Neovisni novinarski portal
25.3.2019.
(NE)RED
Ilustracija

Komunalno neredarstvo i Dnevna doza splitskog nereda:
Postavljamo svoj štekat na rivi, ponesite stolice…

Ilustracija

Za otprilike deset minuta na splitsku rivu će biti postavljen još jedan štekat (terasa). I to uz more. Još jedan štekat u šumi, moru i džungli terasa kafića, restorana, winebarova, pivnica i sl. koji okupiraju splitski gradsku jezgru, uličice, kale, trgiće i trgove, spomenike kulture, obalu, parkove, rijetke zelene površine itd. Kao što je to slučaj s velikim brojem štekata u Splitu za koje, kako se tvrdi, dozvole nauštrb javnih površina najčešće dobijaju razni tzv. poduzetnici bliski vladajućem HDZ-u i Kerumovom HGS-u, ni za ovaj štekat neće se plaćati nikakva naknada, kako najavljuju postavljači štekata. Pa kakva je to onda vijesti?

Ipak je vijest. Naime ovaj put štekat neće postaviti nitko od nećaka, kumova, zetova, strina, kćerki i svojte političara ili pak oni sami, nego skupina građana Splita koji su nezadovoljni sveobuhvatnim komunalnim neredom i neizdrživoj jagmi za javnim prostorom uslijed prekomjerne turističke eksploatacije splitske gradske povijesne jezgre. Savjesni građani koji žele više reda u svojemu gradu i ‘normalnije’ uvjete života za domoroce, te raskrinkavanje nepotizma, klijentelizma i korupcije u dodjeli javnih površina, okupljaju se i svoje stavove artikuliraju putem Facebook stranice:  Dnevna doza splitskog nereda (Komunalno neredarstvo). 

Dostava (foto TRIS/G. Šimac)

– Dok ostali ugostitelji plaćaju najam za štekat mi smo odlučili u stilu poduzetnika novog kova bez da imamo odobrenje Grada Splita i ugovor s istim, otvorit štekat nasrid Rive. Za početak nam fali malo stolica pa za svaki slučaj ponesite vlastitu, kako bi sigurno imali mjesto na štekatu. Da nismo mi vesla sisali i da imamo poduzetničkog duha pokazuje i činjenica da smo odabrali poziciju prvi red do mora i do javne špine s koje možemo beskonačno uživati u vodi na račun Grada. Vidimo se 12:00 h na Rivi. Popit ćemo piće, proćakulat o našem malom mistu i usput biti dio teatra apsurda zvan Split – pozivaju iz Dnevne doze splitskog nereda. 

A o posvemašnjem neredu u Splitu i zagušenju turizmom pisali smo i mi niz puta, recimo lani u foto-tekstu Paštroć, u kojem smo upozorili , među ostalim i na  opasnost od brojnih dostavih vozila koji voze slalom između pješaka u središtu Splita. Točno godinu kasnije, jedan je dostavljač sa svojim kolicima pregazio rusku turistkinju i poslao je u bolnicu. Dogodilo se to i koji tjedan ranije, što je zabilježila snimka nadzorne kamere, srećom uz lakše posljedice:

[KAOS]Bilo je samo pitanje vremena… Sad čekamo da kao u Rijeci vlakić u pješačkoj zoni udari pješaka i vidili smo sve.

Objavljuje Dnevna doza splitskog nereda u Nedjelja, 5. kolovoza 2018.

– Stara gradska jezgra Splita (SGJ) zaštićena je kao kulturno dobro i svaki njezin dio. Odjel za komunalno gospodarenje prešutno, uz izjavu: Pusti ljude da nešto zarade,  zatvara oči na: štekate bez propisanih ugovora, nedozvoljeno puštanje glazbe, nedozvoljeno reklamiranje, nedozvoljenu opremu (suncobrani s reklamama i u nedozvoljenim bojama, ormari, reflektori, laserske i video projekcije….). Više od polovine ugostiteljskih objekata u jezgri ne podmiruje svoje obaveze prema Gradu. Više od polovine štekata nije obilježen s mesinganim oznakama koje označavaju prostor dozvoljen za postavljanje stolova. Više od polovice štekata postavljaju ugostiteljsku opremu ili stolove i stolice van dozvoljenog prostora. Nema grafičkog prikaza štekata u SGJ. Red i nered razlikuju se samo u jednoj riječi „NE“Hvala Andro Krstulović Opara što je omogućio kerumovcima besplatne štekate cijelo ljeto. Dok mi budale plaćamo svaku uplatnicu koja doma dođe..  – poručuju postavljači štekata.

Kako hrabre one koji im se namjeravaju odazvati  pomoći u postavlanju štekata: Ne morate se brinuti da će itko reagirati, ukloniti isti ili vas kazniti jer smo se svi učlanili u HGS pa Andro Krstulović Opara ne smi rič reć”.

‘Domorodac’ sjedi i puši, turisti prolaze (foto TRIS/G. Šimac)

-Štekat na Toću prijavljen je 24.07.2018. Od tad su prošla 44 dana, a štekat još uvijek stoji, dozvolu još nema. Pitate se kako to? Gazda je član HGS-a, a članska iskaznica te stranke je univerzalna dozvola za što god želite raditi u Splitu. Zato vidimo se na Rivi u  12 sati, bitno je da ne ostanete doma nego vi obični građani dođete i pridružite nam se. Stolica, bančić, kušin šta god dođite i proćakulajmo. Kad već nemamo moć išta promjenit bar se rugajmo nad vlastitom sudbinom – vele građani okupljeni na FB stranici Dnevna doza splitskog nereda.

Čini se kako je dio savjesnijih i hrabrijih Splićanki i Splićana konačno odlučio malo snažnije oduprijeti se  komunalnim neprilikama u gradu, a valja vidjeti kakav će biti rezultat njihove današnje građanske akcije.

Hoće li im se pridružiti i društveno mlitaviji i nezainteresirani Splićani, koji slične akcije uglavnom promatraju s terasa obližnjih kafića ili u prolazu za prosvjednike promrmljaju: ‘opet oni redikuli’?

Bude li kao što je to bilo za vrijeme prosvjeda protiv tzv. sanacije smeća na Karepovcu, kada je odaziv bio mlak iako je neizdrživi smrad otpada gušio sviju, ne treba očekivati značajnije pomake.

Osim eventualno još novih štekata na preostalim javnim površinama u srcu Splita, visećih stolova i stolica po bedemima Diklecijanove palače, cheese & wine bara na tornju sv. Duje, wellnessa u Vestibulu itd.

Ilustracija

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI