Neovisni novinarski portal
19.9.2020.
POLITIKA
Nasilje nad neistomišljenicima: Pupovac zasut otpacima hrane iz istih razloga kao svojedobno Ante Tomić fekalijama

Nasilje nad neistomišljenicima:
Pupovac zasut otpacima hrane iz istih razloga kao svojedobno Ante Tomić fekalijama

Napad na saborske zastupnike srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru, SDSS-ovce Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, usred Zagreba, na tržnici Dolac, posljedica je dugo stvarane i tolerirane atmosfere netrpeljivosti, nacionalne nesnošljivosti i isključivosti. Govor mržnje eskalirao je u čin nasilja. Ovog puta manjinski zastupnici gađani su ostacima hrane, drugi put to može biti kamen ili kakvo još ubojitije sredstvo. I kao što su danas meta Pupovac i zastupnici srpske manjine, sutra mogu biti, kao što su i dosad povremeno bili, pripadnici većinskog, hrvatskog naroda s čijim se stajalištima “junaci iz zasjede” ne slažu. Sjetimo se samo kible fekalija izlivene, usred Splita, na glavu pisca i novinara Ante Tomića, da prostite- Hrvata…

Jer, barbarski čin nasrtaja na predsjednika SDSS-a i čelnika Srpskog narodnog vijeća, djelo je onih koji svijet vide crno-bijelo, a Hrvatsku kao državu u kojoj Hrvati imaju majoritet po sebi, kao većinski narod, a građani srpske i ostalih nacionalnosti minoritet koji po automatizmu znači i manja ljudska i građanska prava, inferiornost i poslušnost većini. Svi Srbi su, za takve domoljubne Hrvatine, zločinci i neprijatelji, a svi Hrvati , ako su egzaltirani domoljubi s desnicom na srcu, onda su i junaci i građani prvog reda, neovisno o tome jesu li počinili zločine. Ako jesu, oni im se moraju tolerirati jer su, makar i nedužne civile, ubijali zbog sigurnosnih i “viših domovinskih razloga” … S takvim nakaradnim, posve pomaknutim i neciviliziranim stajalištima, Hrvatska nema šanse postati uređena pravna država, multietnička i multikulturalna zajednica svih svojih građana.
Pozicija i opozicija su, javlja Hina, osudile napad na Pupovca i njegovog stranačkog kolegu, a predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je nakon incidenta razgovarao s Pupovcem, napad je ocijenio nedopustivim.
– Osuđujemo svaki oblik nasilja te očekujemo- priopćili su iz Vlade- da policija utvrdi sve okolnosti i pronađe odgovornu osobu za napad.
HSS je izrazio razočaranost zbog incidenta te konstatirao kako je taj primitivni čin produkt probuđenih duhova prošlosti koji su u današnjoj Hrvatskoj sve jači, a ako počinitelji ne budu brzo razotkriveni i primjereno kažnjeni, može se, smatraju u HSS-u, očekivati dodatnu eskalaciju nasilja.
Osudama se pridružio HNS i IDS koji je, pak, poručio akterima na vlasti da “zdravo društvo i ugled Hrvatske vrijede daleko više od nekoliko glasova”, te su izrazili uvjerenje kako je ovaj primitivni obračun s neistomišljenicima, otvorena manifestacija mržnje i netolerancije, zapravo logična posljedica normalizacije radikalne, nasilne retorike u hrvatskom javnom prostoru.
– To je slika i prilika vladine ignorantnosti i nezainteresiranosti da se obračuna s netolerancijom i fašizmom u Hrvatskoj- smatraju u IDS- u i GLAS-u.
I manjinski saborski zastupnik Veljko Kajtazi pozvao je hrvatske institucije na žurno djelovanje, otkrivanje i kažnjavanje počinitelja nasilja kojemu je i sam znao biti izložen na javnim mjestima.
Naposljetku, oglasio se i srbijanski predsjednik Aleksandra Vučić izražavajući žaljenje zbog napada na Pupovca i kolegu Miloševića, ali je dodao i kako neće “dolijevati ulje na vatru loših odnosa Srba i Hrvata”, jer od sukoba nitko neće imati koristi.
Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, zastupnike Samostalne demokratske srpske stranke, u petak, 28. rujna, iza 14 sati, nakon povratka sa sjednice Hrvatskog sabora, kod bistroa Amfora, na tržnici Dolac, nepoznati počinitelji zasuli su ostacima hrane.
-U jednom trenutku prof. dr. Milorad Pupovac osjetio je udarac u desnu stranu tijela, od vrata do zapešća desne ruke, te u trenutku kad se okrenuo vidio je da je pogođen sa većim i manjim ostacima hrane od kojih su se neki zadržali na njegovoj odjeći (mantilu), a neki (krupniji i krući) odbili su se od njegova vrata, ramena i ruku i rasuli po tlu- priopćili su iz SNV-a, apelirajući na mjerodavne institucije da žurno pronađu odgvorne za napad i oštro ih kazne imajući u vidu ” sve aspektne specijalne i generalne prevencije”- priopćeno je iz SNV-a
Samo koji dan ranije, ekipa desnih marginalnih ultraša, nakaćena na Thompsonov estradno-glazbeni opus, a predvođena HDZ-ovim radikalom i zastupnikom Stevom Culejom, proskribiranom SDP-ovim otpadnikom i onesviještenim domoljubom Zdravkom Tomcem, te vječitim, s političkom inferiornošću nikad pomirenim Antom Đapićem, te ridikuloznim “hitlerbrkom” Markom Skejom, prijavila je ( tužila) zbog uvrede i klevete glavnog urednika SNV-ovog Biltena br. 14, Sašu Miloševića i autoricu Biltena Tamaru Opačić. Optužili su ih da svaku njihovu javnu kritiku prema “agresorskom ponašanju” smatraju napadom na srpsku zajednicu, govorom mržnje i prijetnjom nasiljem.
A kako je riječ mahom o “časnim ljudima koji imaju iza sebe znanstvene radove, umjetnička djela i zasluge u stvaranju države”, kako veli njihov pravni zastupnik Mate Knezović, smatraju da hrvatski intelektualci i hrvatski narod ne smije više šutke prelaziti preko klevetanja ove skupine, ali i hrvatskog naroda i države. Hrvatski narod to više ne smije tolerirati, poručuju. Gdje je to većinu ugrožavala manjina…?!
Prije Culej-zdruga, krenula je kampanja, navodno braniteljskih udruga, da se na dnevni red Hrvatsko sabora stavi “lik i djelo” zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca, njegova stajališta i njegove politike, njegova očitovanja o Domovinskom ratu, Oluji i politici Aleksandra Vučića. Bio je to poziv na svojevrstan linč, kojeg srećom, vladajuća koalicija s Plenkovićem na čelu, nije dopustila, svjesna opasnosti koju ta vrst govora ulice u parlamentu znači za društvo i njegove kakve-takve demokratske stečevine.
Sve ostalo je povijest…

Milorad Pupovac (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI