Neovisni novinarski portal
19.6.2019.
FILM
Kijevo glumi Ameriku Naslovna fotografija: snimanje filma The Master Butcher's Singing Club
(*Photos by Silvia Zeitlinger, courtesy of MOOVIE GmbH)

Kijevo glumi Ameriku:
Strane filmadžije vole jeftinu lijepu našu

Kijevo glumi Ameriku Naslovna fotografija: snimanje filma The Master Butcher's Singing Club (*Photos by Silvia Zeitlinger, courtesy of MOOVIE GmbH)

To što su područja od takozvane posebne državne skrbi usljed te tzv.  ‘skrbi’ danas još pustija, a čovjeka je lakše sresti na Mjesecu nego tamo, duga je priča. No višedesetljetni nedostatak vizije i kompetentnosti državnih i lokalnih vlasti za brigu o slikovitim i sablasno pustim dijelovima Hrvatske donekle je amortiziran sve većim zanimanjem međunarodnih filmskih djelatnika za snimanje filmova na tim hrvatskim područjima.  Osim što je slikovita i upotrebljiva za raznorazne filmske teme i povijesna razdoblja, počev od prapovijesti pa do danas, stranim filmadžijama Hrvatska odgovara i iz ekonomskih razloga: zbog određenih poticaja države im je  jeftinija nego da to rade negdje drugdje.  Tako poddinarsko naselje Kijevo ovih dana glumi neko selo njemačkih doseljenika u Sjevernu Ameriku.

– U Hrvatskoj upravo traje snimanje filma The Master Butcher’s Singing Club, prve strane produkcije koja koristi mjere poticaja za snimanja u područjima od posebne državne skrbi. Sa stupanjem na snagu novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima (NN 61/18) , mjere poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela povećane su s 20 na 25, a na područjima od posebne državne skrbi na 30 posto. Ovim pozitivnim pomakom Hrvatska je odgovorila na zahtjeve tržišta i sve veću konkurenciju među zemljama koje žele privući strane produkcije. Interes za nove mjere odmah su pokazale velike produkcije, a prvi će poticaj za snimanje od 30 posto koristiti projekt The Master Butcher’s Singing Club, povijesna drama koja se bavi njemačkim iseljenicima u Sjevernu Ameriku – javljaju ponosno iz HAVC-a (Hrvatskog audiovizualnog centra). 

U lipnju se na hrvatskim otocima snimao igrani film Otočanin (The Islander) – autor fotografija je Itamar Zachoval

Ekipa filma je provela opsežan pregled lokacija i sve što su zamislili uspjeli su pronaći u Hrvatskoj, a prve kadrove odlučili su snimiti upravo u Kijevu. Za naše filmske radnike je to posebno dobro jer sad imaju posla, kojega baš i ne bi imali jer se u Hrvatskoj filmski projekti sličnih razmjera događaju iznimno rijetko. Filmska ekipa, mahom sastavljena od hrvatskih filmskih djelatnika, će u gotovo tri mjeseca snimanja u našoj zemlji obići, kako ističu u HAVC-u, niz zanimljivih i filmskom svijetu sasvim novih lokacija u Šibensko-kninskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji, a u Odranskom Polju je za potrebe snimanja izgrađen i cijeli američki gradić s početka prošlog stoljeća.

Na filmu radi oko 150 hrvatskih filmskih djelatnika i nekoliko pripravnika, a tijekom snimanja bit će angažirano 620 statista, koji će se također skromno ‘omastiti’ zahvaljujući njemačkim filmotvorcima. Naime, u nedostatku posla među nezaposlenima (ali i zaposlenima) često vlada preveliko zanimanje za statiranje u stranim filmova, u kojima ‘glume’ ribare, punkere, američke seljake, srednjovjekovnu svjetinu… što god treba.

– Od kad je uveden program poticaja, mi se stalno vraćamo snimati u Hrvatsku. Za ovaj poseban projekt razmatrali smo nekoliko zemalja na dva kontinenta. Za Hrvatsku smo se odlučili zbog dobitne kombinacije spektakularnih lokacija, odličnih filmskih djelatnika i dobro postavljenih mjera poticaja. Nedavno uvedene mjere od 30 posto poticaja za snimanja u područjima od posebne državne skrbi potaknule su nas da istražimo lokacije van dobro poznatih filmskih ruta. Sretni smo što smo pronašli dosad netaknute lokacije koje tvore tako važan dio naše priče, a koje bi prošle ispod naših radara da nije ovih hvale vrijednih mjera poticaja – zadovoljan je (s opipljivim razlogom) i producent filma Lutz Weidlich. 

Inače, redatelj filma je Ulrich Edel, a glavne uloge tumače Jonas Nay, Aylin Tezel, Leonie Benesch i Thorsten Merten.

Na tzv. područjima od tzv. posebne državne skrbi u Hrvatskoj će se odraditi ukupno 54 dana snimanja.

Kijevo glumi Ameriku Naslovna fotografija: snimanje filma The Master Butcher’s Singing Club
(*Photos by Silvia Zeitlinger, courtesy of MOOVIE GmbH)

Naslovne fotografije: snimanje filma The Master Butcher’s Singing Club
(*Photos by Silvia Zeitlinger, courtesy of MOOVIE GmbH

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI