Neovisni novinarski portal
8.3.2021.
EKOLOGIJA / PRIOPĆENJE
Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

Zero Waste Hrvatska:
Čemu služi Ministarstvo zaštite okoliša kada ono nema namjeru štititi okoliš, već mu sustavno nanositi štete?

Karepovac/Foto TRIS/G. Šimac

Okolišne udruge i građanske inicijative iz čitave Hrvatske okupljene u koaliciju “Zero Waste Hrvatska” upozoravaju javnost na široke posljedice nerazumnog forsiranja izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom i pozivaju na razrješenje dužnosti ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića.

Koalicija Zero Waste Hrvatska pozvala je premijera Andreja Plenkovića da razriješi dužnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića jer se, kako ističu, pokazao nesposobnim riješiti problem gospodarenja otpadom i jer “nerazumno forsira izgradnju regionalnih centara za gospodarenje otpadom” umjesto poboljšanja sustava odvojenog prikupljanja, recikliranja i kompostiranja. Iz Zero Waste Hrvatska podsjetili su i kako je Europska komisija upozorila da postoji mogućnost kako Hrvatska neće ispuniti zadane ciljeve recikliranja do 2020. godine.
– Europska Komisija u svom je izvješću istaknula kako je Hrvatska jedna od članica kojoj prijeti vrlo velika opasnost da neće ispuniti ciljeve recikliranja do 2020. godine, što znači da na adrese građana i građanki uskoro stižu kazne u vidu višestruko većih mjesečnih računa za otpad. Te će kazne najviše pogoditi odgovorne građane/ke koji žele odvajati i reciklirati otpad, ali im neodgovorni gradovi i općine, zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša nisu omogućili dovoljno dobar sustav, ističe se u priopćenju Zero Waste Hrvatska.
U izvješću Europske Komisije iznosi se niz kritika na postojeći sustav: “odvojeno prikupljanje otpada koji se može reciklirati, uključujući biootpad, još uvijek učinkovito ne provodi”; “ekonomski poticaji za građane i jedinice lokalne samouprave još nisu uvedene”;”potrebna je revizija prioriteta trošenja sredstava iz EU fondova jer su sadašnji usmjereni na izgradnju centara dok bi trebali biti na odvajanje otpada za recikliranje i biootpada”.
Europska Komisija je i prije više od dvije godine reagirala na štetne planove Vlade RH i županija za izgradnju 13 megacentara za gospodarenje otpadom (CGO), kazavši da oni u opasnost dovode ispunjavanje EU obveza koje se odnose na odvojeno prikupljanje otpada, podsjećaju iz Zero Waste Hrvatska:
“To upozorenje ignorirano je, kao i višegodišnja upozorenja od strane okolišnih udruga, građana i struke. Umjesto da odustane od gradnje novih centara te poboljša sustav odvojenog prikupljanja, recikliranja i kompostiranja, Ministarstvo potiče ulaganja više milijardi kuna u preostalih devet CGO-a, iako je njihova nefunkcionalnost i štetnost jasno vidljiva na primjeru prva dva izgrađena (Marišćina i Kaštijun).
Oni imaju problem sa prekapacitiranošću, smradom, zagađenjem, skupoćom za JLS te nemogućnošću plasmana nekvalitetnih produkata (RDF, SRF). Centre vode tvrtke kojima upravljaju županije i bogate se pojedinci, što se prokazalo na slučaju Piškornice u kojoj je direktor (ujedno i direktor Grupacije svih CGO) sam sebi isplaćivao milijunske bonuse za nerad i zagađenje okoliša.
Ministarstvo više od godinu dana na sva zvona najavljuje nikad raspisane natječaje za sufinanciranje hitno potrebnih sortirnica, kompostana i centara za ponovnu uporabu otpada, a istovremeno donosi brojne štetne odluke. Primjerice, izmjene Zakona u koji se unose odredbe da JLS moraju svoj otpad predavati u centre, usvajanje zaključka o potrebi izrade studije za uspostavu sustava energetske oporabe (spaljivanja) otpada u RH te prošlogodišnje Odluke o PGO koja, bez revizija i studija, dalje gura sporne lokacije, potiče zastarjelu tehnologiju i definira velike kapacitete CGO. Također, Ministarstvo vodi niz sporova s građanskim inicijativama i udrugama civilnog društva, poput sporova oko centara u Lećevici i Lučinom Razdolju, a studije izvedivosti, koje definiraju važne parametre za kvalitetu života građana_ki, ne želi uputiti u javnu raspravu ili barem dati na javni uvid, pribojavajući se nemogućnosti odgovora na valjanu argumentaciju struke i građana/ki.
Čemu služi Ministarstvo zaštite okoliša kada ono nema namjeru štititi okoliš, već mu sustavno nanositi štete? Sve pobrojane činjenice pokazuju da je ministar Ćorić svojim odlukama pokazao nesposobnost za rješavanje problema te zanemario svrhu Ministarstva zaštite okoliša. Pozivamo premijera da ga zasluženo razriješi dužnosti, a budućeg minstra/icu da radi u korist javnog interesa i zaštite okoliša.
Ministarstvo mora poštovati upozorenja Europske Komisije, ogorčene javnosti i zdravog razuma, te umjesto stvaranja privida i hvaljenja da ulaže u kružno gospodarstvo odustati od izgradnje preostalih centara i početi provoditi konkretne mjere kako bi se osigurao dostupan, isplativ i decentraliziran sustav odvajanja i recikliranja. Time bi se ispunili ciljevi i izbjegle ogromne kazne koje će u suprotnom morati platiti građani i građanke”, stoji u priopćenju Zero Waste Hrvatska koje potpisuju:
Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia
Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce
Građanska inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo
Krizni Eko Kaštelanski Stožer
Krizni Eko Stožer Varaždin
Krizni Eko Stožer Marišćina
Krizni eko stožer Zagreb
Krizni Eko Stožer Split

Udruga za zaštitu okoliša Resnik
Srđ je naš
Zelena Piškornica

Udruga eko Zagreb
Eko breza Varaždin
Udruga Okoliš
Građanska inicijativa Karlovac
Zmajevac

Rast         
Zvona Kaštela
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI