Neovisni novinarski portal
28.5.2020.
EKOLOGIJA / VODA
Foto: The Ocean Cleanup

Jesmo li pred rješenjem problema kako očistiti svjetska mora i oceane od tisuća tona plutajuće plastike i otpada?

Foto: The Ocean Cleanup

Jesmo li pred rješenjem problema kako očistiti svjetska mora i oceane od tisuća tona plutajuće plastike i otpada i to na jeftin i brz način? Odgovor na to pitanje bi mogli dobiti vrlo brzo jer je upravo započeo veliki projekt tvrtke The Ocean Cleanup koja je konstruirala i porinula prvi “čistač oceana”.

Na svoj put prema najvećoj nakupini otpada u Tihom oceanu (Great Pacific Garbage Patch) iz zaljeva San Francisco, krenuo je Wilson. Ime je to za sistem plutajućih cijevi za koji se njegov idejni tvorac, Boyan Slat nada kako će uspjeti u čišćenju oceana od plastičnog otpada. Wilson je najjednostavnije rečeno “čistač oceana” i to prvi.
Bojan Slat (Nizozemac hrvatskih korijena) još 2012. godine je predstavio svoju ideju kako oceane čistiti od plastičnog otpada i od tada je prešao dug put kako bi je sproveo u djelo. Prvo je osnovao tvrtku The Ocean Cleanup, počeo prikupljati novac za izradu prototipa, uslijedila su testiranja, istraživanja, snimanja…
U proteklih pet godina Ocean Cleanup testirao je 273 modela i 6 prototipova, u okviru 20 milijuna dolara teškog projekta, kako bi došli do konačne verzije modela nazvanog “Wilson”- konstrukcije plutajućih cijevi u dužini 600 metara koje će oceanske struje, valovi i vjetar dogurati do velike nakupine otpada poznate pod nazivom “Great Pacific Garbage Patch”.

Foto/ The Ocean Cleanup

“Wilson” bi do svog cilja trebao stići za dva tjedna i tada započinje prvi pokušaj čišćenja nakupine otpada koja zauzima površinu od 1,6 milijuna četvornih kilometara, a prema procjena Ocean Cleanup-a sadrži oko 1,8 trilijuna komada plastike (više od 92% čine predmeti veći od pola centimetra).
– Čišćenje tolike količine otpada konvencionalnim metodama primjerice brodovima koji bi vukli mreže, trajalo bi tisućama godina i zahtijevalo milijarde dolara. Naš pasivni sistem bi mogao očistiti polovicu otpada u samo pet godina uz puno manje troška, ističu iz Ocean Cleanup-a.

Dio otpada iz Great Pacific Garbage Patch/ Foto: The Ocean Cleanup

Za njihov način čišćenja plutajućeg otpada iz oceana važno je reći kako je energetski neovisan, pogonjen je morskim strujama, valovima i vjetrom. Dakle potpuno je ekološki no priroda zna biti nepredviljiva i može iznenaditi bez obzira koliko se dobro pripremili, pa će “Wilsonovo” putovanje biti budno praćeno.
U Ocean Cleanup-u se nadaju kako su uspjeli predvidjeti sve moguće slabosti i rizike te ih unaprijed spriječiti. No priznaju i kako još uvijek ne mogu sa sigurnošću znati hoće li Wilson funkcionirati kako bi trebao.
Kada stigne do svog cilja, a to je jedna od 5 najvećih nakupina plutajućeg otpada-Great Pacific Garbage Patch, Wilson bi nošen morskim strujama i vjetrom, trebao “zarobiti” sav otpad koji mu se nađe na putu. Potom bi svakih pet mjeseci taj otpad prikupljali i odvozili brodovi. Ako se ovakav model pokaže uspješnim pa počne primjenjivati i na drugim lokacijama, oceane i mora bi mogli potpuno očistiti od plutajuće plastike do 2050.
U nastavku pogledajte video u kojem je objašnjeno kako “Wilson” funkcionira:

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI