Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
SCENA
Sve, samo ne romantika

Biografija grupe Elemental izlazi 14. studenog, prednarudžbe već počele

Sve, samo ne romantika

Autor biografije, koja izlazi u povodu 20 godina Elementala, novinar je portala TRIS, Marko Podrug.

Elemental, jedan od najuspješnijih hrvatskh bendova ima knjigu. Točnije, biografiju. Knjiga pod nazivom „Sve, samo ne romantika“ izlazi 14. studenog, a prvo predstavljanje biografije dogodit će se na ovogodišnjem Interliberu na zagrebačkom Velesajmu. No prednarudžbe su već krenule i to na ovom linku.
Autor biografije je Marko Podrug, šibenski novinar koji je svojim radom obilježio desetak novinskih redakcija. Rođen u Splitu, diplomirao na FPZ-u u Zagrebu, Podrug je jedan od urednika portala Ravno do dna i novinar neovisnog portala TRIS.
– Priča o Elementalu je priča o ljudima, prijateljstvima, ljubavima, rastancima, svađama, pomirenjima i, dakako, o uspjehu. I to o onom zdravom uspjehu, uspjehu do kojega se došlo talentom, ali i udarničkim radom i vizijom od koje članovi benda ne odustaju ni danas. Zbog svega toga, biografija Elementala napisana je poput romana, sa svim svojim dramaturškim elementima. Na moju sreću, bivši i sadašnji članovi benda nisu imali problema s ironijskim odmacima, prijateljskim kritikama i šalama na njihov račun, stoga je ovu knjigu zapravo bilo zabavno stvarati. Nadam se da će je biti zabavno i čitati – komentira autor.
Na 256 stranica knjige, nit vodilja bila je opisati stvari kakvima su doista bile, a ne pričati bajke o uspjehu. Iako, nakon čitanja, i nakon što postane jasno kroz što je sve Elemental prolazio u 20 godina trajanja, koliko je puta bio blizu raspada, ovo je, na kraju, i priča o uspjehu.

Sve, samo ne romantika

Kako je ljubav kumovala osnivanju Elementala?Jesu li Remi i Shot bili ljubavni par? Kakve je traume izazvalo objavljivanje prvog albuma? Zašto bend nije vjerovao u Romantiku? Je li Elemental izdao hip-hop? Kakve veze s bendom imaju Severina, band Yammat, i na kojeg je političara Remi zalajala? Kako su uspjeli, kako su opstali i kad su se skoro raspali? Sve su to pitanja na koja knjiga „Sve, samo ne romantika“ daje odgovor. Na ta, ali i na mnoga druga. Također, knjiga dijelom donosi i uvid u nastajanje hrvatske hip-hop scene 90-ih godina.
Kako riječ biografija ima pomalo enciklopedijski prizvuk, možda je najbolje reći kako je ovo roman napisan uz iskrene razgovore s ljudima koji su kroz 20 godina doticali i stvarali bend, ali i bend njih.
Knjiga dolazi u prodaju 14. studenog, na dan promocije na Interliberu. No oni nestrpljivi ili pravi kolekcionari svoj primjerak mogu naručiti već danas, preko ovog linka, a svaki (pred)naručeni primjerak imat će svoj “kolekcionarski” broj, potpise članova benda i autora, te malo iznenađenje.
Knjiga je također uvod u vrhunac proslave dvadesete godišnjice Elementala koja će se dogoditi 14. i 15. prosinca u Tvornici Kulture. Dvodnevni spektakl naziva “XOXO” grupa je zamislila u netipičnoj izvedbi – prvi dan, pod imenom “Naš koncert”, Elemental će pripremiti listu pjesama po svom izboru i guštu i koje su njima obilježile sve ove godine u bendu, dok će za drugi dan, za nastup nazvan “Vaš koncert” publika sama slagati listu pjesama koje su obilježile njihovih dva desetljeća s bendom.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI