Neovisni novinarski portal
19.4.2019.
(NE)RED / EKOLOGIJA
UN tajnik Gutteres (ilustracija)

Kataklizmični šef UN-a:
Imamo dvije godine za djelovanje, a UN sprema summit – za godinu dana

UN tajnik Gutteres (ilustracija)

– Svijet ima dvije godine za djelovanje protiv klimatskih promjena ili će se suočiti sa stravičnim posljedicama – upozorio je  čelnik UN-a Antonio Guterres, kako javljaju svjetske agencije i Hina. Tako izravno dramatično upozorenje se nije čulo odavno, pa nije jasno o čemu se sad opet radi. Obično su svijetu davali još barem 100-ak godina za ovo ili ono, a sad odjednom – samo dvije godine.

Šef Ujedinjenih naroda, da stvar bude budalastija, poziva civilno društvo da zahtijeva od svjetskih vođa da im polože račune, premda su Guterres i njemu slični u bližem doticaju s navedenim vođama nego ekološke udruge u Tanzaniji ili Švedskoj. Traži on pomoć i od žena, mladih, vjerskih skupina…

-Ako ne promijenimo smjer do 2020., izlažemo se stravičnim posljedicama za ljude i prirodne sustave. Svijet izložen izravnoj egzistencijalnoj prijetnji i najvećem izazovu našeg doba. Važno je da civilno društvo, mladi, skupine žena, privatni sektor, vjerske kao i znanstvene zajednice i ekološki pokreti u svijetu traže da im čelnici polože račune – istaknuo je bivši portugalski premijer a danas glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u govoru u sjedištu UN-a u New Yorku.

Dodao je i uobičajenu floskulu kako su ‘klimatske promjene  brže od nas i moramo se pokrenuti.’

-Imamo alate kako bi naše djelovanje bilo učinkovito, ali nedostaje nam vodstvo i ambicije da poduzmemo ono što moramo – reče vođa organizacije Ujedinjeni narodi. 

Nakon tog dramatičnog i kataklizmičnog govora u kome je kazao da nam preostaje samo dvije godine za djelovanje, najavio je i hitru akciju UN-a – točno za godinu dana.

Naime, UN organizira svjetski summit o klimi – u rujnu 2019 (!).

Ako ništa drugo, na otvaranju tog summita će onda moći upozoriti kako je preostala još samo godina dana.

UN tajnik Gutteres (ilustracija)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI