Neovisni novinarski portal
25.5.2020.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Foto: NP Krka

Predstavljen projekt “Krka bike”:
470 km biciklističkih ruta kroz Nacionalni park „Krka”

Foto: NP Krka

Krka bike: 470 km biciklističkih ruta kroz Nacionalni park “Krka” novi je projekt Parka koji je danas predstavljen u novouređenom posjetiteljskom centru u Laškovici.

Uz dvadeset devet kilometara postojećih pješačkih staza, NP “Krka” postaje velika rekreativna zona za lokalno stanovništvo i nezaobilazno odredište za sve ljubitelje aktivnog boravka u prirodi. To se posebice odnosi na srednji i gornji tok rijeke Krke, koji zbog konfiguracije terena i prirodnih fenomenima u okruženju, pružaju brojne mogućnosti za bavljenje sportom. Svaki posjetitelj može kreirati vlastiti itinerar obilaska Parka: vožnju bicikla, izlet brodom ili pješačenje poučno-pješačkim stazama.
-Projekt biciklističkih ruta dugogodišnja je vizija JU NP “Krka”, koja je sada ostvarena. Želja nam je bila ponuditi raznolikost sadržaja, nove oblike posjećivanja, pogotovo one koji se odnose na aktivni boravak u prirodi. Nacionalni park “Krka” ima veliki potencijal kao rekreativno područje. Moramo biti motivator za kretanje svim ljudima koji tu žive i razvijati oblik posjećivanja koji je kompatibilan s resursom kojim upravljamo, a to su upravo pješačenje i biciklizam, koji imaju najmanji utjecaj na prirodu.  Vjerujemo da će Krka bike produljiti boravak posjetitelja i na nekoliko dana, što će doprinijeti i održivom razvoju cijelog područja”, istaknuo je ravnatelj JU NP Krka Krešimir Šakić.

S predstavljanja projekta Krka Bike/Foto: NP Krka

Za cjelokupni projekt izdvojeno je nešto više od 454 tisuće kuna, što između ostaloga uključuje, izradu studije rizika i GPS tragova biciklističkih putova i izradu i postavljanje cikloturističke signalizacije.
U Parku je ukupno četrnaest biciklističkih ruta, od toga pet MTB ili brdsko-biciklističkih, tri Road ili cestovnih i šest Track ruta za ugodnu obiteljsku vožnju. Najduža je takozvana “kraljevska ruta” (95,1 km) koja počinje ispred ispostave Parka u Skradinu, prolazi kroz mjesta Rupe i Kistanje a završava u Burnumu. Na povratku u Skradin spušta se dva puta u kanjon rijeke Krke (na slap Brljan i Roški slap), te se poslije Laškovice istim putom vraća u Skradin. Najkraća biciklistička ruta (8,6 km) od Skradina uz Krku uzvodno vodi do Skradinskog buka. Rute su formirane kao kružne kako bi omogućile korisniku da se vrati na početnu točku.
-Tri su početne i ishodišne točke svih ruta: Ispostava Parka Skradinu, posjetiteljski Centar kretanja u Laškovici i Eko kampus “Krka” u Puljanima. Cestovnu rutu karakterizira vožnja sportskim cestovnim biciklima po kvalitetnim asfaltiranim cestama, na rutama iznadprosječne ukupne duljine i različitih visinskih profila. Namijenjena je aktivnim sportašima koji traže fizički zahtjevne sportske izazove. Treking & obiteljska ruta predstavlja vožnju treking, brdskim ili city biciklima po asfaltiranim cestama i kvalitetnim makadamskim putovima, s blagim usponima i padovima, bez tehnički zahtjevnih dijelova, a namijenjena je obiteljima s djecom te manje aktivnim rekreativcima svih dobi koji žele uživati u prirodi. Brdsko-biciklistička ruta uključuje vožnju brdskim biciklima po uređenim i neuređenim šumskim stazama, različitim putovima, s usponima i spustovima koji mogu imati i veći nagib. Namijenjena je biciklistima s dobrom fizičkom kondicijom i naprednim vještinama upravljanja biciklom, detaljno je pojasnio rute Marko Fržop, vanjski suradnik na projektu.

Foto: NP Krka

Na rutama je postavljena propisana cikloturistička signalizacija a posjetiteljima su dostupne i brošure s detaljnim opisom, fotografijama, kartama i GPS koordinatama ruta.
-Analizom prijedloga ruta i postojećeg stanja na trasi utvrđene su terenske mogućnosti vođenja staza, moguće dionice i visinski profili postojećih staza, karakteristike javnih prometnih površina kojima rute prolaze i njihova nadležnost. Analiza mogućih ruta izvršena je metodom polaganja predloženih ruta na kartografske podloge i metodom terenskog snimanja ruta uređajem za satelitsko pozicioniranje. Napravljena je i studija rizika, kako bismo omogućili maksimalnu sigurnost u vožnji te je postavljeno preko 300 znakova,kazao je vanjski suradnik na projektu Ozren Pleše.
“Na svakoj od biciklističkih ruta posjetiteljima se otkrivaju spektakularni prizori rijeke, vidikovci s kojih pogled oduzima dah i navodi na razmišljanje o snazi prirode i važnosti njezina očuvanja. Ljubitelji vožnje na dva kotača, pedalirajući rutama Nacionalnog parka „Krka”, uz adrenalinski naboj što ga stvara vožnja niz strme padine ili pak mirni prolazak kroz pitome drage, mogu steći neposredan uvid u bogatstvo flore i faune vodenih i kopnenih staništa”, ističu iz NP Krka.
Kakav vas doživljaj očekuje kada ljepote NP Krka odlučite otkrivati vozeći bicikl pogledajte u promotivnom videu, a katalog biciklističkih ruta možete preuzeti na ovoj POVEZNICI.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI