Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
FILM
Film “Osmi povjerenik” hrvatski kandidat za Oscara

Film “Osmi povjerenik” hrvatski kandidat za Oscara

Film redatelja Ivana Salaja “Osmi povjerenik”  hrvatski je kandidat za 91. nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, odlučila je Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za prestižnu nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. U ovogodišnjem izboru bili su i filmovi “Agape” Branka Schmidta, “Comic Sans” Nevija Marasovića, “F20” Arsena A. Ostojića, “Kratki izlet” Igora Bezinovića i “Mrtve ribe” Kristijana Milića.  Odluku da “Osmi povjerenik” bude kandidat za Oscara donijela je petnaesteročlana komisija tajnim glasovanjem, natpolovičnom većinom glasova u 2. krugu.
Film “Osmi povjerenik”ekranizacija je istoimenog nagrađivanog bestselera Renata Baretića, smještena na imaginarnom otoku Trećiću, čiji stanovnici nemaju potrebu za matičnom domovinom i političkom vlašću.

Trećić je otok na kojem nema telefona, signala za mobitel, otok koji ima dvije crkve, ali nijednog svećenika, otok koji je za ostali dio države pao u potpuni zaborav. No Trećićani s tom činjenicom nemaju problema. Problematičnim se to čini samo jednom čovjeku, kompromitiranom političaru Siniši Mesjaku koji po političkoj kazni biva prognan upravo na taj otok,  sa zadatkom da tamo organizira izbore i ustroji lokalnu upravu, tj. vlast.

Kao osmi po redu vladin povjerenik, Mesjak (Frano Mašković) bi na otoku napokon trebao uspješno organizirati izbore i uspostaviti vlast, čemu prione uz pomoć osebujnog prevoditelja (Borko Perić) s trećićanskog – mješavine talijanskog, hrvatskog i australskog engleskog.

U filmu glume i Ivo Gregurević, Nadia Cvitanović, Goran Navojec, Iva Mihalić, Mate Gulin i Špiro Guberina…

Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu film je osvojio više Zlatnih arena: za najbolju sporednu mušku ulogu (Borko Perić), vizualne efekte (Tomislav Vujnović, Antonija Patljak, Siniša Mataić i Sandrino Požežanac), kostimografiju (Morana Starčević), scenografiju (Ivana Škrabalo) i glazbu (Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz).

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI