Neovisni novinarski portal
18.7.2019.
FILM / UKRATKO
Kampanja “EUandME” raspisala natječaj za kratkometražne filmove mladih redatelja

Kampanja “EUandME” raspisala natječaj za kratkometražne filmove mladih redatelja

Svim mladim filmašima iz Europske unije nudi se prilika da snime vlastiti kratkometražni film uz mentorstvo priznatih europskih filmskih redatelja i bespovratnu novčanu potporu.

Na natječaj, koji je otvoren do 31. listopada ove godine, mogu se prijaviti mladi u dobi od 18 do 35 godina. Svoje ideje za filmove mogu prijaviti u jednoj od pet kategorija: mobilnost, održivost, prava, digitalno te vještine i posao.
Deset finalista, odnosno dva najbolja filmska koncepta za svaku od pet tema, odabrat će stručni žiri u kojem su redatelji: Matthias Hoene (Njemačka), Tomasz Konecki (Poljska), Yorgos Zois (Grčka), Zaida Bergroth (Finska) i hrvatski redatelj Dalibor Matanić.
Građani EU će od deset finalista javnim glasovanjem putem posebne online platforme odabrati pet pobjednika natječaja koji će dobiti priliku snimiti svoje filmove uz novčanu potporu od 7 500 eura i mentorstvo jednog od članova žirija. Osim toga, pet nagrađenih mladih redatelja bit će pozvano da svoje filmove prikažu na posebnom događanju u lipnju 2019.
Za sudjelovanje u natječaju potrebno je u prijavi opisati ideju za vlastiti kratki film na jednu od pet ponuđenih tema koje prikazuju priču o utjecaju Europske unije na svakodnevni život građana. Uz sinopsis filma, osoba koja se prijavljuje treba poslati i jednominutni video gdje opisuje svoju motivaciju za film, kao i poveznicu na film koji su dosad već producirali.
-Pozivam mlade kreativce da sudjeluju na ovom natjecanju i da svojim vršnjacima ali i široj javnosti kroz vlastite filmske priče ukažu na prilike i mogućnosti koje su im dostupne kao građanima Unije. Hrvatska ima velik broj talentiranih filmskih kreativaca pa vjerujemo da će na natječaj stići zanimljivi i originalni koncepti koji će biti u najužoj konkurenciji za nagrade, rekao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.
Sve informacije o natječaju i obrazac za prijavu dostupni su na ovoj poveznici.
Natječaj za mlade redatelje dio je dvogodišnje kampanje #EUandME koju je Europska komisija pokrenula u svim državama članicama s ciljem upoznavanja svojih građana, osobito mladih, o mogućnostima koje im Europska unija nudi za ostvarenje njihovih potencijala upravo u pet navedenih područja o kojima će prijavitelji na natječaj snimati svoje filmove. Inspiraciju za vlastite ideje mladi filmaši koji se prijavljuju na natječaj mogu potražiti u filmovima petoro spomenutih redatelja i članova žirija koji su ovakve filmove na pet spomenutih tema već snimili, a mogu se pogledati na internetskoj stranici kampanje #EUandME.

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI