebno filtere od cigareta koji sadrže plastiku. Jedan opušak cigarete može zagaditi između 500 i 1000 litara vode,a opušci cigareta su u ukupnoj količini jednokratnog plastičnog otpada druga najbrojnija skupina proizvoda. Plan je smanjiti takav otpad za 50 % do 2025. odnosno 80 % do 2030. godine.
Zemlje članice također trebaju osigurati da se godišnje prikuplja najmanje 50 % izgubljene ili napuštene ribolovne opreme koja sadrži plastiku, s ciljem recikliranja od najmanje 15% do 2025. godine.
Za kraj spomenimo i kako je za Direktivu o plastici glasao 571 zastupnik, 53 ih je bilo protiv, a 34 suzdržanih.
Last but not least : Nakon usvajanja Direktive o plastici u Parlamentu, 6. studenog započinju pregovori s Europskom komisijom i Vijećem EU-a, tzv. trijalog, kako bi se konačni tekst Direktive usvojio u 2019. godini.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI